Berta Sándor

Sikeres cseh-német akció szoftverkalózok ellen

Szoftverkalózokat buktattak le a német és a cseh rendőrök. Az illegális programok készítésével és terjesztésével okozott kár a Microsoft becslése szerint eléri az 5 millió eurót.

A görlitzi ügyészség vezetésével a helyi bűnügyi rendőrség és a berlini, a brandenburgi, valamint a szászországi tartományi bűnügyi hivatal a cseh bűnügyi rendőrséggel közösen az elmúlt hetekben nagy szabású razziasorozatot hajtott végre összesen 14 helyen. A nemzetközi akcióban 88 rendőr vett részt, akik a házkutatások során lefoglalták a Windows XP operációs rendszer több ezer illegális másolatát, valamint számos számítógépet, merevlemezt és más bizonyítékot.

A német és a cseh nyomozók őrizetbe vettek négy személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők irányították, illetve szervezték éveken át azt a csoportot, amely az illegális szoftverkópiákat készítette és az interneten keresztül terjesztette. A hamis Windows XP másolatok miatt a bűnözők összesen több mint 40 000 felhasználót csaptak be, akik végig abban a hiszemben voltak, hogy eredeti operációs rendszerhez jutottak hozzá rendkívül jutányos áron.

A nyomozók másfél évvel ezelőtt figyeltek fel a bandára, mivel a megszokottnál is több hamis Windows XP-vel kapcsolatos információ érkezett be a redmondi cég termékazonosítási szolgálatához (PID). Utóbbi célja pont a hamis szoftverkópiák kiszűrése. Bármely magánszemélynek vagy kereskedőnek lehetősége van az általa gyanúsnak talált CD-t vagy DVD-t elküldenie a PID munkatársainak, akik megvizsgálják, hogy az adott termék valóban egy jogtiszta termék-e vagy sem. Mivel túlzottan sok hamis szoftver érkezett be a PID-hez, így a Microsoft próbavásárlásokat tartott több helyen is, majd büntetőfeljelentést tett.

Az ügyben a görlitzi bűnügyi rendőrség kezdett nyomozni. Kiderült, hogy egy csoport különböző online portálokon strómanok segítségével terjeszti a hamis Windows XP-ket. A terjesztésben részt vevők gyakran hamis személyigazolványokat használtak és valótlan címeket adtak meg a vásárlóknak. "Az okozott kár akkora, hogy ezt a bandát nyugodtan a szervezett bűnözők közé sorolhatjuk. Az ügy kiterjedése is azt bizonyítja, hogy a szoftverkalózkodás egy nagyon komoly probléma, amely több ezer munkahely lété veszélyezteti és ezáltal termeléscsökkenéshez vezethet. Kizárólag a fejlesztők, a kereskedők, az internetszolgáltatók és a hatóságok közös fellépésével szoríthatók vissza az illegális szoftvermásolatok és azok terjesztése. csak így védhető meg a több ezer felhasználó" - jelentette ki Joachim Rosenögger, a Microsoft kalóztevékenység elleni szakértője.

A redmondi konszern azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy mindig megbízható kereskedőtől szerezzék be a szoftvereiket; ellenőrizzék, hogy a programhoz jár-e az eredetiséget igazoló minősítés (Certificate of Authenticity, COA); a DVD vagy CD borítója jó minőségű-e, nem tartalmaz-e rossz feliratokat és jár-e az adathordozók mellé dokumentáció és rendben van-e a licence (EULA). Szintén gyanús lehet, ha a szoftvert nem lehet regisztrálni vagy aktiválni. A legjobb, ha a bizalmatlanná vált felhasználó vagy kereskedő azonnal kapcsolatba lép telefonon, személyesen vagy e-mailen a program fejlesztőivel és továbbítja nekik az észrevételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Hát dehogynem van. Pl. a "használt" windows-ok, amik leselejtezés után is teljesen jól használhatóak. Vagy azon emberek licenszei, akik már váltottak valami másra. Vagy csődbe megy egy bolt és kinyomja a készleteit. Vagy ugye közeledett az a dátum ami után már nem lehet XP-t értékesíteni, de a készletet még le akarja nullázni a bolt, és inkább eladja olcsón különben mehet a szemétre (vagy eBay-re), hiszen hivatalosan nem értékesítheti tovább...

    Vagy ha mondjuk megvételre kínálnak egy Assassins Creed PC-t 1500Ft-ért, azt szerinted full tutira lopott? Pedig nem, ez a hivatalos ára az amazonon... És ez az eredeti ár kb 10-15%-a...
  • teddybear #8
    Szerintem te egy kisstílű szerencsétlen mániákus vagy. Akinek ideggyógyászra lenne szüksége, meg kezelésre. Kár hogy az OPNI-t bezárták, de hát ez van. Megsúgom, nem mindenki kedvel, aki pedig látszólag igen, csak röhög rajtad. Akár az udvari bolondon. Azzal a kitétellel, hogy te csak ostobaságokat hordasz össze, nem pedig vicceset.

    Ami a moderátorokat illeti, hát gyakran olyan tehetetlen mamlaszok, mint egy darab szalonna, mert téged minden új beböfögésed alkalmával azonnal ki kéne tiltani. De elég lassan reagálnak.
  • Katlan #7
    Pontosan azért regisztráltam be sokadszorra is, mert tudom, hogy az itt jelen lévő BÜDÖS KÖCSÖG VÁGOTTFASZÚ ZSIDÓ moderátorokat zavarom. Vannak viszont szép számmal olyanok is, akik kizárólag miattam jönnek fel erre a fórumra.
  • teddybear #6
    Mond, te nem veszed észre, hogy nem kívánatos vagy itt? Kitiltottak már jó párszor, de állandóan visszapofátlankodsz? Mi ebben az élvezet?
  • gombost #5
    "Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az."
    Én is szeretem a Svindlereket a Spektrumon (főleg Jessica Jane Clement miatt). :)
    A cikkhez: azért nagyon sokan jóhiszeműen mennek bele ilyen dolgokba.
  • Katlan #4
    B0nFire a számból vette ki a szót előttem, ehhez én már csak annyit fűznék hozzá, hogy az EULA fogalmát és gyakorlatát, a végrehajtó szervével együtt az a Microsoft vezette be, amelyik azóta több ízben be lett perelve lopott programsorok miatt. Úgyhogy én ab ovo úgy állok hozzá, hogy tolvajtól lopni nem szégyen és szépen letorrentezem a Windows XP-t ingyen, optimális esetben fél óra alatt, HA KELL.

    Úgyhogy felőlem meg pattoghatnak is mint kecskeszar a deszkán.

    Engem ebben a cikkben csak egy dolog lep meg, hogy ennyi birka létezik, amelyik még fizetni is hajlandó a hamisítványokért !!!

    AJVÉ!!!
  • B0nFire #3
    Megvették volna eredetibe? Ne nevettess. Idézet: "40 000 felhasználót csaptak be, akik végig abban a hiszemben voltak, hogy eredeti operációs rendszerhez jutottak hozzá rendkívül jutányos áron."

    Na, ezt kéne megtanulni, hogy ilyen nincs. Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az. Nem várnak ránk az utcasarkon meg eldugott nóném webshopokban hihetetlenül akciós ajánlatok. Ha valaki összeveti a külföldi és belföldi kereskedelmi árakat, majd azt látja, hogy azok töredékéért (mondjuk 10%) árulja valaki a cuccot, akkor minimum elgondolkodtató, hogy az vagy lopott, vagy hamis. Ha pedig hamisítványt vesz, örüljön, hogy egyáltalán még program is volt a lemezen, mert a profibb csalók még azzal sem foglalkoznak, hogy rámásolják, illetve a pénz kifizetése után egyszerűen felszívódnak, és semmit nem kapsz a pénzedért.

    Ha valaki "eredeti mikroszoft vindózt" kínál ezerötért, akkor minimum kételkedek, de legjobb, ha nem bonyolítok le ilyen üzleteket. Ugyanis jogorvoslat nincs, ha valaki lopott, vagy hamisított cuccot vesz. A pénzét nem kapja vissza soha.

    Szóval kettőn áll a vásár. Főleg, hogy aki IQ-ban megüti a 80-at, az pár nap alatt megtanulhatja, hogy kell warezolni, és ingyen megszerezni a terméket, amire ugyan szintén nincs garancia, de ha valaki faszari és fukar – mert hát jutányos áron akarja megvenni a szoftvert – az warezoljon, mert annál olcsóbb nincs, ha meg eredetit akar, akkor vegye meg egy márkaképviseletnél annyiért, amennyibe az kerül, vagy egy olyan üzletben, amit nem tegnap nyitottak és holnapra bezár.

    A kalózkodás csúnya dolog, és ültessék is jól le őket, de az "áldozatokat" is minimum egy jópár órás fejtágító tanfolyamon való részvételre kötelezném, ahol kiverik a fejükből az ilyen hülyeségeket.
  • Magiszter #2
    kukacoskodás: "(...)amely több ezer munkahely lété(...)" inkább létét

    Amúgy az ilyen bandák meg is érdemlik hogy elkapják őket. Több ezer embert vertek át, akik pedig megvették volna a windwost eredetibe.
  • pasi29uk #1
    A sorok között olvasva azt szűrtem le, hogy ezek hologrammos CDket gyártottak raklap számra és adták el úgy mintha eredeti lenne. Ez tényleg gusztustalan.