Berta Sándor

Üzleti vállalkozások épülnek az adattörlésre

Nyugat-Európában egy új szolgáltatás terjed. Vannak olyan szakemberek és cégek, akik vállalják, hogy ápolják egy személy online imázsát, eltünteti a róla megjelent fotókat, információkat és hamisított profilokat.

Gyakran kerülnek fel az emberekről különböző adatok a világhálóra. Ezek egy részét ők maguk töltik fel, más információk viszont más forrásokból származnak. "Akik hozzánk fordulnak, azok nem is annyira kétségbeesettek, sokan közülük inkább bosszúsak. Amennyiben valaki aktív a világhálón és kevésbé óvatos, akkor az általa megadott adatokból létrehozható egy teljes profil. A témához való hozzáállás az évek alatt megváltozott. Két évvel ezelőtt azt kérdezték az emberek, hogy miként lehet megtalálni és kitörölni a róluk megjelent online bejegyzéseket, ma pedig már azt, hogy mit tehetek egy jobb imázsért? A különböző oldalak üzemeltetőivel nagyon pozitívak a tapasztalataink. Természetesen jól kell érvelnünk azzal kapcsolatban, hogy miért akarunk törölni valamit. A mi sikerrátánk 85-90 százalékos" - nyilatkozta Susanne Wilberg, a Dein guter Ruf nevű szolgáltatás működtetője.

A szakember szerint a törlendő információk sokrétűek. Vannak fórumbejegyzések, betegségekkel vagy drogozással kapcsolatos online adatok, munkahelyi információk. Nagyon sok esetben az adott személy nem is sejtette, hogy ezek az adatok még ennyi év múlva is felbukkanhatnak. Vannak persze álprofilok és valakinek a nevében tett bejegyzések vagy megjelentetett fotók is. Susanne Wilberg elmondta, hogy a helyzetük nem könnyű, mert sok szolgáltatást nemzetközi szoftverek segítségével vagy külföldön üzemeltetnek.

A visszaélések leggyakoribb áldozatai a nők. Gyakran a volt partnereik az interneten teregetik a képeiket, videóikat. A hozzájuk forduló felhasználónak mindenképpen egy írásos nyilatkozatot kell tennie, hogy ezt és ezt az oldalt vagy profilt nem ő hozta létre. Ez az első lépcső.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a munkatársai nem detektívek. Leginkább arra világítanak rá, hogy mindenki próbálja meg ellenőrizni a róla online megjelenő adatokat. Ezt könnyen el lehet érni, már azáltal, hogy az emberek meggondolják, melyik szolgáltatáshoz regisztrálnak vagy hol hoznak létre profilokat és kiknek küldik el a fotóikat. A Dein guter Rufhoz hasonló szolgáltatások ezután már könnyebben eltüntetik a virtuális térből a nem kívánatos információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!