Berta Sándor

Ratingenben csak pénzért fotózhatna a Google

Miközben csillapodni látszanak a Google Street View szolgáltatása elleni tiltakozások, egy kisváros folytatja a harcot.

A Düsseldorf mellett található Ratingen köszöni szépen, de nem kér a Google Steert View szolgáltatásból. A helyi városvezetők tanulmányozták a hatályos jogszabályokat és találtak egy megfelelő pontot, ami a segítségükre lehet. Könnyen lehet, hogy az alkalmazandó módszert más városok is átvehetik és sikerül leállítaniuk az utcák fotózását. A ratingeni városatyák azt találták ki, hogy nemes egyszerűséggel pénzt kérnek a felvételek készítéséért. Vagyis a webes multi munkatársai csak akkor készíthetik el és jelentethetik meg a világhálón a digitális képeket, ha fizetnek, méghozzá nem is keveset.

"Azt akarjuk, hogy a Google 20 eurót fizessen kilométerenként minden a közösségünkben lefotózott utca esetében" - nyilatkozta Dirk Tratzig, a város jogi osztályának vezetője. "Polgáraink szerint életük egyre publikusabbá válik az utcai kamerák által, a Google Earth és most a Street View révén; jelezni akarjuk, hogy ez így ezen az úton nem működhet" - tette hozzá.

Nos, mivel a ratingeni úthálózat potom 309 kilométer, így a vállalat vagy kifizeti a 6180 eurót, vagy nem készíthet felvételeket. A helyi jogász egy észak-rajna-vesztfáliai törvényre hivatkozik, amely kimondja: nem lehet közösségi használatról beszélni, ha az utcát elsősorban nem közlekedésre használják. Más szavakkal: az utcák lefényképezése különleges használatnak minősül, ami után díjat lehet szedni.


Bár az ügy ilyen jellegű megközelítése mosolyt csalhat a Google tulajdonosainak arcára, a probléma az, hogy amennyiben a megoldás beválik, akkor a Google nem csak 6180 euróval lehet szegényebb. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a döntés precedenst teremtene és az utcák lefotózását ellenző városok egymás után vetik majd ki a bírságokat, legalábbis Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A Google éves nyeresége 6,6 milliárd dollár, így a cég az alig néhány tízezer euró kifizetésébe természetesen nem rokkanna bele. Amennyiben azonban más országok is átvennék a ratingeni gyakorlatot, az akár a Street View program leállításához is vezethet. A cég szóvivője ugyanakkor nem aggódik, mint mondta: a felvételek készítése nem akadályozza a normál forgalmat. Ráadásul a vállalat már eddig is számos engedményt tett, például biztosítja a felvételek utólagos törlésének jogát és felismerhetetlenné teszi az arcokat, illetve a rendszámokat és a házszámokat.

Mindez azonban nem elég a ratingenieknek. Ők azt szeretnék, hogy akár egy lakás vagy ház bérlője is kezdeményezhesse a képek törlését, mondván: különben sérül az illető információs önrendelkezési joga. Tratzig szerint számos lakos tiltakozott a Google autója miatt. A helyi bizottságokban nagy támogatást kapott a javaslat. Azt ugyanakkor az előterjesztők is elismerték beadványukban, hogy az érvelés jogilag nem cáfolhatatlan és egy pert nem biztos, hogy megnyerne a város. A helyiek ennek ellenére elszántak, megegyezésre törekednek, de úgy gondolják: ha nem megy szép szóval, megoldják erővel.

Legutóbb, idén november közepén a svájci szövetségi adatvédelmi biztos fordult a helyi közigazgatási bírósághoz és az addig készült utcafelvételek törlését kérte a testülettől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #40
    A Google mivelhogy ö egy vállalat, egyszer csak el is adhatja a Street View-et mint a birodalma egy részletét, mint értéket, ha jön egy jó vevő, ugyebár. Az érték benne pedig a lefényképezett házak, amiért tessék fizetni. A Google nem egy csoringer vállalat!
  • vasziszdasz #39
    Ezek a németek ilyen rambus féle lehúzós arcok.
  • raingun #38
    "Fel lehet ez rossz dolgokra is használni. Pl.: végigmennek a kertvároson, és megnézik, hogy melyik ház milyen biztonsági rendszerekkel van felszerelve, milyen tehetősek laknak benne, stb. Megspórolják a gyanúkeltő terepfelmérés"

    Mindent fel lehet használni rossz célokra. Illetve semmiben nem segíti a terepfelmérést ha prédát keresnek a rablók, tolvajok, mert elmennek arra és kész.

    ----

    Persze hogy anyagi haszna származik belőle, de te meg ingyen használhatod!

    Én a google helyében a térképre csak egy feliratot tennék amire azt írják hogy "Sóherék" Ennyi, aztán perelhetnek meg sírhatnak.

    Amúgy meg egy ilyen döntés nem 100%ban mutatja az emberek véleményét, biztos sokan örömmel látnák csak van egy debil polgármester.

    Egyesek túl nagyra értékelik magukat ha azt hiszik hogy rájuk kíváncsiak.
  • cateran #37
    Edes istenem..az a sok idiota,aki itt arrol bofog,hogy micsoda felderitest lehet vegezni ezzel,egyaltalan megnezte mar hogy milyen?
    Gondoljatok csak bele..megy az auto az uton es onnan csinal panorama kepeket..az uton bazzeg es nem a kerites tetejen (csaladi hazaknal),a tombhazaknal meg baszott mindegy....
  • Cleawer #36
    Attól hogy valaki nemakarja hogy mások nézegessék a házát úgy ,hogy ő nem látja őket ,az nem barlanglakó.Amúgy egy szervezett bandának nagy könnyítés hogy már ki se kell mozdulniuk egy terepszemlére,végignézik a képeket és már kiirt címekkel mehetnek szemlére.A betörők minden alkalmat megragadnak hogy gyorsan szerezzenek pénzt és nem válogatnak.
  • ziipp #35
    *
    ...persze ennek ezer oka lehet...
  • ziipp #34
    Ahhoz képest egész jól elboldogulok az Internettel. Oda kell menni, ez egyértelmű, de bőven jó arra, hogy értékesebb és könnyebb fogások után kutassanak. Főleg akkor, ha másik megyéből jönnek át, mondjuk Borsodból. Nyilván a legtöbb banda nem használja még, de ami késik nem múlik - ez is egy plusz veszélyforrás. Na mindegy, úgy látszik ebben különbözünk. Meg abban is, hogy hozzánk még nem törtek be, persze ennek ez oka lehet. Nem mondom, hogy azért, mert képtelen vagy felmérni a lehetséges kockázatokat. Amennyiben hihetünk szavadnak, az én örömöm is teljes, mert enyém az utolsó szó.
  • mad mind #33
    Te jó ég. A házak kirablását nem internet használó bandák szokták elkövetni, de ha mégis a Streetview-ot használná, akkor se mehet biztosra, csak annyit tud meg ami éppen látszik a képen. Oda kell mennie, megnézni azt minimum, hogy otthon vannak-e. Egyébként minket a streetview előtt már kiraboltak, szóval semmi rossz nem lesz belőle. Ha ki akar valaki rabolni ki fog, és semmivel se nagyobb az esélye, ha előtte lát egy képet a házadról.
    De részemről befejeztem a vitát, mert középkorba való emberekkel felesleges vitázni. Védd a lelked, nehogy ellopja a fényképezőgép.
  • torcipepe #32
    erre jól ráhibáztam #3-ban. mert most arról megy a vita, hogy egy belvárosban nagy segítség lehet, addig egy kertesházas övezetben felesleges.

    szerintem sem egy rossz dolog, bár élesben még sosem teszteltem.
  • ziipp #31
    "az ilyen streetview-huszárok fotózzák le a kocsijukat és rakják fel az internetre címmel együtt. hátha megtetszik valakinek."

    :D Még nekik áll feljebb, ez a durva. :D