Berta Sándor

Vezető digitális gazdasági hatalom lenne Nagy-Britannia

Ambíciózus terveket fogalmazott meg londoni beszédében Gordon Brown brit miniszterelnök. A szigetország kormányfője azt szeretné, hogy 2020-ra Nagy-Britannia váljon a digitális gazdasági terület vezető hatalmává.

A célok között szerepel, hogy az ország mind a gazdaság, mind pedig a közszolgáltatások kapcsán követendő példa legyen a világ többi országa számára. Amennyiben a fejlődési folyamat elindul, úgy középtávon 250 000 új munkahely jöhet létre Nagy-Britanniában. Ahhoz azonban, hogy ezeket az ambíciózus célokat el lehessen érni, mindenekelőtt minden brit háztartásban szélessávú internethozzáférésnek kell lennie. Ezzel párhuzamosan megújulhatna a lakosság és a hivatalos szervek online kapcsolata.

Gordon Brown kiemelte, hogy a hatékonyabb közigazgatási rendszernek köszönhetően a komoly pénzügyi gondokkal küszködő állam 11 milliárd fontot takaríthat meg. A miniszterelnök hozzátette, hogy Alistair Darling államkincstárnok szerdán teszi közzé a részletes terveket, amelyek megvalósulása esetén a megtakarítások összege elérheti a 20 milliárd fontot is. A politikus közölte, hogy a szélessávú internetelérések legalább annyira fontosak, mint az áramellátás és azok a vállalatok, amelyek már most az interneten keresztül tartják a kapcsolatát az ügyfeleikkel megfelelően felkészültek a jövőre. Éppen ezért ezt a példát kell követnie a brit kormánynak is.


A hat évvel ezelőtt elindított első generációs e-kormányzati portálnak, a Direct.gov.uk-nak egyébként havonta 25 millió látogatója van. A sikeres oldalt a jövőben a Mygov nevű második generációs e-kormányzati honlap válthatja majd fel. A kitűzött célok között szerepel a digitalizálásban rejlő lehetőségek kiaknázása és egy 30 millió fonttal támogatott új webtudományi intézet létrehozása. Az intézményben Sir Tim Berners-Lee vezetésével a világ legjobb tudósait és kutatóit akarják összefogni.

"Az internet kiépítése kapcsán nem csak a kényelemről, hanem az életminőségről is szó van. Egy sokat utazó népszerű brit zenész például a Skype-on keresztül mesélhet esti meséket a fiának, sok ember pedig több időt tölthet a családjával, hiszen a távmunkának köszönhetően otthonról is dolgozhatnak. A fejlődés folytatódik, legyen szó intelligens áramfogyasztás-mérőkről vagy virtuális osztálytermekről" - szögezte le Gordon Brown. A britek egynegyede egyébként még soha nem szörfölt a világhálón és ez a miniszterelnök szerint a gazdaság szempontjából sem előnyös és hasznos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #7
    Duma a nagy semmiről pfff
  • BlackRose #6
    Azt hiszem Barna bácsi mehet munkát keresni néhány hónap múlva mert Cameron bácsit fogja az Erzsébet néni kinevezni kormányfőnek... :)

    Különben a faszi baromságokat dumál, a gazdaság fejlődését ő és kormánya (meg minden kormány) csak fékezni tudja. Ami viszont a modern post-industrial gazdaságot illeti, Nagy-Britannia biztos az elsők között jár de nem első, vannak társadalmak amelyek előttük járnak mint pl. USA, Canada, Dél Korea, Japán... ezek azok akik vezető nagyhatalmak a tudás alapú gazdaságban Nagy-Britanniával együtt persze... de nem kell itt semmit dumálni mert mindenki ezen az úton jár csak éppen vannak fejletebb és nem annyira fejlett piacok és gazdaságok de a domináns gazdasági ágazat már régen nem a 20. század domináns ágazatai... az ipari társadalomnak vége, pont úgy mint annak idején az agrár társadalomnak volt... jön egy rövid kis információs társadalom/gazdaság és aztán meg jön a "singularity" :) a nanótechnológia és a halhatatlanság... :)

    Persze Barna bácsinak ehhez semmi köze nem volt és nem is lesz, ezt is a tudósok, mérnökök és a vállalkozó szellemű üzletemberek indítják a szorgalmas munkából élő emberek meg megvalósítják.

    Barna bácsi mint minden politikus és jogász nem a lehetőségek bővítéséből él hanem azok korlátozásából.
  • joebacsi #5
    "...úgy középtávon 250 000 új munkahely jöhet létre..."
    "...pénzügyi gondokkal küszködő állam 11 milliárd fontot takaríthat meg..."

    Itt mintha kis ellentmondás lenne, mert annak a megtakarításnak egy jelentős része pont a feleslegessé vált aktatologatók bére.

  • sedward #4
    Ugyanmár, hány programot hirdettek meg az elmúlt 8 évben? Egyiket a másik után, mégsincs látszatja. A programokból és támogatásokból származó pénz mindig valakinek a zsebébe vándorol, konkrét eredmények nélkül. Illetve hallani néha a horribilis összegekből létrejött összeomló portálokról.
    Csináljanak adócsökkentést, hagyják a cégek kezében a pénzt ahelyett, hogy az imerősöknek visszaosztanák, könnyítsék meg a lehetőségeket és akkor lesz valami. Aki pedig eddig nem ismeri a netet, annak nagy valószínűséggel hiába adnának ingyen előfizetést, kidobott pénz lenne, van egy csomó ember aki még egy számítógépre sem tudna vigyázni.
  • Tetsuo #3
    Magyarorszagon jobbak bizonyos adottsagok ehhez, viszont egy FIDESZ v akar MSZP kormany nem vagna bele ilyen hosszutavu es komoly dologba, mert ok csak 4evre terveznek es nem szeretik a "radikalis" valtozasokat.
  • Tetsuo #2
    Fogyassz, hogy legyen munka.
    Vedd meg a szelessavot, amivel lehetoleg ne toltsel le illegal fajlokat.
    Megszunnek a helyi irodak, minden online lesz. :) LOL Aki ismeri az angol ugyintezest, az gondolhatja mi lesz ebbol..
    Gordon Brown mar sok baromsagot osszehordott.

  • roliika #1
    Minden esélyük megvan rá. Nekünk is megvan, csak itt aki ért hozzá, nincs olyan pozícióban, és aki olyan pozícióban van, az meg segg hülye, Britanniában valahogy a két dolgot egyensúlyba sikerülhet hozni.