Berta Sándor

Az osztrák posta is gyűjtötte a munkatársai betegadatait

Felmerült annak a gyanúja, hogy az Österreichische Post AG rendszeresen kikérte az orvosoktól a dolgozói betegaktáit.

A NEWS osztrák lap aktuális kiadásában arról számolt be, hogy megkereste a szerkesztőséget egy bécsi orvosnő, akinek nyomtatványokban kellett feltüntetnie az osztrák posta alkalmazottainak betegadatait. Az orvosnőhöz több mint ötven esetben fordultak ilyen kéréssel a hivatal képviselői, az utolsó megkeresés idén október közepén történt. Ráadásul kiderült, hogy a posta rendszeresen szervezett úgynevezett visszatérés utáni elbeszélgetéseket, amikor a betegségből visszatérő dolgozóknak különböző kérdésekre kellett válaszolniuk.

Az egyik ilyen tárgyaláson résztvevő alkalmazott úgy nyilatkozott később, hogy a főnöke az egész beszélgetés során folyamatosan nyomás alatt tartotta és a betegségével kapcsolatos rendkívül pontos, ugyanakkor meglehetősen kínos kérdéseket tett fel neki.

Az Osztrák Vasúttársasággal (ÖBB) ellentétben a posta elvileg nem tárolta szisztematikusan a munkatársai betegaktáit. Az üzemi tanács szúrópróbaszerű ellenőrzései során ugyanis nem talált erre vonatkozó bizonyítékokat. Martin Palensky, az üzemi tanács helyettes vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy mivel a vizsgálatokra az ÖBB hasonló botrányának kirobbanása után került sor, így azt nem tudták megállapítani, hogy korábban történt-e egészségügyi adattárolás. Hozzátette viszont, hogy ha egy nyomtatványon szerepelt a diagnózis szó, akkor az bizonyára nem lehetett véletlen és a vezetők szerették volna ezeket az információkat feljegyezni.

Michaela Homola, az osztrák posta szóvivője kijelentette: "Ezek a dokumentumok a mai naptól nem léteznek. Ezek már régi nyomtatványok, de úgy tűnik, még mindig elérhetőek. Minden munkatársunknak küldeni fogunk egy e-mailt, amelyben arra hívjuk fel majd a figyelmüket, hogy a diagnózisaikat nem kell megosztaniuk senkivel. A postánál nincsenek rendszeresen úgynevezett visszatérési beszélgetések. Ezekre csak azoknál kerül sor, ha feltűnően gyakran beteg valaki. Aki évente egyszer megbetegszik, azt nem hívjuk meg ilyen egyeztetésre."

Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki később az osztrák posta is. Érdekesség, hogy idén hasonló gyanú merült fel a Daimler és a Tiger Lacke esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #1
    Azt tudnam mar, hogy a T. jogvedok mikor akasztanak mar akkor birsagot az ilyen es ehhez hasonlo szarevo cegek nyakaba, hogy belegebbedjenek. A letezo legnagyobb pofatlansag es torvenytelenseg es nagyon ugy tunik, hogy megengedhetik maguknak. Ennel mar csak a magyar gyakorlat cifrabb, ahol ki sem derulnek a hasonlo esetek.