MTI

Falánkságra figyelmeztet egy kütyü

Hasznosnak bizonyult a kis létszámú kipróbáláson egy elektronikus eszköz, amely a falánk evésre figyelmeztetette használóit, közölték brit kutatók a British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklap szerdai számában.

A számítógéppel összekötött mérleget a svéd Karolinska Intézet munkatársai fejlesztették ki. Bristoli orvosok 18 hónapon át követtek nyomon 106 gyereket, hogy teszteljék a készüléket. A csoportban 9 és 17 év közötti elhízott gyerekek voltak, akik testtömegindexe (BMI) meghaladta a 30-at. A berendezés mérlegrészét étkezéseknél az asztal lapjára, a tányér alá tették. Egy program segítségével nem csupán azt látta a tesztalany, hogy milyen sebességgel fogy tányérjáról az étel, de azt is, miként viszonyul ez az optimális evési tempóhoz. Jelentősebb eltérés esetén a készülék figyelmeztette az önkénteseket.

Egy év elteltével a készüléket használó csoport BMI-értéke 2,1-del lett kisebb, ez a csökkenés mintegy háromszorosa volt annak, amit a kontrollcsoportban lévő, "fal-o-méter" nélkül fogyó gyerekeknél sikerült elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!