MTI

Átfogó kibervédelmi programot készített az USA

Howard Schmidt, az Obama-kormány új kibercárja, vagyis internetbiztonsági koordinátora ismertette az Átfogó Nemzeti Kiberbiztonsági Kezdeményezés (CNCI) körvonalait, a program sok részlete azonban homályos és valószínűleg az is marad - számolt be az ABC News hírtelevízió.

A posztját alig több mint egy hónapja elfoglaló Schmidt a héten San Franciscóban zajló RSA internetes biztonsági konferencián számolt be arról, hogy a még a Bush-kormány által kezdeményezett CNCI stratégiai célja: a kormányzati és kereskedelmi számítógépes hálózatok védelme, illetve az ehhez szükséges biztonsági és támadó jellegű eszközök kidolgozása.

Közölte, hogy a kormánynak világos és működőképes elképzelése van a számítógépes rendszerek védelmére. A kiberfenyegetések sikeres elhárítása érdekében újító partneri együttműködésekre van szükség, nemcsak a kormányzati szférán belül, hanem a kormány és az ipar, valamint a civil szféra között is - hangsúlyozta.

Schmidt a személyi jogok védelme érdekében az átláthatóság fontosságát említette, ennek ellenére csak kevés konkrét részletet említett. Ezek közé tartozik, hogy az ország legnagyobb felderítő szervezete, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) részt vesz egy monitorozó programban. Ezenkívül különböző elrettentő eszközöket is kifejlesztenek a virtuális tér biztonsága érdekében.

Az is a felfedett részletek egyike, hogy az Einstein 3 nevű biztonsági program keretében úgy igyekeznek megvédeni az illetéktelen behatolókkal szemben az ország kiberterét, hogy érzékelőket helyeznek el magánkézben levő telekommunikációs cégek hálózataiban. A programot a belbiztonsági minisztérium fogja futtatni az NSA segítségével; egy minisztériumi szóvivő szerint a program tesztelése az év közepén várható.

Amerikai szakértők körében vita folyik arról, hogy milyen mértékben lehet és kell nyilvánosságra hozni a CNCI elemeit. Többen, köztük a Bush-kormány egykori szakértői úgy vélik: nincs szükség túlzott nyilvánosságra, mert a részletek feltárása csak megnehezítené a program elfogadtatását a közvéleménnyel és a kongresszussal. Mások a kiberbiztonsági programok átláthatóságát sürgetik, mondván, hogy azok szorosan kapcsolódnak a magánszférához, az emberek mindennapi internethasználatához. A kormányzattal folytatott mindennemű kommunikáció mindenesetre bizonyosan ellenőrzött - mutatta ki egy elemzés a The Washington Post szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!