Berta Sándor

13 év börtönt kapott egy hacker

1,8 millió hitelkártya-adatcsomag ellopása és továbbértékesítése miatt jogerősen rekord mértékű letöltendő börtönbüntetést kapott egy hacker.

A most 37 éves May Ray Vision alias Max Ray Butlert egy pennsylvaniai szövetségi bíróság ítélte összesen 13 év letöltendő börtönre. A férfinek továbbá 27,5 millió dollár kártérítést is kell fizetnie, valamint a szabadulása után 5 évig csak korlátozottan és engedéllyel használhat számítógépeket. Maurice Cohill Jr. bíró szerint ez a legmagasabb büntetés, amit az Egyesült Államok történetében valaha kiszabtak hackertevékenységért.

Vision egykor biztonsági tanácsadóként dolgozott és önszorgalomból ellopta különböző bankok, vállalatok és más hackerek mágnesszalagokon tárolt információit. A férfi a megszerzett adatcsomagokat a saját CardersMarket nevű online platformján darabonként és hitelkártyánként 20 dollárért értékesítette. A pénzintézetek vizsgálata azt állapította meg, hogy a Vision által okozott kár elérte a közel 90 millió dollárt. Luke Dembosky ügyész elmondta, hogy a büntetés még magasabb is lehetett volna, ha a hacker a vizsgálati fogság ideje alatt nem működött volna együtt mindenben a hatóságok képviselőivel. Ezt egyébként az indoklásban a bíró is külön kiemelte és pozitívumként megemlítette.

"Sajnálok néhány dolgot, de a legnagyobb hibám az volt, hogy a társadalom tagjaként a felelősségtudatom elveszítettem" - írta a bírónak írt levelében Vision. Később a bíróság előtt hozzátette: "Megváltoztam!" A férfi az 1990-es években elismert biztonsági szakértőnek számított, órabére elérte a 100 dollárt és gyakran adott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) tippeket és tanácsokat az egyes biztonsági résekkel és adatvédelmi hiányosságokkal kapcsolatban. Később megalapította azt a nyílt forráskódú online könyvtárat, ahol számos támadási módszert írt le és amelyeket később számos akcióhoz felhasználtak más hackerek.

Korábban már 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, mivel egy olyan szkriptet hozott forgalomba, amely ugyan lezárta az amerikai védelmi minisztérium biztonsági rését, viszont számos újat megnyitott a támadók előtt. A börtönben megismerkedett több nehézfiúval is, köztük Chris Aragon bankrablóval, akik később a haverja lett. Vision, alias Butler, jó magaviselete esetén legkorábban 2018 decemberében szabadulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #8
    Remélem a számítógéphez való hozzáférés korlátozása nem a szabadulás utántól induló 5 év lesz, (jó magaviselet miatt ugye korábban kijöhet) hanem az ítélet megszületésétől kezdve 13+5 évig.
  • pasi29uk #7
    "Korábban már 18 hónapi börtönbüntetésre ítélték, mivel egy olyan szkriptet hozott forgalomba, amely ugyan lezárta az amerikai védelmi minisztérium biztonsági rését, de viszont számos újat megnyitott a támadók előtt."

    Nem tartom radikális gondolkodásúnak magam... de az ilyenért életfogytiglani szabadságvesztés járna szerintem. Kínában tuti halál.
  • teddybear #6
    Nem a börtön tette bűnözővé, az csak azért kapta, mert sikerült elítélnie a bírónak.
  • Garrett27 #5
    sokan vannak, akiknek pénzből soha sem elég - és ha már egyszer a börtön ilyen bűnözővé tette, nem fog 2018 után sem megváltozni..
  • teddybear #4
    Legalább ezt a gazembert lecsukták. Más kérdés, hogy sok egyéb gazembernek mellette lenne a helye. Többek között nagyon sok politikusnak. Pártfüggetlenül.
  • teddybear #3
    Van akinek az isten pénze sem elég. Túl mohó volt, gazemberré vált, hogy még többet szerezzen. Megérdemelte azt, amit kapott.
  • Tetsuo #2
    Ja, hazaarulo, milliardos sikkaszto politikusaink meg szabadlabon..
    A svajci banki adatokat elloponak meg fizetnek..
  • Szefmester #1
    90es években 100$os órabér mellett még mellékest is akart keresni.. ez az ember hülye ahogy van, megérdemelte a sittet, kár hogy keveset kapott..