Napi Online

Intelligenssé válhatnak a bothálózatok

A Symantec nyilvánosságra hozta kutatólaboratóriuma, a MessageLabs 2009-es védelmi beszámolóját.

A beszámoló kiemeli az év során tapasztalt viharos levélszemét-aktivitást - az átlag 87,7 százalék volt, a maximumot májusban érte el 90,4 százalékkal, minimuma pedig 73,3 százalékkal februárban volt. A megfertőzött számítógépekről küldik a napi átlagban terjesztett 107 milliárd levélszemét 83,4 százalékát. Emiatt úgy tűnik, hogy a bothálózatoknak otthont adó internetszolgáltatók leállítása (például 2008 végén a McColóé vagy 2009 augusztusában a Real Hosté) a bothálózatokat parancs- és vezérlőmentési stratégiájuk átgondolására és erősítésére késztette, így a bothálózatok helyreállítása hetek vagy hónapok helyett már órák alatt lehetséges.

Az elemzők szerint a bothálózatok 2010-ben autonóm intelligenciával fognak rendelkezni, minden egyes csomópontnak saját túlélését koordináló és meghosszabbító, beépített, önálló kódolása lesz. A bűnözők 2009-ben már nem csupán a nagy levélszemétrohamokra és kártevőtámadásokra támaszkodtak. Kifinomultabb, hatékonyabb és műszakilag tökéletesebb változatokat kaptunk el - jelentette ki Paul Wood, a MessageLabs Intelligence vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nimrod515 #9
    SKYNET...minmeghalunk
  • ike86 #8
    "addig álmodozni se merjenek extrém-bonyolult rendszerekről, mesterséges intelligenciáról (amihez pedig valószínűleg legalább több-millió idegsejt együttes, kooperatív és HIBÁTLAN (együtt)működése szükséges)"

    Ez nem igaz. A jelenleg a biológiából ismert idegsejthálózatokban pont az a nagyszerű, hogy nem kell, hogy hibátlanul működjenek, az eredmény mégis elég jó lesz. Az emberi agyban folyamatosan halnak el idegsejtek, és mégis működőképes marad. Vagy épp az élő idegsejtek működnek rosszul, pl. alkohol hatására, az egész rendszer mégis "használható marad".
  • amitakartok #7
    A cikk úgy adja elő, mintha a botneteket csak spamküldésre használnák. Jó az másra is, pl. rosszarcúaknak egy jó kis DDoS támadást zúdítani a nyakukba.
  • Julius Caesar #6
    "...addig-addig játszunk a bilivel amíg a nyakunkba nem fog borulni annak tartalma..."
    Igen, mindenért a tudomány a hibás!
  • pasi29uk #2
    Ezek az igazi terroristák. Szerintem.
  • bvalek2 #1
    Hajrá Microsoft!