SG.hu

Adatvédelmi hiányosságok a vagyonadó-kalkulátornál

Jóri András adatvédelmi biztos szerint nem megfelelő a vagyonadó-kalkulátor működése adatvédelmi szempontból, lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók azonosítás és jogkövetkezmények nélkül tájékozódhassanak - közölte az ombudsman hivatala. Az adóhatóság vizsgálja az ombudsman felvetéseit, s amennyiben azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, minden bizonnyal beépítik a programba - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője.

Az adatvédelmi biztos panaszbeadvány kapcsán vizsgálta az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működését. A kalkulátor használatakor az interneten keresztül nem azonosított felhasználónak a saját nevében és a saját ingatlanjára nézve kell pontos adatokat megadnia, melyeket az adóhatóság hat évig megőriz, azokat úgy tekinti, mint a nyilatkozó felhasználó személyes adatait, továbbá egy adóeljárás során figyelembe veheti. Jóri András szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. Előzetesen és teljes körűen nyilvánossá kell tenni a kalkulátorhoz használt információkat, ily módon lehetővé kell tenni bárki számára az ingatlan forgalmi értékének az adóhatóság által is elfogadható meghatározását.

Az adatvédelmi biztos úgy foglalt állást: nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés követelményének az adatok rögzítése abban az esetben, ha az adózók számára az adatok rögzítése nélkül is nyújtható segítség adófizetési kötelezettségük teljesítéséhez. Az adózó és adóhatóság közötti együttműködésnek ebben a fázisában nincs az adóhatóságnak olyan kötelezettsége, amely a bevitt adatok tárolását indokolná, ezért Jóri András olyan megoldás alkalmazását javasolja, amely lehetővé teszik az adózó számára a választást az adóhatósági adatrögzítés, valamint az egyéb, adatrögzítéssel nem járó számítási lehetőségek között. Ennek hiányában a honlap használatának önkéntessége nem valósul meg maradéktalanul, az adatkezeléshez szükséges jogalap hiányzik.

Az ombudsman közölte azt is: a kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk közérdekű adatok, azokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Továbbá követelmény, hogy azon a felhasználói felületen, ahol csupán adatrögzítéssel van mód az adókötelezettséggel összefüggő tájékozódásra és az adatok megadásához jogkövetkezmény fűződik, a tárolt személyes adatok minősége érdekében megfelelő módon azonosítsák a felhasználókat. Álláspontja szerint aggályokat vet fel az adatok minőségével kapcsolatban, hogy az adóhatóság nem győződik meg a felhasználó kilétéről. Jelenleg az adatforrás meghatározhatatlan és a megadott információk pontossága sem szavatolható.

Az adatvédelmi biztos támogatja az adóhatóság azon törekvését, hogy az adófizetéshez segítséget nyújtson az adózóknak, ugyanakkor úgy véli: határozottan el kell utasítani minden olyan magatartást a hatóságok részéről, amely az adózókat saját érdekeik védelme érdekében arra indíthatja, hogy a valóságnak nem megfelelő adatokat adjanak meg az alkotmányos kötelezettségük gyakorlásához szükséges tájékozódásuk során.

Bakonyi Ágnes elmondta, hogy tanulmányozzák az adatvédelmi biztos levelét, és reményeik szerint hamarosan választ adnak rá, a javaslatokat pedig, amennyiben azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, beépítik a programba. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy korábban is írt nekik egy levelet az ombudsman, kéréseit igyekeztek beépíteni a kalkulátorba. Ennek megfelelően került a részletes tájékoztató még a kalkulátor elé. Az ombudsman korábban is garanciát kért arra, hogy az APEH az adatokat önállóan tárolja, azokat nem használja fel más adókötelezettség kapcsán. Az adóhivatal így is jár el, külön szerveren tárolja a kalkulátort használó által megadott adatokat, ha az ügyfél a mentés gombra nyom - jelezte Bakonyi Ágnes.

A kalkulátor megengedi, hogy egy olyan személynevet írjunk be a kalkulátorba, amelyhez nem a megadott, de létező adóazonosító jel tartozik. Ez annak a bizonyítéka, hogy nincs összekötve a vagyonadó-kalkulátor az APEH egyéb adatbázisával, hiszen ha össze lenne kötve, akkor a program hibát jelezne, érzékelné, hogy az adóazonosító jelhez nem az a személynév tartozik - mondta a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nyomoka #13
    Az ABEV is iszonyat nagy TROJAI FÉREG !
  • Sanyix #12
    Mit nem értesz? A rózsadombon a milliárodosok, politikusok, tetvek élnek főleg. Hát csak nem fogják önmagukat megszopatni...
  • redfish #11
    Ja,... ja...
    Elég tudni az illető adóazonosító jelét, kell még egy email-cím (bármikor 1 perc alatt regisztrálható, utána törölhető) és máris jól ki lehet szúrni exférjekkel/exfeleségekkel, kollégákkal...
  • redfish #10
    Mondjuk, én azt sem értem, miért a XII. kerületet jelölték meg a legdrágább helynek, amikor köztudottan a legdrágább lakások/ingatlanok a Rózsadombon és a Pasaréten vannak (II. kerület!!!)???...
    Kicsit röhejes, hogy a törvényhozók szerint egy Alkotás úti, Déli pályaudvar melletti lakás többet ér, mint egy Rózsadombi körpanorámás, zöldövezeti???
    (Ja, és a XII. kerületben is nagy a különbség egy Svábhegyi vagy egy Avar utcai lakás között, ami a vasút mellett van.)
  • oeff #9
    kilel a hideg, ha belegondolok abba, hogy egy teljesen azonosítatlan játékos megteheti azt, hogy szándékosan berögzít egy valós személy valós személyi adataihoz egy, a hihetőség kedvéért majdnem valós, de szándékosan részben torzított adathalmazt. és ezért fogják majd a vétlen szerencsétlent jól megadóellenőrizni. Ez a rendszsr ezt lehetővé teszi, és ezért azonnal töröltetni kellene minden benne tárolt személyi adatot. ha egy rendszer ilyen, akkor teljesen közömbös, hogy jól számol-e, és a tárolás más elméleti megfontolások alapján jogszerű-e vagy-e nem-e. ha van egy rendszer, amibe akkárki, hekkelés nélkül, trükközés nélkül megteheti, hogy más adataival garázdálkodik, annak a rendszernek az adatai nem érnek semmit.

    az értelmetlen politikai vakgyűlölet meg az igazi adókerülők jogos gyűlölete ne fedjen el egy olyan szempontot, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a rendszer adatainak tisztaságát.
  • Vadbarom #8
    Tévhitben leledzel: az állam nem azért van, hogy igazságos legyen! Mióta átvették a kőgazdagok és a helytartóikat beültették a parlamentbe (amit te legalizálsz azzal, hogy elmész szavazni), azóta az állam a kőgazdagok érdekvédelmét látja el VELED szemben. Ez nevezzük moneykráciának. Csak körül kell nézni.
    "Ha nem tetszik el lehet menni!" valamint "Lehet menni tüntetni... előbb-utóbb megunják, hazamennek" -meg lett mondva...
    Ennyi.
  • lammaer #7
    És ha a kalkulátorral kihozom hogy a házam 30 milla alatt van, akkor elfogadják és azt is letárolják? És akkor még vallani se kell?

    Amúgy tényleg az a gáz, hogy egy olyan országban, ahol történelmi hagyománya van annak hogy sokan saját családi házban laknak nem bérleményben mint nyugaton (ott joval kisebb a tulajdonosok aránya) visszamenőleg adóztassák az embert a tulajdonáért.

    Amiért adózott már nem 1x, nem 2x (adózott jövedelemből vett adózott épitőanyag, meg illetékek).


    Állami hozzáálás:
    "Épitettél nagy házat a szocializmusban a családodnak? Karban is tartottad mert jó gazda vagy, nem hagytad szétrohadni mint a paneleket? Esetleg még fel is újitottad hogy kinézzen valahogy?
    Akkor rohadj meg, fizess!!!"
  • Sanyix #6
    Nem is azt akarják megfizettetni. Még egy bőrt le akarnak húzni. Az ingatlankereskedőket már lehúzták ilyen 5 évig tartó súlyos adókötelességgel eladáskor... na meg azt is akiknek van házuk, de örököltek egyet, pl anyám és a nővére az ő szüleik lakását. 2011-ig még nem tudják eladni, mert a mocsok szar állam lehúzna egy jókora összeget (öröklési adó), és több éve már ott áll üresen és rohad szét.

    Itt az a lényeg hogy a tetvek jól elmutyizgassanak, autópályát építsenek (mi a lófasznak az is, inkább a vasutat kéne rendbehozni, mert jóval hatékonyabb), felvegyék a költségtérítést.
    A vagyonadó egy rakás szar. Kurvára nem igazságos, max az irigykedő panelprolik tartják annak. Ha valaki megörököl egy 50 éve szaré hugyé vett telken lévő házat, az most fizessen mert akkor ő biztos gazdag lett mert az ingatlan ára az egekbe szökött? A lófaszt. Az egész mondani valója ennyi: ha gazdag vagy élhetsz emberi körülmények között. Ha nem, akkor takarodj a heringneveldébe, és add át a házad a gazdagoknak!

    Inkább a drága autókat adóztatnák, mert azt aztán tényleg csak gazdagok tartanak.
  • nickwearby #5
    Elég érdekesen van ez a 30 millió meghatározva.

    Eleve egy csomó Bp. környéki családi ház simán beleesik ebbe a kategóriába.


    Nem ismerem a törvényt részletesen,
    de kivételt kéne tenni azokkal, akik egy darab ingatlan tulajdonnal rendelkeznek,
    mert azok nyilván benne is laknak,
    tehát nem jövedelemszerzésre, hanem lakás célra használják,
    fizetnek utána alapból az önkormányzatnak ingatlanadót,
    egyéb fenntartási költségeket,

    ezekkal nem kellene ezt megfizettetni, még akkor se, ha egy 20. rokontól örökölt kastélyban lakik,
    bár ez utóbbi elég kis létszámú emberre érvényes...
  • atlagember #4
    Ha az apeh nem úgy járna el ahogy eljár, a valódi szélhámosokat és nagyhalakat tényleg megbüntetné, az agyonadóztatott és kiskapukat megfizetni nem tudó kisvállalkozókat, kisembereket pedig békénhagyná, addig nem is lenne gond. Csakhogy amíg az adóellenőr jutalékot kap, jogorvoslatot meg mire az ember érvényesíti, addigra elvisz mindenét jogtalanul a végrehajtó, addig ne csodálkozznakak, ha ez nem tetszik az embereknek. Nem a harmincmillióüs lakásokat kellene megadóztatni, hanem a másokat ki nem fizető, alvállalkozóikat sz.rban hagyó szélhámosokat, meg a multicégeket, akik több támogatást kapnak, mint amennyi adót befizetnek.