MTI

Internet útján is beszerezhető a doppingszer

Az egyik új, súlyemelők és testépítők által használt doppingszer az internetes kereskedelemben is megjelent.

A veszélyes jelenségre német sportorvosok hívták fel a figyelmet. Az emberi sportteljesítmény növelésére vagy súlyos, sorvasztó betegségek kezelésére alkalmas molekulák kutatása legtöbbször párhuzamosan folyik. Példa erre a szelektív androgén receptor modulátorok esete, amelyek angol nyelvből eredő rövid neve: SARMs.

A férfias megjelenést, tulajdonságokat létrehozó nemi hormonok - például a tesztoszteron - hatására növekszik az izomtömeg, erősödnek a csontok, kevesebb lesz a zsír. Ezek a változások nem csak a testépítésre, a birkózók erejének fokozására ideálisak, hanem rosszindulatú daganatok okozta leromlás vagy csonttörések utáni állapotok javítására is létfontosságúak lehetnének. Az ilyen hormonok adása azonban igen nehézkes és veszélyes mellékhatásokkal is jár.

A kutatók régóta dolgoznak ezeknek a gondoknak a megoldásán. Így kezdődött el a munka 1998-ban a receptormódosító molekulák vizsgálatával is. Ehhez először tisztázni kellett a hím nemi hormonok hatásának kifejlődését. Az ilyen hormonok, például a tesztoszteron, a sejtek felszínén lévő receptorokhoz kötődnek. A folyamatban a hormon-receptor kapcsolat általában megduplázódik, és így jut be a sejtek belsejébe, ahol aztán megtörténik a génátírás - így valósul meg a hormonhatás.

A SARMs-készítmények ígéretesek, mert szájon át adhatók, kisebb náluk a mellékhatások kockázata, és remélhető, hogy valóban sikerül tényleg szelektív változatot kifejleszteni, amely célzottan, csak bizonyos sejtekre hat. Mario Thevis és munkatársai azonban egyelőre olyan szer hirdetését találták meg az interneten, amelyről ez nem mondható el. A megrendelt és gyorsan kiszállított készítmény dobozán csak az szerepelt, hogy hatásos arcbőrpuhító, és zöldtea-kivonatot tartalmaz. Ténylegesen a hatóságok által tiltott SARMs gyógyszercsoport egyik tagja volt a dobozban.

A német szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy külön veszélyt jelent az ilyen, megfelelően még nem vizsgált szerek esetében az adagolási javaslat hiánya is. Cikküket a Drug Testing and Analysis közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!