MTI

Régi magyar gramofonfelvételek az interneten

Közel kétezer, a XX. század első két évtizedében Magyarországon készült gramofonfelvételt tett szabadon hallgathatóvá, kutathatóvá egy szerdán indult honlap. A Gramofon Online készítői egy majdani nemzeti hangtár alapjait kívánják lefektetni.

A gramofon a múlt század első felének egyik legfontosabb tömegmédiuma volt, a 78-as fordulatszámú lemezeken hallható kultúra napjainkra szinte teljesen eltűnt. A Gramofon Online-t egy alulról építkező gyűjtői archívumnak szánják, a honlap ugyanis egyéb forrás híján a magángyűjtemények közzétételére szolgál - mondta a budapesti bemutatón Kitzinger Dávid, a honlapot működtető Neumann Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A site-ra első lépésként 1906 felvételt töltöttek fel, ezek az 1906 és 1916 közötti időszakból származnak.

Kurutz Márton történész, a honlap szerkesztője (maga is gramofonlemez-gyűjtő) kifejtette, hogy Magyarországon 1904 és 1962 között mintegy 50 ezer gramofonfelvétel készült. Az utolsó néhány évben, 1956 és 1962 között már párhuzamosan gyártottak 78-as és 33-as fordulatszámú lemezeket, az utolsó 78-asokon a korszak népszerű táncdalénekesei, köztük Korda György és Németh Lehel is hallhatóak. "Ezek közül a legrégebbeket nem is nagyszüleink, hanem dédszüleink életében rögzítették, a lemezek egy feledésbe merülő korszak mindennapjait hozzák közelebb hozzánk" - fogalmazott Kurutz Márton.


A honlapra feltöltött felvételek jelentős része zene (magyar nóta, induló, népzene, egyházi ének, viszonylag kevés tánczene), de van közöttük próza is, ami a századelő pesti kabaréja, operettje, az orfeum világát, elfeledett sztárokat idéz fel. A felvételek közül sok nagyon rossz - éppen csak hallgatható - állapotban van. Egy 1910-es felvételen - címe: A szeretőm egy szerecsen - például Szőke Szakáll, a Casablanca című világhírű film későbbi főpincérének kuplészövege hallható Steinhardt Géza ismeretlen zongorista előadásában. Szintén 1910-es keltezésű az a felvétel, amelyen a Magyar Királyi Operaház tagjai a Himnuszt adják elő, és a második versszakot is eléneklik.

A honlapon található egy lejátszó, a felvételekre előadó, műfaj, évszám, szerző, gyártó szerint is lehet keresni. A felvételekhez mellékelték a lemezek címkéjét. A site-on a belépők saját lejátszási listát is létrehozhatnak. Kurutz Márton elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kisebb gyűjteményén kívül csak a magángyűjtőkre támaszkodhatnak. Ha a feltöltések a jelenlegi tempóban alakulnak, havi 200-300 felvétellel bővülhet a honlap állománya. A Gramofon Online működtetőinek célja, hogy a nemzeti kultúrkincs részét képező gyűjtemény a nem túl távoli jövőben az állam kezelésébe kerüljön.


A honlapot létrehozó Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a magyarországi digitális tartalmakat teszi nyilvánossá, és biztosítani kívánja a nemzeti digitális (statisztikai vagy kulturális) adatvagyon szabad hozzáférhetőségét. A szervezet tavaly a Filmhíradók Online-t hozta létre. A Gramofon Online indulását egy partival is megünneplik; április 17-én a debreceni Modem-ben Dj Suhaid és a kizárólag magyar zenéket keverő lemezlovas kollektíva, a Brakecsokkerz közreműködésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #14
    Miért olyan különleges dolog a zsidózás? Magyarozni szabad?
  • nextman #13
    Respect!!
  • Mentrid #12
    Respect! Az oldal előtt...

    Nagyon jó oldal...
  • Phyisikus #11
    Ők :) Csak pozitív vélemény létezhet más nem. Különben "nem vagy intelligens".
  • uniu #10
    Depending on matter...
    Utalásokat tettem = zsidózás ?
    A zsidókról egy gúnyos zene = nem zsidózás ?
    Ki dönti el, hogy a szólászabadságom ?

  • Garfield #9
    Nagyon helyesen. Mellesleg intelligens ember nem zsidózik, így nem is kell moderálni, csak a többiekre vonatkozik a tiltás...
  • Zozo76 #8
    Tenyleg nagyon jo az oldal!

    Ezt hallgassatok meg:

    http://www.gramofon.nava.hu/listen.php?track=825317044
  • uniu #7
    kimoderálták az első hozzászólást/omat, amiben a "zsidóországra" tettem utalásokat!:) Éljen a cenzúra!
  • Phyisikus #6
    Megláttam a gramofont és egyből kedd este jutott eszembe xD (jobb minőség miatt nem a Pesti): http://www.youtube.com/watch?v=aAD998TFI5g&fmt=18
  • kovadam87 #5
    Imádom az ilyet, és nagyon örülök hogy digitalizálva lettek ezek a dalok még ha számunkra nem is olyan fontosak. Az összes régi felvétellel ezt kéne csinálni, hogy fenn maradjanak, mint kuriózum :) Egy szelet régi Magyarország :)