Berta Sándor

Minden európai programot felülvizsgálna Viviane Reding

Az Európai Parlamentben meghallgatták az európai biztosi posztok várományosait. A legérdekesebb Viviane Reding felszólalása volt, aki kapásból a testszkennerek ellen foglalt állást.

Viviane Reding eddig a verseny-, a média- és a távközlési ügyekért felelt az Európai Unióban, azonban most ő a jelölt az igazságügyi biztosi posztra. A szakember meghallgatásán leszögezte, hogy amennyiben megválasztják a legfontosabb feladatának az adatvédelmet fogja tekinteni. Minden erejével és az elérhető eszközökkel harcolni fog a túlzó adatgyűjtések és a hivatalok, valamint a vállalatok adatéhsége ellen. Reding leszögezte: fontos, hogy az új terrorizmus elleni intézkedések nem valósulhatnak meg az alapvető emberi jogok kárára.

"Ezek a dolgok még akkor sem megengedhetőek, hogy ha a bűnüldözésről és a bűnözés megakadályozásáról van szó. Egy olyan biztosra va szükség, aki a jogért felel. Ne hagyjunk olyan szabályokat életbe lépni, amelyek sértik az alapvető jogainkat, a magánéletünk vagy a személyes adataink védelmét. Ezeket a dolgokat nem akarjuk, még akkor sem, ha terrorizmus ellenes intézkedésekről van szó" - jelentette ki beszédében Viviane Reding.


A luxemburgi kereszténydemokrata politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt évtizedben az igazságszolgáltatást hanyagolták az Európai Unióban. A fő kérdés mindig a biztonság volt, ő viszont egyensúlyt akar teremteni és erősíteni akarja a jogokat, illetve az emberek szabadságát. Fontos lesz, hogy a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után már nem lehet majd megkerülni a biztonsági kérdésekben az Európai Parlamentet.

"Számos kérdést fel kell tennünk magunknak. Hatékonyak-e például testszkennerek, a használatuk jelent-e egészségügyi kockázatot, vannak-e ezen a területen az adatvédelmet és az emberek magánéletét érintő problémák? Az én álláspontom egyértelmű: a biztonság növelése nem történhet a magánélet védelmének rovására. Az állampolgáraink nem objektumok, hanem emberi lények. A testszkennerek alkalmazása csak három feltétel betartása esetén valósulhat meg: az eljárásnak önkéntes alapúnak kell lennie, a képeket azonnal törölni kell és végig ellenőrizni kell az egészségügyi hatásokat. Nincs 100 százalékos védelem és a testszkennerek sem mindent megoldó csodaszerek" - hangsúlyozta Reding.

A biztosjelölt emellett felülvizsgálná az Egyesült Államokkal kötött SIWFT-egyezményt is, mondván miért kell annyi adatot tárolni és kiadni, ha bebizonyosodott, hogy ezeket az USA nem tudja vagy nem képes megfelelően használni. Reding kitért a készülő ACTA-megállapodásra. A véleményét egyetlen mondatban foglalta össze: "A termékhamisítás nem egyenlő a letöltésekkel." Ugyanakkor szerinte a kreatív embereknek is joguk van arra, hogy megfizessék a munkájukat.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a biztosjelölt közölte, hogy az Európai Unióban nem fog elterjedni a HADOPI- és a három csapás modell. Az illegális letöltések elleni harcnál fontosabb, hogy a szórakoztató ipar végre vonzó legális szolgáltatásokat kínáljon a felhasználóknak. "Az analóg világ ötleteivel azonban nem lehet a digitális világban megfelelni" - jegyezte meg epésen Viviane Reding.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #27
    Persze én vagyok a bírka nem az összeesküvés elmélettel fertőzött szélsőjobbos náci kutyák azaz Tetsuo, szlovákia hun és Sanyix
  • Tetsuo #26
    Ertettem mit irtal, azt is mit akartal es azt is miert. Hidd el.
  • hdo #25
    Szövegértés nem az erősséged, node nem baj. Csak legyen minden úgy ahogy azt ő ígéri.
  • Tetsuo #24
    Persze, lehet hogy csak cirkusz a nepnek, de amit jelenleg latunk Redingel kapcsolatban az az, h a mi erdekunkben szolalt fel. Es pont azellen ugat, amit te felhoztal, h biztos O is azt akarja..
  • hdo #23
    Politikusok, nem lepne meg semmi. Attól meg, hogy egy bizonyos fogalmazásban beadnak egy javaslatot, az még simán módosítható az elfogadás előtt. Nyakamat rá, hogy a végleges formában nem lesz olyan fogalmazás, hogy "nem kötelező, és nem is kötelezhető".
  • Tetsuo #22
    Annyira hulyenek nezed oket, hogy igy fogalmazzak meg a torvenyjavaslatot Redingék, hiszen epp ez ellen harcolnak.. ugyanis jelenleg ugy all, h az lesz, amit te mondasz, Reding pedig ez ellen emete fel a hangjat, egyedul.. max a Jobbikosok vannak vele, meg nehany francia, nemet jobbos.
    Anglia (USA seggnyaloja) mar reg teszteli a kapukat es fals felmereseket gyartanak.
  • hdo #21
    A testszkennerek önkéntes alapú használata érdekes feltevés, ugyanis érdekes visszaélésnek adhat gondot. Attól függetlenül hogy nem lenne kötelező, a reptér még teljesen jogosan, és törvényesen kijelentheti, hogy azokat az utasokat nem engedi felszállni, akiket nem vizsgáltak meg vele. Nem kötelező, van választás, repülsz vagy maradsz.

    Ez teljesen olyan mint a kollégiumokban az a rutin, hogy a portások elkérnek valami fényképes személyazonosságit külsőstől, mielőtt felengedik őket az emeletre. A portások nem igazoltathatnak, csak a rendőrök, de mindennek ellenére azt teljesen legálisan megszabhatják hogy ha valaki nem igazolja magát, az nem léphet be.
  • szlovákiai hun #20
    A mai kizsigerelő világnézetnek pontosan ilyen idiótákra van szüksége, mint amilyen te vagy, kik nem látják egy ágtól (direkt nem fától írtam) az erdőt.

  • Sanyix #19
    íme modern tv függő, média függő, iqlight, birka véglény prototípusa.
  • Merces #18
    ..............persze persze gondolni kell a birkákra is akik jobban szeretnek a biztonságos karámban , de azért ne a birka mondja má meg hogy sétálhatok e az erdőben........a demokrácia nem a gyáváknak lett kitalálva