Gyurkity Péter

600 Mbps-ot ígér az új vezetéknélküli szabvány

Bár egyes gyártók már lassan három éve kínálják laptopjaikban és egyéb eszközeikben a 802.11n vezetéknélküli szabvány korai változataira épülő megoldásokat, a platformot csak most véglegesítik.

Ez a munka pedig a végéhez közeledik, és a Wired értesülése szerint a kész szabvány a jelenleginél nagyobb sebességet és kényelmet nyújt majd, megvalósítva a gyors kábelmentes internetelérésről álmodozók vágyait. Elérhetővé válhat ugyanis a 600 Mbps-os átviteli sebesség, méghozzá több csatornán, a különböző tartalmak egyidejű továbbítása érdekében.

A végleges 802.11n szabványra épülő termékek szeptembertől jelenhetnek meg az egyes gyártók kínálatában, a fenti sebességkorláttal, valamint maximum 4 csatornával, amely a készítők szerint már bőven elegendő lesz a nagy felbontású tartalmak továbbítására, amely mellett egyéb feladatokat is elvégezhetünk. Jelenleg a 802.11g szabvány számít a legelterjedtebbnek (az 'n'-jelölésű eszközök szintén nagy számban kaphatók, azonban ezek értelemszerűen nem a végleges változaton alapulnak), ez pedig 54 Mbps-os sebességet kínál, amely sokak számára nem elegendő, főleg a belső hálózaton történő adatátvitelhez. Érdekesség, hogy a széles körben elsőként alkalmazott 802.11a már ugyanezt a sebességet nyújtotta, azonban túlságosan drágának bizonyult, így a 'g'-változathoz egy nagyobb kitérő (802.11b) után jutottak csak el a gyártók.

A Wi-Fi Alliance részéről nyilatkozó vezetők kihangsúlyozták, hogy a 802.11n szabványra épülő, eddig megjelent termékek viszonylag egyszerűnek számítanak a végleges változaton alapuló megoldásokhoz képest. Utóbbiakból a múlt hónapban megrendezett Computex alatt mutattak be párat, ezek közül pedig a Qualcomm chipje emelkedett ki, amely mind a négy csatornát rendelkezésre bocsátotta (4x4 jelöléssel), a hang és egyéb adatok továbbítására és fogadására (az előzetes változatokon alapuló termékek általában 2 vagy 3 csatornát kínálnak, a 600 Mbps-os sebességnél jóval alacsonyabb iramon).

Szeptembertől, vagyis inkább az ünnepi szezonra érkeznek majd az új vezetéknélküli eszközök, így aki nagyobb sebességre vár, érdemes addig kivárnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomkrumpli #7
    azért vannak már egy néhányan Mo.-n is akinek kevés az 54Mbps wifi, a vezetékes átviteltől ez nagyon messze van már (otthoni cuccokkal ~700Mbps) ráfér a fejlesztés
  • 5c0rp330n #6
    jah, az 54mbit/s az elméleti maximum, a valóságban 20-30 között van normál/ideális esetben. valószínűleg az a 600 sem lesz azért 600, de én a harmadával már szerintem beérném :)
    egyébként nyilván nem net miatt kell egyelőre az ekkora sávszélesség, hanem helyi háló miatt.
  • torcipepe #5
    akkor már inkább ez: http://www.technet.hu/data/cikk/38/68/72/cikk_386872/7.jpg
  • AranyKéz #4
    > egy átlagos internet előfizetés letöltési sebessége 10-20Mbps, ami bőven belefér a 802.11g 54Mbps-os átviteli sebességébe

    54mbps ideális körülmények között, kis távolságról, minőségi adapterekkel, egy irányba...

    Gyakorlatban örülhetsz ha ennek töredékét kapod. Én például csak 11mbps sebességet tudok elérni mert szutyok wifi adaptert vettem (legalábbis én ennek tudom be, más okot nem nagyon találtam).

    Ellenben a Gigabit Ethernet lazán kinyomja az 500mbps-et, és gyanítom hogy nem a hálózat a szűk keresztmetszet.
  • torcipepe #3
    egy átlagos internet előfizetés letöltési sebessége 10-20Mbps, ami bőven belefér a 802.11g 54Mbps-os átviteli sebességébe, szóval nagyon nem értem, minek ekkora sebességű eszköz.
    nekem egy t-offline 8/1Mbps-os csomagom van itthon, ami még egy koaxiális hálózatot sem terhelne le.
  • Alwares #2
    Fw frissitések vajon lesznek? Nem mi? Vehetünk új dolgokat megint... Nekem G-s wifim van otthon és semmire se elég. SD tartalom stream-elésére is épphogy, HD-ról meg nem is érdemes beszélni. Netezni jó, megosztani már nem...
  • 5c0rp330n #1
    hát, a laptopomban az Intel Ultimate N 5300 elvileg 3x3-as lesz, 450 megabittel, az azért annyival már nem lassabb a véglegesnél..