28
  • Tetsuo
    Na, akkor ezt rosszul tudtam. :)
  • Piel
    Nem hoz annyit a konyhára mint amibe kerül. Viszont a szolgáltató az interaktív kapcsolata révén piszkálgathatja az órát programok írásával, cserélgetésével, és az órája annyit mér amennyit a szolgáltató akar. A fogyasztó meg úgy sem tudja bebizonyítani az igazát! Szóval ez is olyan intézkedés mint a gázszámla. Nem a köbmétert kell kifizetni, hanem a köbmétereket szorozgatjuk a szolgáltató által megadott szorzókkal. Így megint nem annyit fogunk fizetni amit valósan elfogyasztottunk, hanem amennyit a szolgáltató akar! Ellenőrizni nem tudja sem a fogyasztó, sem más szervezet. Jól ki van ez találva...!
  • Epikurosz
    Borzasztó!
    Én néha a havi leolvasást is elfelejtem.
    Épp ezért lenne jó, ha az óra intelligens lenne, mert magától "diktálná". be a fogyasztást.

És valóban, kvp-nek igaza van: Ha a mamlasz áramszolgáltató végre beindítaná nagyüzemben az olcsó internetelérést a villanyos drótokon, annyi pénze lenne, hogy abból mesterséges intellgenciával is fel tudná szerelni a hálózatát.
  • szombi
    csak az életedet rövidíted vele. :)
    attól még nem lesz kisebb a számlád...
  • Mister
    Én minden nap este megnézem a mérőórát, és beírom egy excel táblába. 1 perc az egész, ennyi időm mindig van, és mindig tudom ( max fél nap késéssel ), hogy van e valami probléma.
    Nem olyan bonyolult.
    Amúgy meg átalányt fizetek, év végi korrekcióval, és eddig mindig nekem fizettek vissza egy keveset.
  • valaé valaé ná
    Hát, ahogy elnézem manapság az átlag IQ-t, az.
  • krk
    Tanulmányozd: http://www.magyarhelyesiras.hu/
  • nickb
    Kíváncsi, hosszú í.
  • Tetsuo
    Kivancsi, rovid i.
  • krk
    Kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen intelligens árammérő egy intelligencia-teszten mekkora IQ értéket érne el. Most komolyan, ha egy eszköz el tud küldeni egy mért adatot, az már intelligens?
  • kvp
    "Hogy oldják meg a hirtelen feszlökésekből adódó elektronikai rész védelmét?"

Ez mondjuk nem gond, mar ma is letezik rendes tulfeszvedelem, ezt egyszeruen be kell integralni az oraba es akkor mellekhataskent az egesz lakas is vedett lesz. Nem veletlen kerul olyan sokba. Persze jelenleg ertelme nem lesz a dolognak, de ha bevezetik a feltoltokartyas aramfogyasztast, eszakai kedvezmenyes percdijakkal, akkor a szolgaltatok akar jol is jarhatnak. Nem beszelve, hogy a kiepitett aramhalozati adathalozatot is tovabbertekesithetik mint internetszolgaltatok. A fogyasztoknak persze az lenne a jo, ha az uj keszulekek kevesebb aramot ennenek, de ez nem erdeke az aram termelesebol, elosztasabol es fogyasztasabol elo cegeknek.
  • teddybear
    Ehhez fölösleges az azonnal leolvasható egyéni fogyasztásmérő. Elég, ha ránéz a diszpécser a hálózat állapot-jelző műszereire. Per pillanat is így működik a rendszer.
  • syn7h37ic
    Ez senkinek sem lesz jó. Egyszer a szolgáltatónak, mert megszaporodik a szoftver hekkelés, és a döglött órák javítgatása, másodszor a fogyasztónak, mert nyűg, és ha pl. magától beszarik az intelligens óra, rá is verhetik a javítási/csere költséget a delikvensre azzal a dumával, hogy piszkálta. Amiben elektronika van, az előbb utóbb beadja a kulcsot. Főleg az áramszolgáltatás terén. Hogy oldják meg a hirtelen feszlökésekből adódó elektronikai rész védelmét? Ha jön egy jó kis vihar, és ne adj isten belevág a hálózatba, akár több ezer órának is nyekk azonnal. A mostani mechanikus holmi ezt a terhelést simán viszi, csak a lakásban lévő összes egyéb elektronika döglik le...Egy szép kis impulzust ráadásul elég könnyű előidézni akár házilag is...Máris ledöglött egy egész tömb mérőórája.
    Nem is erőltette az E-on a digitális órákat eddig a háztartásokban.
  • Sanyix
    De lesz... nekik.
  • Sanyix
    Miért nem? Mert akkor te jársz jól. Ha fullosan veszed az energiát a cégek járnak jól, és az állam, és ez a cél. A dolgozó paraszt meg rohadjon meg...
  • Szemjuel
    hogy ne termeljen feleslegesen áramot a szolgáltató, így idővel akár olcsóbb is lehetne a szolgáltatás (..nem lesz :S )
  • teddybear
    Szerintem is fontosabb lenne a fűtés és világítás fejlesztése.

Persze nem a mostani izzólámpa-tiltással!
  • teddybear
    "Ernst Brandstetter, a VEÖ szóvivője közölte, hogy az új eszközöknek köszönhetően elméletileg lehetséges a fogyasztás 15 percenként való leolvasása. "

Minek?
    Bőven elég az elszámolási időszak(általában 1 hónaponként) végén leolvasni. Abból azután ki lehet számolni a fogyasztott energia árát.
  • Tetsuo
    nem olyan egyszeru.. majd tele lesz buggal, meg hack elleni vedelemmel.
  • nickwearby
    Na ez az!

Miért nem a passzív meg aktívházakat propagálják?

50-100 éven belül nem lesz mivel fűteni és akkor az a legnagyobb problémája az EUnak,
    hogy digitális árammérőkkel szórakozzanak???
    Amit megspórolnak (elvileg, mert gyakorlatilag nem fognak, az fix...), azt felhasználják majd a rendszer fenntartására,
    az adatforgalom biztosítására, stb.
  • lapaleves
    remélem mire bevezetik már önellátó leszek áramilag.
  • atlagember
    Csak idő kérdése, hogy mikor hackelik meg ezeket a rendszereket.
    Szerintem hamarabb fogják feltörni a rendszert, mielőtt bevezetnék.
    Én nagyon nem szeretném, ha a lakásom áramfogyasztását távolról más ellenőrizné meg piszkálgatná.
  • stinkydiver73
    Ezeket az órákat úgyis le kell cserélni néhány évente, a következő majd ilyen intelligens lesz és nem fog többe kerülni, mint a régi. A víz-, gáz- órák is ilyenek lesznek.
  • kvp
    Azert ez lakasonkent kb. 100 ezer forintot jelent. Ebben benne van a 40-50 ezer forintos keszulek (kommunikacios modul+elektronika+szoftver+a villanyora), a maradek a szerelesi koltseg, a halozatepites es a szerverek letrethozasa.

Mindez a gyors leolvashatosag erdekeben. Vezerelni ugyanis meg nem lehet oket, mivel egyreszt az veszelyes lenne, masreszt meg dragabb, harmadreszt csak fogyasztonkent van ertelme, lakasonkent egyben nincs. Arrol nem beszelve, hogy egylore plaintext-ben mennek az adatok, mert az elso korben nem tudtak megoldani, hogy mukodjon a titkositas is. A frissithetoseg miatt viszont az egesz rendszert barki lekuldheti a padlora egy hibas frissitessel. A titkositas hianya miatt pedig a keszulekek barkitol elfogadnak barmilyen parancsot. Ez igy nagy nem tunik jo otletnek... (mondjuk az osztrakok szerint sem az)

A jo megoldas a keszulekek fogyasztasanak limitalasa lenne, pl. az energiatakarekos haztartasi keszulekek kotelezove tetele, amit pl. kaliforniaban vezettek be. Nem lesz tole intelligensebb a rendszer, de kevesebb aram fog fogyni es ez lenne a cel, nem a szamlazasi rendszer fejlesztese.
  • Dömsödi
    Most öszintén...
    Mi ebben a bonyolult?
    Már 3 ezer forintos telcsiben is van java. Ezt beépiteni egy árammérőbe, ami megfelelő soft segitségével x időnként küld egy sms-t.
    Programoztam már hasonló rendszert. Max egy nap alatt meg lehet irni hozzá 1 programot.
    A soft még az áramfelhasználási szokásokat is rögzithetné, ezáltal a szolgáltató jobban tudna tervezni.
    Meg képzeljétek, nem kell a villanyóraleolvasot lesni, hogy mikor jön.
    Ha nem vagy otthon akkor meg össze vissza fizetsz
  • Feri65
    Nem csak Magyarországot hanem minden EU-s államot köteleznek erre majd.A nyugat európaiak diktálnak mindenkinek egész európában,Nonszensz az egész.
  • asdefge
    Őszintén? Igen :(
  • Nonix
    most öszinten, tényleg magyarorszégot rákényszerintik majd hogy ilyenre pazarolja el a penzt ?