HENT hírlevél

Örül a brit zeneipar a kalózkodás elleni törvénynek

Pozitívan reagáltak a brit és nemzetközi zeneipari jogvédő szervezetek az ország új kalózkodás elleni törvényének elfogadására. A zeneipari képviselők szerint a törvénycsomag fenntartható és innovatív gazdasági környezet kiépülését teszi lehetővé.

A brit parlament alsóháza által történő elfogadását követően, a Digital Economy Bill - még a parlament május 6-ára kiírt nemzeti választások okán történő feloszlása előtt - megkapta a Lordok Háza jóváhagyását valamint a törvényi erőre emelkedéshez szükséges uralkodói szentesítést is. Nagy-Britannia digitális iparának fejlesztését és a helyi kalózkodási ráta visszaszorítását célzó rendelkezések között szerepel, hogy az internetszolgáltatók kötelesek fellépni a hálózatukon történő jogsértések ellen. Amennyiben ezt nem teszik meg a brit médiafelügyeleti szerv, az Ofcom akár 250 ezer fontos pénzbírságot is kiszabhat a törvényt be nem tartó szolgáltatókra.

A törvény szerint az internetszolgáltatóknak érvényes bírósági döntés esetén blokkolniuk kell bizonyos honlapokhoz történő hozzáférést, a jogtulajdonosok kérésére kötelesek figyelmeztető üzeneteket kiküldeni a jogsértő internetezőknek, és adott esetben alkalmazniuk kell bizonyos, az Ofcom által meghatározott technológiai szankciókat a visszaeső, illetve kirívó jogsértőkkel szemben. A rendelkezés szerint ez utóbbiak alkalmazására egy évvel a törvény hatálybalépését követően van lehetőség, amikor is az Ofcomnak értékelni kell a figyelmeztető üzenetek hatásosságát, majd ennek fényében meghatározni, hogy milyen további intézkedésekre van szükség a jogsértőkkel szemben.

A jogszabály elfogadásának hírére a helyi zeneipari jogvédő szervezetek pozitívan reagáltak. A brit zeneipar ernyőszervezete, az U.K. Music közleménye szerint a Digital Economy Bill megadja a kezdő lépést ahhoz, hogy a brit gazdaság a világ vezető digitális piacává váljon. A Brit Hanglemezgyártók Szövetségének (BPI) vezetője Geoff Taylor közleményében hangsúlyozta, az illegális letöltés visszaszorítására irányuló intézkedés több befektetésre és innovációra fog ösztönözni a zeneiparon belül. Mint mondta, a jogszabály nem fogja megszüntetni a kalózkodást, de meg van benne a potenciál, hogy olyan mértékűre szorítsa vissza, amely mellett fenntarthatóvá válnak a legális online tartalomszolgáltatásra épülő üzleti modellek.

A Nemzetközi Hanglemezkiadók Szövetségének (IFPI) vezetője, John Kennedy példaértékűnek és követendőnek nevezte a brit rendelkezést. Mint mondta, számos kormány kezdi belátni, hogy a kreatív iparág és a zenék, filmek, videojátékok és könyvek digitális piacának fejlődése komoly szerepet játszhat a gazdasági növekedésben, képviselői számos munkahelyet teremthetnek, ha működésükhöz a jogszabályok és azok végrehajtása biztonságos és stabil környezetet biztosít. Kennedy meglátása szerint Nagy-Britannia a Digital Economy Bill elfogadásával belépett azon államok sorába, akik ezt a tényt felismerték, és átgondolt lépésekkel tesznek is megvalósulása érdekében.

A pozitív iparági visszajelzésekkel ellentétben nem minden érintett fél elégedett az intézkedéssel. A 4 milliós előfizetői táborral rendelkező Talk Talk internetszolgáltató a törvénytervezet első bejelentése óta hevesen kritizálta az elképzeléseket. A jogszabály elfogadására reagáló közleményében a cég vezetője, Andrew Heaney közölte, a szolgáltató nem hajlandó a jogszabály minden rá kiszabott rendelkezésének eleget tenni. Heaney hangsúlyozta, a törvény végleges szövege elfogadhatóbb, mint a kezdeti elképzelések voltak, de véleménye szerint az intézkedés még mindig túlságosan szigorú. Mint mondta az internetes oldalak blokkolására vonatkozó rendelkezések meglátása szerint korlátozzák az információszabadságot, míg a felhasználók adatainak bírósági határozat nélkül a jogtulajdonosok részére történő kiadása sérti az állampolgárok jogait.

Heaney hozzátette, a szolgáltató részt fog venni a törvény alkalmazására vonatkozó, az iparági képviselők, hatósági szervek és internetszolgáltatók által közösen kidolgozandó gyakorlati kódex megalkotásában, de a Talk Talk a következő kormányzati ciklusban is a jogszabály módosítása érdekében fog lobbizni. A májusi választásokat követően felálló új brit kormánynak hivatalosan is tovább kell folytatni az iparági konzultációt a jogszabály végrehajtásáról, továbbá parlamenti vizsgálat alá kell helyeznie azt a klauzulát, amely államtitkári hatáskörbe utalja a bíróság által is jogsértőnek minősített weboldalakhoz történő hozzáférés blokkolásának elrendelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #11
    hadd jáccomá szegény proli ingyé, addig sem robbogat, ha már minden fosé fizetni kell na akkor lesz káosz,
    bár ezt tudják fent is, ezért nincs még a fél bolygó dutyiban :)
  • Donatello #10
    aha és a minden hájjal megkent bírót pedig véletlen baleset fogja érni...
  • Magiszter #9
    Azt tudom hogy az uTorrent-en be lehet lőni (Nálam a kifele Eröltetett és befele meg csak titkosított kapcsolatot enged.), de hogy a fejléc titkosítást tartalmazza e azt nem tudom. Vonatkozó beállítást legalább is nem találtam.

    Tudod ez úgy működik hogy rádmutatnak "Gipsz Jakab letöltő", majd bizonyítsd be hogy nem így van. Mivel ez szinte lehetetlen ezért megkent bírók, gyorsított eljárás keretein belül rádsütik a bélyeget, majd teljes vagyon-elkobzás és 20 év magánzárka egy Fokházban, ha nem egyből bitófa.
  • Donatello #8
    legalább 3-4 éve az összes bittorrent kliens-programban, az Azureustól kezdve az uTorrenten át mindenhol be lehet kapcsolni a protokoll ÉS a fejléc titkosítást. Így minden egyes adatcsomag a szolgáltatókon keresztül , két peer között titkosítva halad, ha jól emlékszem akkor 128 vagy 256 bites szimmetrikus (AES) titkosítással, ami ma katonainak tekinthető és belátható időn belül visszafejthetetlen.
    Egyfelől.

    Másfelől pedig vannak ingyenes , free hotspotok, melyeken keresztül, (értem az IP címűket használva) szintén lehet torrentezni, de lehet még VPN-nen vagy valami vállalati infrastruktúrán keresztül is és proxykon keresztül is torrentezni.

    Ha be tudják bizonyítani hogy én voltam, és hogy egyáltalán mit követtem el, akor még azt is be fogom vallani, hogy én törtem be a bizánci nagykaput.
  • KP27 #7
    majd szépen elkezdenek az emberek fizetős sftp szerverekre járni inkább. persze azt se lehetetlen monitorozni, de iszonyat hardver kell hozzá...
  • Magiszter #6
    Biztosan kitalálnak majd olyan védelmet amivel nem tudják mengnézni még a fájlok nevét sem amit te torrenten töltesz. Akkor jön az hogy adatforgalom. Ha neked lesz 100 giga adatforgalmad oda-vissza akkor biztos torrentezel és megy a feljelentés. Aztán bizonygathatod hogy te csak a munkahelyi FTP-re töltöttél fel és le anyagot. Ezzel meg ugye sérül az alkotmányos jogod, azaz az ártatlanság védelme, mert mindaddig bűnösnek tekintenek amíg te nem bizonyítod hogy ártatlan vagy. Holott ez ugye fordítva kellene hogy legyen.

    mad mind: Igen, ráadásul egyre jobban szívnak azok akik eredetivel játszanak, lásd Ubi szerverei és Ausztrália esete.
  • Donatello #5
    örülhetnek is, ezek a -ög , mint majom a farkuknak, ugyanis adtak a szarnak egy jókora nagy pofontot, mert az ilyen cikkekről mindig erőre kap az amúgy elfejedni akaródzó torrentletöltés...
  • pasi29uk #4
    A szűréssel és a szolgáltatókra "rárakott" jelentési kötelezettséggel van bajom. Már látom előre, hogy több ezer feljelentés lesz a vége aminek vagy van valós apaja vagy nincs...
    Pl.: Haverom macskája (Madonna) összenyávog 6 giga mp3at. A fájlok neveinek az ismert előadó dalcímeit adja. Letöltöm egy szerverről és megosztom torrentel...
    Ha életbe lép a törvény szinte biztos, hogy fogok kapni levelet, hogy szerzői jogsértés miatt jelenjek meg a bíróságon vagy peren kívül fizethetek...
    Nem hinném, hogy volna mintavételezésre kapacitásuk.
  • mad mind #3
    Én rendelkezem mindenféle eredeti programmal, játékkal de nem kapok hozzájuk semmi pluszt ami miatt érezném, hogy megérte pénzt kiadni értük. A tört játékot fogom elindítom, és játszik vele, míg az eredetinél lemez legyen a meghajtóban, regisztráljak online, sőt legyek is online folyamatosan csak, hogy játszhassak. Azzal, hogy a fizető réteget szivatják nem fognak több játékot eladni.
  • Magiszter #2
    Ez engem emlékeztet az Ubisoft és a DRM esetére. "Ők majd csinálnak egy feltörhetetlen védelmet ami miatt milliós eladásaik lesznek az első héten." Még a toplistákon sem volt a PC változat pedig 1 hónapig tényleg nem volt hozzá törés. Ez is ilyen "Ők majd jól visszaszorítják a kalózkodást és akkor a zeneipar meg miegymás virágozni fog." Arra nem gondolnak hogy aki letölti, az azért tölti le mert nem akar rá pént költeni? Ergő ha nem tudja letölteni akkor meg se veszi. Ezért is nem lehet a kalózkodás okozta károkról beszélni, mivel ilyenek is vannak. A másik meg ugye a jogi vonatkozások. Bár ahol nagy pénzekre számítanak ott ritkán foglalkoznak olyan apró-csepró dolgokkal mint Emberi- és Alkotmányos jogok.