Berta Sándor

Gyenge az adatvédelem a közösségi portálokon

Ugyan számos közösségi oldal üzemeltetői már jó úton haladnak, de a Facebooknak és más honlapok működtetőinek bőven még tennivalójuk.

Peter Schaar német adatvédelmi biztos a dpa hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az a benyomása, miszerint számos közösségi portál vezetői még nem igazán vannak tisztában az adatvédelem fontosságával. A jogász a Facebookot említette példaként, amit nemrég az amerikai adatvédők is bíráltak az új adatvédelmi irányelvei miatt. "Alapvetően nem vagyok a szociális hálózatok ellen. De fontos számomra, hogy az emberek tudatában legyenek annak, hogy milyen adataikat hozzák nyilvánosságra az interneten és hogy bizonyos tevékenységek milyen problémákkal lehetnek összefüggésben. Éppen ezért nagyon is jó volna, hogy ha a közösségi hálózatok üzemeltetői adatvédelmi szempontból barátságosabb beállításokat kínálnának a felhasználóknak" - jelentette ki Peter Schaar.

Az adatvédelmi biztos szerint a jelenleginél mindenképpen jóval erősebb összefogásra lenne szükség nemzetközi szinten ahhoz, hogy az érintett oldalak működtetői változtassanak a hozzáállásukon és az álláspontjukon. "Azon dolgozunk más európai országokban lévő kollégáinkkal, hogy az elképzeléseinket a multinacionális cégek esetében is megvalósítsuk. Ez eddig nagyon nehéz volt, de már vannak sikereink. A kérdés már csak azért sem lehet mindegy, mert Európában jóval több tagjuk van a közösségi portáloknak, mind az Egyesült Államokban" - jegyezte meg Schaar.

A szakember javasolta egy adatvédelmi alapítvány létrehozását, amelynek listái segíthetnének a felhasználókat eligazítani abban, hogy mely cégeknél vagy szolgáltatásoknál vannak biztonságban az adataik és melyeknél nem. Szóba kerülhet egy osztályozási rendszer bevezetése is, mivel így az üzemeltetőknek is érdekük lenne a mostani helyzet megváltoztatása. Egy ilyen listán utolsó ugyanis egyikük sem akarna lenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)