MTI

Szeizmikus információk Twitteren

Az amerikai földtani intézet (USGS) a népszerű Twitter mikroblog portált is igénybe veszi annak megállapítására, hol és milyen erősen rengett a föld.

Az USGS Twitter Földrengés Feltárás (angol rövidítéssel TED) néven új szoftvert indított. Ennek segítségével a mikroblog portálon kigyűjti azokat az üzeneteket, amelyekben szerepel - valamilyen nyelven - a "földrengés" kifejezés, hogy értékelni tudja, mit éreztek ott, ahol földmozgást észleltek. "Sok ember használja a Twittert, hogy elmesélje másoknak, mi történik körülöttük. A földrengés után arról számolnak be, hogy rengett a föld, és mi történt körülöttük" - mondta el Paul Earle, az USGS kutatója, az intézet honlapján közzétett közleményében.

Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a blogolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat - magyarázta Michelle Guy, az USGS másik tudósa. "Egyik oldalon a gyorsaság, a másikon a pontosság. Az üzenetek elemzése révén már akkor is jelzést kaphatunk arról, mit éreznek az emberek, amikor még a kvantitatív információk nem állnak rendelkezésre" - tette hozzá Michelle Guy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!