Berta Sándor

Elszegényíti az internetet a Google

Konrad Becker médiaelméleti szakember szerint alapvetően hibás a Google keresési algorítmusa, mivel egyszerű embereket léptet a szakértők helyére.

Konrad Becker többek között az Új Kulturális Technológiák Intézet/t0 igazgatója, a Public Netbase és a World-Information.Org kigondolója. A médiaelméleti szakember, intézetigazgató, zenész az óriáscégek fáradhatatlan bírálója. Már 2008-ban megszervezte a Deep Search Konferenciát, amelynek középpontjában az internetes keresők társadalom-befolyásoló, -irányító szerepe állt.

"A társaság által jelenleg alkalmazott úgynevezett Page Rank-elvű találatmegjelenítés nagyon problémás, továbbá jelentős mértékben hozzájárul az online világ elszegényedéséhez. Ez egy olyan jelenség, ami csak felerősíti az úgynevezett folkonómiát. Ez a fogalom arra utal, hogy egyre gyakrabban lépnek az interneten egyszerű emberek a szakértők és az általuk definiált, hierarchikus kategorizálás helyére. A komoly adatmennyiség miatt ez az amatőr tudományos szervezet mégis komoly szerepet tud játszani a világháló életében" - jelentette ki Konrad Becker.

"Az online keresések közül sok professzionális szinten zajlik. Számos vizsgálat kiderítette, hogy egy tudományos anyag megírása sokaknál Google-kereséssel indul. Azonban ezekből az adatokból nagyon gyorsan lehet következtetni az egyes személyekre is. A Google csupán annak a vágynak, létszükségszerűségnek, de politikai és gazdasági szükségszerűségnek is a tünete, amely arra irányul, hogy rendezni tudjuk az adatainkat." Az online aktivista szerint a helyzet kettős: a felhasználók egyrészt jobb és személyre szabott keresési találatokat akarnak, ugyanakkor ezek a keresési eredmények ezzel párhuzamosan egyre kevésbé ellenőrizhetőek. Ennek oka, hogy az emberek a találatokat gyakran úgy szemlélik, hogy azok csak nekik szólnak, pedig ez koránt sem mondható el minden esetben.

"A Google és más keresők továbbra is azt a mítoszt akarják erősíteni, hogy az internetes kutatás egy szigorúan algoritmikus gépi logikára épülő valami, ami mentes minden befolyásolási lehetőségtől. Időközben viszont tudjuk, hogy mindenki igyekszik belenyúlni a keresési találatokba, komplett csoportok dolgoznak ezeken az ügyeken. Egyes eredmények hirtelen felbukkannak, majd egy idő múlva már teljesen eltűnnek. Richard Rogers, az Amszterdami Egyetem munkatársa vizsgálta ezt a jelenséget és arra az eredményre jutott, hogy teljesen nyilvánvalóan beavatkoznak az online keresési folyamatokba. Egy készüléken legalább meg lehet különböztetni a be- és kimeneti portokat, de az ilyen rendszereknél ez nem lehetséges" - tette hozzá a médiaelméleti szakember.

Becker a Google mellett az Apple-től sincs elragadtatva, mivel úgy vélte: vannak olyan kísérletek, amiknek az a céljuk, hogy az internetet egyfajta pay-per-view jukebox rendszerré változtassák át. Ez sok szolgáltatónak régi álma. Egy vastag kábel a felhasználók otthonaiba, amin a tartalmak érkezhetnek és onnan egy kábel a központokba, amin keresztül az emberek pénze érkezhet. A szakember közölte: nem véletlen, hogy az Apple-t már a katolikus egyházhoz hasonlítják. Ez a hasonlat abból a szempontból mindkét szervezetre igaz, hogy senki sem tudja, hogy mi zajlik a szép felület alatt és egy szép adománnyal mindenki megszabadulhat a bűneitől. A probléma csak az, hogy ezek a multicégek már eltávolodtak az eredeti elképzeléseiktől, hiszen a Google már nem kizárólag kereső, elég csak az Earth, a Maps, a Street View vagy éppen a Buzz szolgáltatásaira gondolni.

S eközben arról sem szabad elfeledkezni, hogy itt már nem csak az általános információkhoz való hozzáférésekről van szó. Sokkal inkább figyelembe kell venni a hivatali adatokhoz, a kutatási eredményekhez vagy éppen a világ kulturális örökségéhez való hozzáféréseket is. Biztosítani kell, hogy ezeket mindenki szabadon elérhesse és ne egyetlen cég vagy szervezet tulajdonát képezzék, vagy az elérhetőségük ne az ő jövőbeli kénye-kedvétől függjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attata #21
    Egy kutató általában valamilyen intézmény keretei között végzi a munkáját, az intézmény (pl. egyetem, kutatási központ)előfizet tudományos adatbázisokra. Ezek az adatbázisok a könyvtárakban a diákok számára is hozzáférhetőek.
    És természetesen ingyen is hozzá lehet férni munkafázisban levő tudományos munkákhoz (pl. SSRN). Röviden: ma egy kutató a netnek köszönhetően sokkal hatékonyabban tud dolgozni, mint azelőtt.
  • slickboy #20
    Ez nem teljesen igaz. Például a Pubmed-en bárki kereshet és rengeteg free full textes cikket lehet letölteni. Ez inkább élettudományokat fedi le, de gondolom más területeknek is van hasonló keresője. Egyetemeknek pedig általában van online előfizetése ezekre a folyóiratokra, így egyetemi hálózatból bejelentkezve még több cikk érhető el, amelyek esetleg külső hálózatból már nem. Ha még így sincs meg, akkor könyvtárközi kölcsönzés, nekem is most szereztek meg egy 20 dolláros cikket ingyen, emailben elküldte a könyvtáros. Ha még ők sem tudják elektronikusan így beszerezni, akkor ki kell hagyni irodalomjegyzékből és nem hivatkozni rá.
  • Anotino #19
    A fo gond nem a keresessel van, szerintem a most divatos eszkozokkel minden altalanos iskolas meg tudja talalni amit akar.

    A problema ott van, hogy "komoly összegekért természetesen" tekinthetsz csak meg kozpenzbol keszult publikaciokat.
  • pixx #18
    Lehet "bután" csinálta...én mielőtt elkezdtem saját honlapot felrakni, megnéztem, hogyan lehet találati arányt növelni. A titok annyi volt, hogy minnél több link mutasson az oldalra. Szóval az összes ingyenes hirdetéses oldalra, meg ahova lehetett feldobtam a linket, plusz szétküldtem iwiw-en, mivel nem pénzszerzésre ment az oldal, elég sokan tovább küldték. A 2. nap alatt elértem a stabil 400 látogatót+az első hétre végére első lettem a találati listán. :)
  • Mentrid #17
    Irigykedik... Kritizálni kőnyű, de ebben az esetben teljesen értelmetlen.. Nem lehet elenne semmit tenni..
  • attata #16
    A Googlet is lehet szakszerűen használni tudományos kutatás előkészítéséhez, szekundér adatok gyűjtéséhez - http://scholar.google.com
    Ez egy akadémiai kereső, és a megadott keresőszóra a neten elérhető tudományos adatbázisokban keresi meg a releváns találatokat.
    Vagy ha valaki komoly kutató, akkor tudatában kellene legyen annak, hogy a neten számos tudományos adatbázis elérhető, pl EBSCO. Ha tudományos munkát akar valaki végezni, akkor a guglit legfennebb arra használja, hogy az ebsco oldalát megkeresse.
    A net előtti időkben a tudományos kutató tudományos folyóiratokat nyalt át, heteken keresztül könyvtárazott, hogy a területet, mások eredményeit pontosabban megismerje. Jelenleg minden tudományos folyóirat anyaga elérhető (komoly összegekért természetesen) a neten. Ennyi.
    Ha pedig valaki tényleg a gugliból indul ki egy tudományos munka elkészítésekor, akkor semmilyen tudományos fórumon nem fogják komolyan venni, semmilyen lektorált folyóirat nem fogja publikálni a munkáját, így nem kell aggódni, hogy nagy kárt okozna az emberiségben.


  • Skynet85 #15
    Jaj, ne hogy ínfatust kapj nekem, nem venném a szívemre inkább szuszá mester.

    Bocsánat, ha tudom hogy maga Einstein is tiszteletét teszi oda írom, hogy, ,,akik írják a tudományt ne olvassák most ezt el".

    Ne haragudj meg ,de akkor gondolom te a gg-re azért mész, hogy örömittasan megnézd az aktuális kutatási eredményeid, mert én földi egysejtű leggyakrabban olyan információkért kutakodok amiről vagy egyáltalán vagy csak ,,ködös" információim vannak, így megvezethető vagyok mivel nincs döntési alapom!

    De Tőled ,,Atya Úr Isten" ismételten bocsánatot kérek...
  • bakagaijin #14
    A dolgot persze cifrázza az is, hogy attól hogy valami egyetemi publikáció még nem jelenti azt, hogy az az ultimate igazság :).

    De tény, hogy hasznosabb, mint amikor N fórumozó veregeti egymás vállát akolmelegben hogy mink de nagyon jól tudjuk a frankót; vagy pedig vérre menő de értelmetlen copy-paste hitvitákat folytatnak (ld linux Vs windows).
  • bakagaijin #13
    Szerintem ti baromira félreértitek. Lehet, hogy a büszkeségét is sérti, de szerintem nem erről van itt szó. Mondok egy egyszerű példát.

    Ha valami kevésbé keresett dologra keresel pl. Dvorak, akkor általában szakmaibb dolgokat találsz. Ha valami érzékeny témára keresel, mondjuk Charles Darwin, mesterséges megtermékenyítés, vagy mondjuk arra hogy "szittya" akkor meg minden a nyakadba borul, kezdve a szíriuszi eredettel, az egyházi hitvitákon át és valahol ott kullognak a publikációk is. Arról van szó, hogy szerinte amiről többet beszélnek, pl. reakciók egy "britt tudósok" cikkre egy nyilvános fórumon, ott a kereső előrébb veszi a fórumot, mint mondjuk egy egyetem publikációját a page rank miatt. Legalábbis ő ezt állítja.

    Ezt régebben én is tapasztaltam, most már valahogy kevésbé, valószínű fejlődtek.
  • pistike88 #12
    Érezd magad megtisztelve, mert hosszú idő óta nem írtam,de ma csak miattad írok ide...

    Te el is olvastad a cikket, és a saját hozzászólásod, vagy csak beszélsz baromságot, barom módjára a világba?

    Remélem, hogy még fiatal ember vagy, /13-14/ mert akkor bocsánatos az írásmód, és hebehurgya szóhasználat. Szerintem Te sem érted amit leírtál ebben a hosszú összetett mondatban...

    Na mindegy , a lényeg: van tiszta vized, van mérgezett vized, és van iható, de büdös vized!
    A fickó szerint az emberek seggfejek mert megisszák mindegyiket.
    Szerintem viszont az állat is képes megkülönböztetni néhány fajta vizet, hát még az ember.

    Ha valaki használja pl. a guglit akkor meg tudja szűrni az információt, pláne, ha tudományos céllal teszi.
    Engem, és a társadalom nagy részét ne degradáljon egy egysejtű szintjére mert ki kérem magamnak.

    Ennyi erővel: a fickó egy senki, senkinek a szava semmi, tehát meg sem sértődöm azon amit ír.
    Azon viszont igenis megsértődöm, ha tanulatlan "kiscsávók" azt mondják akárkinek amit Te.

    Ülj le.......