Berta Sándor

Egyetlen gombnyomásra eltűnhet bárki a közösségi oldalakról

Egy rotterdami médialaboratórium olyan szolgáltatást kínál, aminek a segítségével a felhasználók örökre kitörölhetik magukat a Facebook vagy a MySpace rendszeréből.

A moddr nevű csapat által megalkotott program a Web 2.0 Suicide Machine nevet kapta és képes arra, hogy egyetlen gombnyomásra távolítsa el valakinek a Facebook- vagy MySpace-profilját és az abban tárolt minden adatot, illetve fényképet. Ráadásul a felhasználók az egész folyamatot végig is nézhetik, így biztosak lehetnek abban, hogy az adataik valóban végképp törlődtek.

A közösségi hálózatok profiljainak törlése eddig meglehetősen bonyolult eljárás volt és sok regisztrált tag abban sem lehetett biztos, hogy a személyes adatai, digitális fotói valóban megsemmisültek. A Web 2.0 Suicide Machine az egész folyamatot leegyszerűsíti és lerövidíti. A felhasználói név, a jelszó és egy rövid búcsúüzenet megadása után ugyanis szabályosan minden az adott személlyel kapcsolatos feljegyzést, bejegyzést, információt kiradíroz a közösségi portál rendszeréből. Az egyetlen nyom csupán a búcsúüzenet marad, amit a korábbi online barátok és ismerősök kapnak meg.


"Az ember gyakorlatilag kiporszívózhatja magát a szociális hálózatból" - foglalta össze a szolgáltatás lényegét Gordan Savicic, a moddr egyik tagja. A szolgáltatást eddig 150-en vették igénybe. Ők többnyire olyan búcsúüzeneteket hagytak, mint It's over for me, I'm Out, de volt, aki csak egyszerűen egy bye megadásával búcsúzott. A 150 személy mindegyike valós időben nézhette végig a profilja digitális megsemmisülését. Savicic annyit árult el, hogy miután belépett az illető, a rendszer először megváltoztatja a jelszót, majd egyenként eltávolítja a partnereket.

A hozzáféréseket egyébként nem törlik, hanem a Social Network Suiciders (SNS) nevű csoportban gyűjtik össze. Őket csak Facebook-zombiknak nevezik. "Úgy döntöttünk, hogy nem a hozzáféréseket, jelszavakat töröljük, csak a hozzájuk tartozó adatokat. Az eltüntetett profiloknál ugyanis nem mehet az ember biztosra" - indokolta a lépést a szakember. A Web 2.0 Suicide Machine jelenleg a Facebookon kívül a MySpace és a LinkedIn rendszereiben is használható, de a közeljövőben már akár a Twitteren is használható lesz. A közösségi portálok eddig nem igazán foglalkoztak a nem mindennapi kezdeményezéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kidon2 #24
  én azt írnám búcsu üzenetnek, hogy "újra szabad vagyok!" :)
 • chase #23
  Olyant kellene inkább csinálni, ami kivesz az APEH rendszeréből is. :)
 • krk #22
  Én egyetlen gombnyomás nélkül fel sem kerültem ezekre az oldalakra
 • Carsee #21
  Azért a mentések is előbb-utóbb felülíródnak. Nem hinném, hogy pl a Facebook-nak még meg lenne a három évvel korábbi adatbázis (nem tudom hogy működik, de szerintem a user adatokat, kommenteket nem tárolják évekig).

  Az mondjuk igaz, hogy amit te egyszer feltettél azt hiába veszed le 10 másodperc múlva, már lehet valaki letöltötte a gépére aztán két év múlva rátalál újra te meg már nem is emlékeztél rá.
 • RYO21 #20
  Olyankor mivan, amikor pl egy olyan személy meghal aki fenn van pl a facebook-on?
  Olyankor ki törli az accountját? Vagy az örökre ott marad? (vagy 2012-ig :D )
 • atomkrumpli #19
  ááá ezt a céget be kellene tiltani, min fogunk röhögni ezután :-)
  sok jóember teszi fel azokat a remek képeket+kép aláírásokat
 • lAngelus #18
  Nagyon hasznos szolgáltatás.
 • Tetsuo #17
  lol
 • MacropusRufus #16
  azért arra kíváncsi vagyok, hogy a backup-olt adatokat miképpen képes módosítani ez az okosság. Van egy örökéletű szabály a netre: csak azt tedd fel a netre amit nem fogsz késöbb sem szégyelni ui. ami 1x felkerűlt az nem fog onnna soha lekerűlni akkor sem ha te azt hiszed leszetted (minden szervert mentenek adatokkal együtt...)

  Szóval ez egy lamer-t megnyugtat egy hozzáértúő meg eleve nem oszt meg kényes adatokat ilyen oldalon. Sztem. Aki a fél életét felteszi az meg ne csodlákozzon ha késöbb esetleg megszívja.
 • blaze #15
  Egyetértek. Egyeseknek az különben a világvége gombot jelentené.