Berta Sándor

Kína szerint ők is csak áldozatai a hackertámadásoknak

Az ázsiai állam úgy döntött, hogy visszavág az elmúlt napok amerikai bírálataiért és hanyagsággal vádolta meg a register.com amerikai doménszervezetet, emellett ők is a hackerekre panaszkodnak.

Kína nem elégedett meg a verbális támadásokkal, hanem egyből be is perelte a register.com-ot, mondván a cég durva hanyagsága is közrejátszott abban, hogy iráni hackerek másfél héttel ezelőtt sikeres támadást intézhettek a Baidu.com kereső ellen. A Baidu a legnagyobb kínai kereső, az ottani piac közel 70 százalékát birtokolja és neki köszönhető, hogy a Google piaci részesedése Kínában csupán 15 százalék.

Az akció keretében iráni hackerek több órára megbénították a szolgáltatást és egy iráni zászlót helyeztek el, valamint a következő üzenetet hagyták: Ezt az oldalt az Iráni Kiber Hadsereg törte fel. A Baidu korábbi tájékoztatása szerint a böngészők azért nem tudták megnyitni az oldalt, mert a támadás az Egyesült Államokban lévő doménnév-szerverét érte. A problémát egyébként január 12-én helyi idő szerint reggel nyolc óra körül fedezték fel, az oldal működését csak fél 12-re tudták megoldani. A kereső történetében ez volt a legsúlyosabb támadás az 1999-es alapítása óta és érthetően a kínai állam is kiemelten foglalkozik az üggyel.

A New York-i bíróságra benyújtott beadvány szerint a register.com "durva hanyagsága vezetett ahhoz, hogy a doménnévnek ez az illegális és gonosz megváltoztatása megvalósulhatott." A Baidu kártérítést követel a register.com-tól arra hivatkozva, hogy sok felhasználó órákon át nem tudta elérni a portált és a támadás nagy károkat okozott a vállalatnak. Egyes információk szerint felmerült annak lehetősége is, hogy a vállalat másik partnercéget keres a webcíme gondozására.

Emellett a kínai informatikai és technológiai minisztérium nyilvánosságra hozott egy olyan jelentést is, miszerint megugrott a kínai kormányhivatalok elleni hackertámadások száma. Adataik szerint január 4-10. között 178 kormányzati portál tartalmát változtatták meg külső támadók, az egy héttel korábban megtámadottak ötszörösét - közli a szaktárca honlapján közzé tett jelentés. Ebből kiderül az is, hogy a hackertámadásokkal megváltoztatott más belföldi weboldalak száma - ugyanebben az időszakban - 30 százalékkal emelkedett. A jelentést az országos számítógép-hálózat biztonsággal foglalkozó műszaki csoportja készítette, amely most arra figyelmezet, hogy "komoly a helyzet".

"Az internet bizonytalansága rendkívüli veszélyeket jelent az online közösségre és ez egyben azt is jelenti, hogy fokozni kell a különböző oldalak karbantartásának gyakoriságát" - véli a China Daily című napilapban megszólaltatott szakértő, Si Hsziao-hong (Shi Xiaohong). Véleménye szerint a kereskedelmi célú weblapokhoz képest a kormányzati oldalak sokkal kisebb figyelmet fordítanak az időben történő biztonsági ellenőrzésekre, nem törődnek kellő mértékben a védettséget nyújtó programok frissítésével. Sok kormányzati portált külső vállalattal terveztettek meg, amelyek nem foglalkoznak az utólagos karbantartással. A netes kalózoknak a leggyakrabban nem kell a kormányzati szervert megtámadniuk, elég, ha csak megfertőzik a rendszert és bejutnak az oldalra - állítja Si.

"Világos, hogy Kína kétségbe vonta a Google-támadással kapcsolatos vádakat. De úgy hisszük, hogy a kínaiak a legjobb pozícióban vannak az eset megmagyarázására és mi magyarázatot is követelünk tőlük. Az Egyesült Államok nagyon komoly veszi ezt a dolgokat" - jelentette ki Pekingben Kurt Campbell, az USA kelet-ázsiai ügyekért felelős külügyminisztériumi államtitkára. Mindenesetre a kínai és az amerikai vezetőknek mielőbb tisztázniuk kell ezeket a kérdéseket, különben könnyen elfajulhat a helyzet. A helyzet azután mérgesedett el, hogy kiderült: minden bizonnyal kínai hackerek - egy Internet Explorer-hibát kihasználva - számos amerikai vállalat ellen hajtottak végre online támadását még tavaly decemberben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • izb #8
  Az a 15% simán 30%. A google a kíni piacon ugyanis ennyit hasít ki a keresők tortájából.

  stef
 • tomcsa4 #7
  Csak nehogy a kínaiak kezébe kerüljön?
 • pasi29uk #6
  A megjelenített zászló és a kiírt szöveg alapján állították, hogy iráni bűnözők állnak a háttérben. Internetes nyomokra, logokra nem hivatkoztak sehol...
 • NullZ3r0 #5
  Ez most komoly? Mi köze lenne egy iráni kiber hadseregnek egy kínai keresőhöz? Viszont az USA szempontjából tök logikus rájuk fogni (ugye a gonosz tengelye), meg összeugrasztani Kínát Iránnal, akik eddig valamelyest szövetségesek voltak. Valószínűleg ezt azért a kínaiak nem veszik be, az irániak meg tudják, hogy nem ők voltak, úgyhogy a második nem jött be. Propagandacélokra viszont tökéletes.
 • edisonae86 #4
  Tiszta Terminator 3 ez gyerekek. :D
  "- Ki lehet ez, egy háttérhatalom, vagy csak egy kamasz hacker szórakozik velünk?"
  Aztán meg jönnek a rakéták...
 • hiftu #1
  "A Baidu a legnagyobb kínai kereső, az ottani piac közel 70 százalékát birtokolja és neki köszönhető, hogy a Google piaci részesedése Kínában csupán 15 százalék."

  Itt (http://www.sg.hu/cikkek/71953/kinaiak_a_google_tavozasi_szandekarol) meg:
  "Az iResearch adatai szerint az internetes keresők kínai piacán 33,2 százalékos a Google részesedése, míg vezető Baidué 63,1 százalék."

  Nem kellene valótlan infókkal bombázni a kedves olvasókat.
  Tiszteletem.