MTI

A röntgenkészülék a legfontosabb találmányok listavezetője

A britek szerint a röntgenkészülék a legfontosabb találmány. A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája.

A szavazók a tudomány, a technika, a technológia és az orvostudomány legjelentősebb eredményeit állították fontossági sorrendbe. Az első három helyet az orvostudomány vívmányai foglalták el: a röntgenkészüléket a penicillin és a DNS kettős spiráljának felfedezése követte a voksok alapján - számolt be róla szerdán a bbc.co.uk. Andy Adam professzor, a brit Radiológusok Királyi Kollégiumának elnöke nagyon elégedett volt az eredménnyel. Mint mondta: a röntgenkészülék megalkotása valóban forradalmasította az orvosi gyakorlatot, és napjainkra már odáig fejlődött a technológia, hogy gyakorlatilag elértük az "átlátszó páciensek" korszakát.

A röntgensugárzást 1895-ben fedezte fel Wilhelm Röntgen német fizikus, s mivel nem sejtette az eredetét, X-sugárnak nevezte el. Később jött rá, hogy a sugár áthatol a húson, és segítségével jó felvételt lehet készíteni a csontokról. Az első fennmaradt röntgenkép az orvos feleségének kezéről készült 1895 decemberében. A felfedezésért Röntgen 1901-ben elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A toplista további helyezettjei sorrendben: az Apollo 10 űrkabin, a V2 rakétamotor, a Stephenson mozdonya, az első ACE számítógép, a gőzmotor, a Ford T-modell és az elektromos távíró. A szavazást fennállásának 100. évfordulója alkalmából hirdette meg a londoni Tudomány Múzeuma. A tíz korszakalkotó kiválasztottat egy különleges "centenáriumi utazás" keretében lehet megtekinteni a kiállítás termeiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sparrow35 #2
    Papír, és tranzisztor.
  • Dluinet #1
    Szerintem meg a lézer, atomreaktor, mobiltelefon, internet, mikró, magasnyomású mosó és sarokcsiszoló a legfontosabb találmányok. :)