Berta Sándor

Előre telepített Windows miatt perelnek Olaszországban

A redmondi szoftveróriás ellen egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet kezdeményezett eljárást.

Az Associazione Diritti Utenti e Consumatori (ADUC) Firenzében nyújtotta be beadványát és azt akarja elérni, hogy a felhasználóknak bármikor legyen joguk visszakérni a megvásárolt számítógépeikre előzetesen feltelepített, de általuk nem kért szoftverek árát. Az ügy érdekessége, hogy Firenzében 2007-ben már tárgyaltak egy hasonló ügyet, akkor az alperes a Hewlett-Packard volt. Akkor egy férfi azt követelte a cégtől, hogy fizesse vissza neki a notebookjára előre feltelepített Windows XP és a Works 8 árát, mivel ő ezeket nem kérte.

Olaszországban idén január elsejétől lépett hatályba az a törvény, amely a fogyasztóvédelmi szervezetek számára lehetővé teszi, hogy akár több személyt is a bíróság előtt képviselhessenek. Azok a felhasználók, akik nem fogadták el a Microsoft licencfeltételeit, mégis megkapták a megvásárolt számítógépeiken a Windows operációs rendszereket, az ADUC honlapján regisztrálhatják magukat és így csatlakozhatnak a perhez. A felperesek között ezúttal csak a Microsoft található meg.

Korábban nem csak Olaszországban, hanem Németországban és Franciaországban is precedens értékű ítélet született ebben a kérdésben. A per után a HP kénytelen volt az olaszországi felperesnek összesen 140 eurót visszafizetni. A Microsoft számára ez már a második rossz hír az elmúlt hetekben, hiszen december végén egy bírósági határozat kimondta, hogy a cég nem forgalmazhatja a tengerentúlon az Office csomagját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #49
    Csak magamat tudom ismetelni...verd az asztalt a gyartok helyi kepviseloinel vagy atkozd magad,hogy szar helyre szulettel...senkit,ismetlem:SENKIT nem erdekel nyugaton a nagy magyar valosag es felvevopiac....
    Masreszt internet...ha nem tudod kezelni,tanuld meg...ha szamitastechnikai ceg es nincs weboldaluk...hat jujjujj....ha nincs online rendeles...vissza a nagy magyar valosaghoz es a velemenyemhez az egeszrol...


    hihetetlenul kurva nehez volt megtalalni....
  • jzombi #48
    Szinte biztos vagyok benne, hogyha árulnának windows nélküli laptopokat a windows árával olcsóbban, nemcsak más oprendszereket használók, de sok windows user is azt venné meg.
  • balage187 #47
    Ha valaki annyira ragaszkodik a Win nélküliséghez, akkor kutasson addig (akár fizessen is többet), amíg megtalálja a kívánt konfigot anélkül is. A vásárlók túlnyomó többsége ennyire nem ragaszkodik hozzá, sőt a 90+%-a pont leszarja, hogy van-e hozzá Windows, sőt még örül is neki, mert magától azt se tudja hogy látna hozzá a telepítéshez. Ebből következik, hogy azért nincs Win nélkül sok notebook, mert nincs rá igény.

    Majd, ha az emberek többségének az lesz a fontos, hogy ne legyen rajt Win, és ezért hajlandóak lesznek más - Win nélküli - net/notebookokat venni, akkor majd váltanak a gyártók. Addig miért váltsanak?

    Azt rak hozzá a termékéhez a gyártó vagy a viszonteladó egyébként amit akar. Ha a vásárlónak nem tetszik ne vegye meg. Ha a viszonteladó/gyártó nem hajlandó kielégíteni az ő egyéni igényeit, akkor menjen máshova. Ha majd sokan tesznek így, akkor változtatnak a gyártók/viszonteladók. Az az igazság, hogy az ilyen "nem akarok Win-t" emberek annyira kisebbségben vannak, hogy nem éri meg értük versenyezni. Persze vannak olyanok, akik összerakják neked azt a notebook-ot amit akarsz, Win nélkül, csak lehet, hogy az ilyen "personalized" cucc az drágább, tehát akinek az a legfontosabb, hogy ne legyen rajt Win, az biztos megtalálja a módját.
  • Sanyix #46
    ja persze tök poén körüljárni a fél országot mert az ami kell az csak vindózzal van, vagy win nélkül van de mucsaröcsöge határában...
  • cateran #45
    Jok ezek a dumak,hogy "neki pont ilyen kellett"..wazz a piac szarasig van telitve a legkulonfelebb net es notebookokkal..de komolyan...mar akkor meglepoen szeles a valasztek,ha csak 1 gyarto listajat nezem meg...es akkor meg oda se szagoltam a tobbihez....
  • Gamecube86 #44
    Látom az értelmező képességed elakadt valamelyik linux disztribúciónál.
    Tudod szájba is rúgnám a kedves vásárlót ha megvesz egy olyan gépet amin win van, utána meg nyavajog érte. Ha neki olyan gép olyan specifikációjú gép kell amihez véletlenül pont win van akkor vagy megveszi azzal vagy nem veszi meg és kész.
    Ha megnyeri a pert akkor meg majd felrak valami kalóz win-t mert azért na.
  • Sanyix #43
    LOL? a plafon nem szakad le nálad ekkora hülyeségtől? Ferrari motor és windóz hogy jön össze? A ferrari nem megy motor nélkül de, a pc megy vindóz nélkül.
  • Cleawer #42
    #26 Jópofa vagy.Az oprendszer nem a számítógép része.Mellesleg a gyártó dönti el hogy milyen oprendszert rak egy notira,az MS csak "rábeszéli".
    A csokipapír a termék része,mert anélkül nemlehetne eladni/szállítani.
    Ha valakinek adott tipusu notikell ,amit csak az adott gyártó gyárt és arra a gyártó wint rak, akkor az 99% ,hogy a világ minden táján winnel lesz megpakolva.Ja hogy neked van már wined ,levagyszarva,vedd meg még1xer.

    #5 NEM kapsz hozzá windózt hanem MEGVESZED,mivel benne van az árába.
    Mutass egy olyan banánt ami héj nélkül terem ,akkor visszeperelheted a pénzed.

    #15"aki megvesz 1 laptopot ELORETELEPITETT windowssal es utana jon ra hogy neki az nem is kell" Nem biztos hogy utólag jött rá hogy neki nem kell,ott is win nélkül kérte de úgy nem volt,pénzt nemadnak vissza,és utána meg perre vitte,mert árúcsatolás.
  • A1274815 #41
    Sok hozzászóló azzal jön, hogy nem érti minek vették meg a laptopot, ha tudták, hogy jár hozzá Windows.
    Szerintem itt sokan nagyon jó indulatóak és elfelejtik feltételezni, hogy szándékosan is tehették. Az összeg mértéke is mutatja, hogy nem sok esetről van szó. Mint ahogy a BME-n is egy tojásdobáló volt, meg néhol-néhol egy-egy tortadobáló. Szóval ugy is tudjuk, hogy P=0.9 eséllyel Linux rajongó a felperes kimondhatjuk, hogy a Microsoft elleni egyszemélyes keresztes hadjárata csupán.

    És érdemes megnézni a helyeslők többsége melyik "táborból" jön éppen.
  • zseko #40
    Az itt hozzászólók felével egyetértek, a háborgók egy része meg arra nem gondol hogy amihez adnak wint és amihez nem, azok nem egyformák, hanem más paraméterűek? Ha nekem nem felel meg az ami van op nélkül akkor ugyan választhassak már olyat ami megfelel az igényeimnek. És nehogymár kifizessem az op árát mégegyszer, mikor már egyszer megvettem, azért 2x ne vegyem már meg. Az xp is és win7 is megvan legálisan nekem, szóval nem kívánom még1x megvenni. Pláne hogy nem is kötelez rá a win, mint az az eulában is bennevan. Csak a gyártók erőltetik, mert valamennyi hasznuk van rajta ha így adják el.

    Igaz, én olyan gépet veszek -ha veszek egyszer- amin vagy nincs op, vagy linux fut rajta.