Berta Sándor

Ausztráliában börtön járna a hamis kormegjelölésért

Az ausztrál kormány jelentős mértékben szigorítaná a szexuális bűncselekményekre vonatkozó büntetőjogot.

A The Australian nevű konzervatív napilap tudósítása alapján a kabinet azt tervezi, hogy figyelembe veszi Nick Xenophon független szenátor módosítójavaslatát. A politikus beadványa szerint a jövőben minden olyan szexuális bűncselekményt elkövető vagy elkövetni akaró személyt akár börtönbüntetéssel is sújthatnának, aki a gyerekekkel való ismerkedéskor szándékosan hamisan adja meg az életkorát.

A jogászként dolgozó Xenophon így reagálna arra a 2007-ben Adelaide-ben elkövetett gyilkosságra, amelyben egy 50 éves szexuális bűnöző az interneten magát 20 évesnek adta ki, és így csalta lépre, majd ölte meg 15 éves áldozatát. A gyermek édesanyja nyilvánosan is a támogatásáról biztosította Xenophont és az előterjesztését. A politikus úgy vélte, hogy a jelenleg hatályos törvények nem elég szigorúak és nem szabályozzák megfelelően a kiskorúakkal való kommunikációt.

A javaslat értelmében rendkívül szigorúan, akár 3 év szabadságvesztéssel is büntetnék azt, aki egy gyerekkel túl magas vagy túl alacsony életkort közöl. Aki ráadásul szándékosan teszi mindezt és még csal is, annál a börtönbüntetés időtartama elérheti az 5 évet. A legsúlyosabb esetekben a szabadságvesztés mértéke 8 év börtön lehet. Xenophon és a Family First konzervatív pártnak komoly befolyása van az ausztrál szenátusra, mivel ők képezik a mérleg nyelvét a 32 munkáspárti és az öt zöld képviselő, illetve a konzervatív ellenzék (32 liberális, négy nemzeti párti és egy további szenátor) között.

Malcolm Hyde, a dél-ausztrál területek rendőrfőnöke üdvözölte az előterjesztést, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a gyerekek már így is védve vannak a büntetőjog más módosításainak köszönhetően. Hyde hozzátette, hogy semmiképpen sem szabadna büntetni azokat, akik csak humorból vagy félreérthetően fogalmazzák meg az életkorukat. John Hatzistergos, Új-Dél-Wales állam főügyésze is úgy nyilatkozott, hogy az életkorral kapcsolatos füllentések nem feltétlenül olyan viselkedésre vonatkoznak, amit a társadalomnak büntetőjogi szankciókkal kellene büntetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #11
    Elkepzelem,hogy valaki a szuletesnapja elotti napon regisztral egy kozosegi oldalra.Aztan masnap ratorik az ajtot a terrorelharitok,es mar viszik is a bortonbe.Lesitelik 8 evre,mert a megadott eletkor nem egyezik meg a valodi eletkoraval.
  • duke #10
    Eletkor hamisitasert 8 ev borton,nem semmi.Nalunk egy atlagos gyilkos nem szokott ennel tobbet kapni.Vagy ha valaki csak 3 embert gazol halalra egy buszmegaloban az is megussza 4-5 evvel,amibol leul 2 -t.
    Elmebeteg vilag.
  • andersh #9
    akkor javítóintézetbe
  • bakagaijin #8
    Nem, mert a valóságban még nem nagykorú, tehát nem ítélhetik börtönbüntetésre.
  • zola2000 #7
    Pfff, ausztrália az egyike azon három országnak, ahol még azt is bűntetik ha valakinél lolicon manga van...
  • nett #6
    Akkor ha egy társkeresőn letagadok 5 évet, az börtön? Dikk!
  • amitriptilin #5
    mad mind, szerintem igen, az is ugyanebbe a kategóriába esne, mivel, ha kikeni magát akkor nehezen mondod meg, hogy még nincs 18, aztán ha megvolt, akkor jön az, hogy te bizony őt megrontottad, meg gyerek meg a faxom tudja, az a helyzet, hogy a 14-15 éves csitriket ha kiengedik az utcára éjszaka, akkor nem kell csodálkozni, hogy megfektetik őket... szerintem.
  • mad mind #4
    mi az hogy túl magas életkort ad meg? beírja a 14 éves csaj, hoyg 22 és már mehet is sittre?
  • nyalógép #3
    Már a generációk közti szerlmet is büntetni akarják? Ez szörnyű!
  • andersh #2
    Csak nehogy a...
    ja ez nem az,
    akkor:

    Lámpavasra az összes pedofillal!