Gyurkity Péter

A kalózvideókból is bevételt gerjeszt a YouTube

A videómegosztó portál újabb partnerekkel állapodott meg a felhasználók által feltöltött anyagok szorosabb, hatékonyabb ellenőrzéséről. A Viacom eközben úgy találta, hogy korábban a vezetők döntöttek a kalózmásolatok jóváhagyásáról.

A New York Times arról számolt be, hogy a YouTube egészen pontosan három új amerikai partnerre tett szert, amely három partner a műsorszórásra, valamint a tartalmak konvertálására szakosodott. Ezen cégek nagy hollywoodi és egyéb tengerentúli neveknek segítenek saját alkotásaik terjesztésében, nemcsak a hagyományos kábeltelevíziózásban, de az interneten és a mobiltelefonokon is.
* Feladatuk most az lesz, hogy az új mozifilmek és televíziós műsorok megjelenésével egy időben (szinte azonnal) digitális ujjlenyomattal lássák el a YouTube illetékeseit, akik ezen ujjlenyomatok birtokában megkezdhetik a felhasználók által feltöltött anyagok automatizált átvizsgálását. Amennyiben megegyező felvételekre bukkannak, a tartalom jogait birtokló cég eldöntheti, hogy mit kíván kezdeni az engedély nélkül feltöltött, kalózmásolatnak minősülő anyaggal. Azonnal letilthatják azt, vagy akár ki is sajátíthatják a felvételt, innentől kezdve pedig őket illeti a videón megjelenő reklámokból származó bevétel tekintélyes része.

Nem véletlen, hogy ismét csak a reklámok kerülnek előtérbe, hiszen a YouTube saját felmérése szerint az oldalon megjelenő reklámok egyharmada a felhasználók által engedély nélkül feltöltött felvételeken jelenik meg. Ez mindenképpen nagy számot jelent, amelyet illik visszaszorítani, hiszen a Google a portál 2006-os felvásárlása óta igyekszik minimalizálni a kiadók és filmstúdiók gyanakvását, kalózkodással szembeni félelmeit. Ezzel a lépéssel ismét közelebb kerülnek a célhoz, a tartalmak tulajdonosai pedig dönthetnek arról, hogy miként használják fel a jogtalan másolatokat.

A Viacom, amely hosszú ideje húzódó bírósági perben szeretne tetemes büntetés kicsikarni a portálra (éppen a kalózmásolatok feltöltése miatt), a jelek szerint belső levelekre támaszkodik érvelésében, ezek ugyanis arra utalnak, hogy az oldal munkatársai korábban jelezték a vezetésnek az illegális példányok nagy arányát, ám maguk a vezetők döntöttek úgy, hogy nem nyúlnak ezekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Ez jó, tökéletesen fedi az igazságot :).

  • bakagaijin #3
    Számomra nem teljesen egyértelmű hogy erről a szituációról lenne szó. Szerintem inkább arról beszélnek, hogy leadnak a tv-ben egy klipet / kiadnak egy filmet dvd-n amit aztán valaki kirak a youtube-ra. Amiről Te írsz az egy kicsit más. És akkor még a gameplay videókról nem is szóltunk, mert a jóég tudja hogy az most micsoda.

    Apropos, van már adblock ezekhez az előtét-reklámokhoz?
  • B0nFire #2
    Nem bánom, rakjon a videómhoz reklámot, de ne némítsa el, amikor egy kísérőzenét rakok alá, hogy ne maradjon néma. Felismeri a népszerűbb előadók zenéit, és szó nélkül kinémítja.

    Rakjon rá reklámot, és hagyjuk egymást békében élni.
  • RecoPhile #1
    hehe, szerintem manapság lassan az ilyen anyagok kereséséből jön pénz google-nek :D
    Kiváncsi lennék, hogy egy hét alatt mennyien keresnek: torrent, warez és (rapid)share szókra. :D