HENT hírlevél

A spanyol kormány kitart kalózkodás elleni törvénytervezete mellett

A spanyol kormány miniszterei jóváhagyásukat adták egy olyan törvénytervezethez, amely a madridi legfelsőbb bíróság számára lehetővé tenné a jogtalanul közzétett tartalmakhoz letöltési lehetőséget nyújtó portálok bezárásának vagy blokkolásának elrendelését.

A jogvédők által a kalózkodás elleni intézkedések hiánya miatt sokat támadott Spanyolország újabb lépést tett a szerzői jogi jogsértések felszámolása érdekében. A kormány miniszterei elfogadták azt a törvénytervezetet, amely a szerzői jog által védett, de jogtalanul közzétett tartalmakhoz hozzáférést nyújtó weboldalak helyzetét rendezné. A hamarosan parlamenti vitára bocsátott Sustainable Economy Law (LES) egy átfogó válságkezelő törvénytervezet, így bár nem kifejezetten a kalózkodási helyzetre fókuszál, tartalmaz egy paragrafust, amely új hatáskörrel ruházná fel a madridi legfelsőbb bíróságot, és elfogadása esetén lehetővé tenné, hogy a testület elrendelje a jogsértő tartalmakat kínáló honlapok bezárását, illetve az ezekhez történő hozzáférés blokkolását.

A jogszabály értelmében felállna továbbá egy internetes szakértőkből álló, a Kulturális Minisztérium fennhatósága alá tartozó testület, amelynek feladata az illegálisnak minősített weblapok azonosítása, valamint az ezek ellen történő eljárás kezdeményezése lenne.

A fájlcserélő rendszerek, valamint a letöltési lehetőségekre mutató linkgyűjtő portálok működése jelenleg nem minősül törvényellenesnek Spanyolországban, amennyiben ezek non-profit módon üzemelnek. Legutóbb bő egy hete hozott vonatkozó ügyben döntést a spanyol bíróság, amelyben az ítélkező bíró, Raul N. García Orejudo kimondta, a hatályos rendelkezések szerint az anyagi érdekeltség nélkül üzemelő, letöltési lehetőségekre mutató linkgyűjtők nem törvénysértők, sőt jogértelmezése szerint a P2P alapú, adatátvitelre használt rendszerek működése alapvetően szintén nem mond ellen a spanyol törvényeknek.

A kormánydöntés, ahogy az utóbbi időben szinte minden helyi szerzői jogvédő kezdeményezés, azonnali felháborodást váltott ki a helyi kalózokból. Számtalan helyi letöltő portál tiltakozásképpen átmenetileg szüneteltette működését, honlapjaikon néhány óráig egyedül az internet szabadsága mellett, és a weblapok bezárása ellen kardoskodó üzenet volt olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Na fel kell linkelni néhány illegális tartalmat a képviselőurak blogjára... Majd akkor elgondolkoznak ezen.