Napi Online

Árszabályozás lesz a bankkártya piacon

A parlamentben elfogadták Horn Gábor szabad demokrata képviselő által jegyzett módosító indítványt, amely szabályozná a bankok által kibocsátott bankkártyák után a kártyát kibocsátó pénzintézetnek járó jutalék (interchange-díj) mértékét.

A Gazdasági Versenyhivatal korábban versenykorlátozónak találta a bankok között az interchange-díjra vonatkozó megállapodást és összesen 1,9 millió forint bírságot vetett ki hét pénzintézetre, illetve a Visa és a MasterCard társaságokat is megbüntette, ám az érintettek azóta is vitatják ennek jogszerűségét. A mostani megoldás kvázi árszabályozás életre hívásával oldaná meg a helyzetet.

Szakmai körökben megütközés fogadta a javaslatot. Az ugyanis - azon túl, hogy láthatóan a Visa díjstruktúrája ihlette - anélkül készült, hogy a javaslattevő megismerkedett volna a hazai gyakorlattal. Tőlünk nyugatabbra a kártyás fejlődés során bevett gyakorlat lett, hogy a betéti számlákhoz kapcsolt (debit) kártyák döntő részben csak elektronikus környezetben használható plasztikok, míg a hitelkártyák szinte kivétel nélkül dombornyomott, classic kártyák.

Magyarországon ugyanakkor a kártyarendszer kialakulásakor még nem volt klasszikus hitelkártya, a dombornyomott kártyákat az értékesebb ügyfelek betéti számláihoz kapcsolták, mint ahogy a későbbiekben kisebb hitelkerettel ellátott tömeghitelkártyákat bocsátottak ki electron formában is. Ennek ismeretében sokak szerint végrehajthatatlan az interchange-díj mértékének elválasztása annak fényében, hogy az ügyfél betéti vagy hitelkártyával fizet-e.

(Nyugaton a dombornyomott kártyák tilalmával a kereskedő szabadon dönthet úgy, hogy a drágább díjat jelentő hitelkártyás fizetést nem vállalja - Ausztriában például általános, hogy az élelmiszerüzletek csak Visa Electron vagy Maestro kártyákat fogadnak el.) Ugyancsak érdekes a magánszemélyek és a céges kártyák közötti díjeltérítés felvetése is.

A díj mértékének meghatározása is aggályos a bankok szerint. A kimutatások szerint a kibocsátói üzletágban a pénzintézetek számára 1-1,2 százalékos mértékű díj tudja fedezni a kibocsátással és az üzemeltetéssel kapcsolatos díjakat. A képviselői javaslatban szereplő díjak ennél nagyságrendileg alacsonyabb mértékben lettek meghúzva, ez - ahogy arról korábban beszámoltunk - oda vezethet, hogy számos hitelintézet felhagy a kártyakibocsátással, ami aligha segíti azt a képviselői szándékot, hogy növekedjen a kártyás fizetések száma.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az interchange-díj a kereskedők által fizetett díj mértékének csak egy része. Korábban a MasterCard felmérést végzett a kártyás fizetés bevezetését tervező kereskedők körében, akiknek mindössze hét százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magas jutalékok miatt nem vezeti be a kártyás fizetés lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Dombornyomott nem egyenlő hitelkártya!!! Mi ez a marhaság már megint? Hitelkártya az, amihez hitelkeret van, azaz többet lehet vele költeni mint amennyi pénz van rajta. Dombornyomott pedig az, aminek a _számaival_ lehet vásárolni. (Vannak online vásárláshoz eldobható egyszerhasználatos számok, amik persze fizikailag nem domborúan vannak nyomva :)) Ennek a hitelhez abszolút semmi köze.

    Egyébként ez abszolút kartell tevékenység volt, ugyanis meg lehet oldani, hogy a helyi kártyákra nem számoljanak fel nagy költséget - így lehet elérni h. a buszon és a sarki fagyizóban is lehessen kártyával fizetni. A bírság egész egyszerűen röhelyes, ezt a pénzt percek, de inkább másodpercek alatt hozza vissza a Mo-n jelenleg mesterségesen tartott magas díj.
  • slickboy #4
    Szokás szerint a magyar bankok "innováltak" megint, amikor nem dombornyomott kártyákat adtak hitelkerettel hitelkártya gyanánt, hanem electron kártyákat hitelkerettel! A miheztartás végett: az electron kártyákat csak POS vagy ATM terminálon lehet használni, tehát elektronikus módszerrel, ha ezek bedöglenek, áramszünet, akkor nincs kártyás fizetés. Viszont dombornyomott kártyával ekkor is lehet fizetni, ha van a kereskedőnek imprintere és tudja is kezelni, amivel indigós módszerrel papírra másolják a kártya dombornyomatát, meg kitöltik, amit ki kell, bizonylatok banknak beküld, az lekönyvel, napokig tart, a tranzakció nem azonnal hajtódik végre. 80-as évekbeli amcsi filmeken néha lehet látni ezt a mókát, szerintem Magyarországon elvétve van kereskedőknél ilyen imprinter.
    Csak azt nem értem, hogy a dombornyomott kártyákat miért szinte prémiumszolgáltatásként adják el a bankok, magasabb az éves kártyadíj, letiltás díja, stb. Ezek szerint még a használata után a kereskedő által fizetendő jutalék is magasabb. Ez miért van?
    Talán jobban terjedne a kártyahasználat, ha a bankok itt esetleg vállalnák az esetleges veszteséget az igen alacsony interchange díj miatt, valószínűleg bőven beszedik a kártyadíjból meg egyéb díjakból a kiesést.
  • uniu #3
    igen ez felháborító. És ez is: "összesen 1,9 millió forint bírságot vetett ki hét pénzintézetre". Ez az jelenti, hogy bankonként 271 eFt bírságot szabtak ki.
  • zidder #2
    "én meg már azon fel vagyok háborodva, hogy miért nem lehet a volán járatokon, valamint a sarki kisboltban is azzal fizetni" - azért mert a vásárláskor a tranzakciós díjat az eladó cég fizeti, ami nagyon magas akár 1-2% is lehet, nem pedig fix díjas. Sajnos a kereskedők többsége már a túlélésért küzd, sokan nem engedhetik meg maguknak hogy ez után is fizessenek. Persze a volán az már más kérdés...
  • torcipepe #1
    és mi szerepel a MasterCard reklámban?? "Ne feledje! A bankkártya fizetésre szolgál."
    ezzel szemben a magyar gyakorlat: megjön az sms értesítő, hogy a fizetés megérkezett a számlára. család felpakol, irány az első hipermarket és az ott lévő automata, a hitelkeret aljáig felveszik a pénzt, majd abból vásárolnak. utána persze fel vannak háborodva, hogy milyen drága a kártya, mikor a bank levonja a hitel kamatját. másnap irány a posta csekket feladni. hadd lássa a sok segílyes, hogy mennyi pénze van az embernek.
    én meg már azon fel vagyok háborodva, hogy miért nem lehet a volán járatokon, valamint a sarki kisboltban is azzal fizetni.