Berta Sándor

Új európai IT-ügynökség alakul

Az Európai Unió Tanácsa nyilvánosságra hozta a központi biztonsági IT-hivatal létrehozásával és felépítésével kapcsolatos részleteket.

A rendelet szerint a hivatalosan Szabadságügyi, Biztonságügyi és Jogi IT-Ügynökség névre hallgató új intézmény várhatóan 2011-ben jön létre és 2012-től fog működni. A hivatal székhelye a korábbi tervekkel ellentétben nem Észtországban, Litvániában vagy Ausztriában, hanem Franciaországban lesz. Ennek oka, hogy Strasbourgban alakítják ki a Második Schengeni Információs Rendszer (SIS II) központi adatbázisát is, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű nyilvántartása lesz.

Az Európai Unió a legfontosabb feladatnak a jogi háttér megteremtését tekinti. A szakemberek elsősorban a jogi kereteket és a szükséges határozatokat akarják kidolgozni. Különösen fontos, hogy néhány európai országban, így Nagy-Britanniában, Dániában és Svájcban is meg kell változtatni a jogszabályokat, mert csak így hozható létre az új IT-ügynökség. Az intézmény felügyeli és koordinálja a SIS II, a Visa Információs Rendszer (VIS) és az EURODAC munkáját, illetve adatbázisait. Emellett a hivatal felel majd más nagy európai IT-rendszerek, különösen a szabadság, a biztonság és a jog területét érintő hálózatok létrehozásáért és üzemeltetéséért.

Mindez azt jelenti, hogy az új rendszer képes lesz koordinálni más körözési vagy személyes adatokat tartalmazó adatbázisok munkáját is. A dokumentum készítői külön kitérnek egy tanulmányra, amelyben a jövőbeli ügynökség munkavégzési lehetőségei szerepelnek. Ezek között szerepel a meglévő Europol és FRONTEX beolvasztása az új intézménybe, illetve egy teljesen új, független hivatal felállítása. A 27 szakértőből álló csoport az utóbbi megoldást támogatta. Az új ügynökség éves költségvetése el fogja érni a 39,4 millió eurót, az első két évben (2011 és 2012) ugyanakkor a működtetése 68,2 millió eurót emészt majd fel.

Az új központ létrehozását több európai uniós tagállam, köztük Németország is támadta, arra hivatkozva, hogy egy ilyen új felügyeletre semmi szükség nincs és a meglévő adatbázisokat kiválóan működtethetik tovább a jelenlegi szervek. Az intézmény kialakítását egyébként tavaly decemberben bírálta Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!