Berta Sándor

Az ellenzéki aktivisták nyomára vezetnek a közösségi portálok

A Facebook, a MySpace és a többi közösségi oldal ugyan kiváló találkozási lehetőséget biztosít az adott hatalommal szemben álló csoportok számára, de ugyanilyen jó szolgálatot tehetnek a diktatúrák kiszolgálóinak is.

Fehéroroszországban gyakran a Facebookon vagy más közösségi portálokon, illetve e-mailben beszélik meg találkozóikat a különböző ellenzéki csoportok, hogy az adott helyszínen egy rövid, de annál nagyobb figyelmet kivívó akciót hajtsanak végre. Más aktivisták a LiveJournal blogszolgáltatást használják arra, hogy kormányellenes üzeneteket továbbítsanak a világhálón. A letartóztatások mindennaposak, de ha egy hír felkerült az internetre, onnantól kezdve már a terjedését nagyon nehéz megállítani.

A hatóságok első dolga az volt, hogy ellenőrizni kezdték a By-mob nevű LiveJournal-közösséget. Az egyenruhás és a civilben lévő rendőrök gyakran megpróbálnak beépülni a csoportokba, hogy megtudják, kik a tagok és mikor kerül sor a legközelebbi akciókra. A cél nem csak a résztvevők figyelése és letartóztatása, hanem rendszeresen fotók és videók készítése az eseményekről, hogy ezeket a felvételeket később bizonyítékként használhassák fel. A gyanúsítottak semmi jóra sem számíthatnak, mivel elsősorban a titkosszolgálatok "vendégszeretetére" vannak utalva. Az első elbeszélgetések általában udvarias hangvételűek, ezek során az illetőt megfenyegetik, hogy kitiltják az egyetemről. Ez gyakran hatásos módszer.

A fehérorosz állam kitapasztalta, hogy még egyszerűbb, ha ellenőrzi az ellenzéki csoportokat. Az egész egy macska-egér játékra hasonlít. Az aktivisták folyamatosan újabb és egyre szokatlanabb trükköket eszelnek ki az online eszmecserére. A közösségi portálok mindkét fél számára ideális terepet jelentenek, hiszen rendkívül sok információt lehet gyűjteni és könnyű a kapcsolattartás is. A legnagyobb előnyük a viszonylagos anonimitás, ez ugyanakkor egyben az egyik legnagyobb hátrányuk is.

A további megoldások közül kiemelkedik a szinte lehallgathatatlan Skype, a titkosított e-mailek alkalmazása és az internetes tartalomszűrők kijátszása. Kiváló segítséget jelentenek a digitális fényképezőgépek, amik már videók rögzítésére is képesek, és a felvételeket könnyen, és ami még fontosabb, másodpercek alatt el lehet juttatni mondjuk egy titkosított e-mailben bármelyik nyugati hírügynökségnek vagy televíziónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mujahedin #6
    Ha szólsz a besúgóhálózat legjelesebb tagjainak (garfield, narxis), akkor megteszik :D
  • teddybear #5
    Sehol. Beleszarnak mindenbe. Még a törvénysértéseket sem bannolják mostanában.
  • Amergin #1
    Teljesen jogos a Fehérorosz hatóságok ébersége, hiszen az ellenzéki csoportoknak valószínűleg idézem "az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete" lehet a szándéka, ez pedig egy jogállamban mint tudjuk tűrhetetlen, sőt határos a terrorizmussal.
    Nyilván rossz az, aki rosszra gondol...