Napi Online

Aggódhatnak a német bankkártyatulajdonosok

Mintegy 21 millió német polgár bankszámlájának adatai szerezhetők meg a feketepiacon - írja a Wirtschaftswoche című hetilap.

Ehhez a hatalmas adatmennyiséghez mintegy 12 millió euróért lehet hozzájutni - tudta meg a lap, amely 1,2 millió ember adatait tartalmazó mintát meg is szerzett. Az érintettek személyes adatain túl a megvásárolható CD-k tartalmazzák az emberek bankszámlájának számát, információkat bankkapcsolataikról, részletes adatokat vagyoni helyzetükről. A düsseldorfi államügyészség, amely a laptól megkapta a mintát, a hírek szerint még nem indította be a nyomozást.A szakértők azt gyanítják, hogy a kisebb call centerek révén szivároghattak ki az adatok.

A hívási központok távközlési, energetikai, kábeltelevíziós és egyéb cégektől kapnak megbízásokat, ezzel együtt jutnak hozzá a hívási központok a megcélzott fogyasztók adataihoz is. A cégek alvállalkozókat is bevonnak munkájukba, amivel már megszűnik az adatok feletti ellenőrzés. Németországban mintegy 5 ezer call centert működhet, az itt dolgozó, rosszul fizetett alkalmazottak értékesíthetik az adatokat a "nagyhalaknak", akik azokat rendszerbe szervezik és a feketepiacon értékesítik.

Az ügy nagy visszhangot keltett Németországban. Szélsőséges esetben ugyanis négy háztartás közül három is tarthat attól, hogy bankszámlájáról meghatalmazás nélkül pénzt emelnek le, és esetleg úgy, hogy a károsultak ezt nem is veszik észre - olvasható a lapban. Peter Schaar, a kormány adatvédelmi megbízottja szerint az eset a törvények szigorításának szükségességére figyelmeztet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Tessék, íme egy valós példa az adatok felhasználására. Erősen arra utal, hogy telefonon is lehet szolgáltatásokat megrendelni, és hmm... megvágják a beszélgetéseket. A lényeg, hogy az "igen" szó szalagon legyen.
  • bakagaijin #3
    Meg lehet venni részeket is belőle, mint ahogy az újság is tette. A lényeg ott van, hogy 55 cent/db áron hozzá lehet jutni ilyen információkhoz.

    redfish, bankszámlaszám + ügyfél személyes adatai úgy lehet felhasználni, hogy megbízást adnak inkasszóra. Pl. Paypal is így működik Németországban, de gondolom a közművek is. Der Missbrauch, den die unlauteren Geschäftemacher mit den Kontonummern treiben können, reicht weit. Mit den Bankdaten lassen sich zum Beispiel von jedem Konto unauffällige Minibeträge per Bankeinzug abbuchen. Getarnt durch einen unverfänglichen Verwendungszweck wie „Jahresgebühr“ fallen den meisten Kontoinhabern Posten von fünf Euro kaum auf. Dass jemand deswegen Nachforschungen anstellt oder die Abbuchung rückgängig macht, ist eher unwahrscheinlich.
  • Adamul #2
    Én sem értem ezt a cikket, aki ezeket megvenné 12millió euróért (3milliárd ft?) annak ebben mi a biznisz? Hiszen ha rendelkezésére áll ennyi pénz, akkor abból legális keretek között több generációra előre el tudnának éldegélni,ha pedig "befekteti" ebbe, akkor az már közel sem legális keretek közé kerül, ebben mi a biznisz neki? Közel se biztos h visszajönne annyi h megérje!...
  • redfish #1
    "... Az érintettek személyes adatain túl a megvásárolható CD-k tartalmazzák az emberek bankszámlájának számát, információkat bankkapcsolataikról, részletes adatokat vagyoni helyzetükről..."

    Elmondaná nekem valaki, hogyan tudnának pénzt leemelni a bankszámlámról a fenti adatok birtokában???
    Azért ahhoz egy kicsit több kellene!
    Pusztán a bankszámla száma nem elég!!!
    Még a bankkártyám száma sem elég!

    Azt sem értem, hogyan juthatna bármelyik call center a bankkapcsolatok információihoz, tudnillik a bankok internetes oldalai különösen védettek, egyáltalán nem úgy kell a netbank oldalakra belépni, mint a telebankhoz...

    Megint egy "vihar a biliben" cikk...