Berta Sándor

Kameruni honlapokat ne nagyon nézegessünk

Közel sem veszélytelen, ha egy felhasználó kameruni vagy kínai honlapot látogat meg. Ez derült ki a McAfee számítógépes biztonsági cég Mapping the Mal Web című tanulmányából.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy melyek a világ legveszélyesebb, illetve legbiztonságosabb legfelső szintű doméntartományai (TLD). Az elemzés szerint a legveszélyesebb TLD tulajdonosa Kamerun. A .cm végződésű honlapnevek esetében ugyanis 36,7 százaléka az esélye annak, hogy valamilyen veszély fenyegeti a látogatókat.

A kiberbűnözők azért kedvelik Kamerunt, mert a .cm kiterjesztés nagyon hasonlít a világhálón legsűrűbben használt .com kiterjesztéshez. Amikor az utóbbit ütik be, gyakori hiba, hogy kihagyják az "o" betűt. A kiberkalózok ezért céltudatosan hozzák létre az olyan nagy forgalmú portálok kameruni hasonmásait, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Amikor egy internetező a .com kiterjesztésű webhelyet keresve véletlenül a .cm kiterjesztésű oldalra jut, a gépe máris veszélybe kerül. Néhány évvel ezelőtt a .cm kiterjesztést már heves kritikák érték az úgynevezett Agoga-ügyben, amelyet ugyancsak a .com kiterjesztésű keresések eltérítésével vádolták.


A második helyen található a .com, harmadik pedig Kína. A .cn végződésű oldalnevek 23,4 százalékán számíthatnak a felhasználók valamilyen veszélyre, fertőzésre vagy támadásra. A negyedik helyet a szamoai .ws végződésű honlapok szerezték meg. Ez esetben a veszélyességi érték 17,8 százalék. A legveszélyesebb TLD-k között ötödikként kapott helyet a .info. A hatodik Fülöp-szigetek (.ph) esetében az érték 13,1, míg a hetedik, a korábbi Szovjetunió (.su) esetében 5,2 százalékos.

Hongkong (.hk), a tavalyi esztendő biztonsági kockázati éllovasa ugyanakkor kikerült a Top5-ből, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a helyiek nagyon sokat tettek a hongkongi TLD biztonságosabbá tételéért. "Ez a példa is azt jelzi, hogy egy doménregisztráló szervezet mennyire hatékony intézkedéseket tehet a doménekkel való visszaélések visszaszorítására" - jelentette kiToralv Dirro, a McAfee biztonsági szakértője.

A legbiztonságosabb TLD címért (0,1 százalékos kockázati arány) holtversenyben Japán, Írország, Horvátország és Luxemburg versenyez. A legjobb Top5-be még Vanuatu fért be, amely 0,2 százalékos kockázati értékével alig maradt le az első kvartettről. De ugyanígy biztonságosnak nevezhetők a .za, a .dk, a .se, a .li, a .de, a .at vagy éppen a .ch végződésű portálok is, mivel ezeknél a kockázat valószínűsége csupán 0,2, illetve 0,3 százalékos. Ennek ellenére természetesen az ezeken való szörfölés közben sem árt az óvatosság. A legbiztonságosabb TLD-k közé bekerült még a .gov és a .edu is. Magyarország 0,6 százalékos adatával a középmezőnyben végzett.

A McAfee elemezői összesen több mint 27 millió oldalt vizsgáltak meg, azonban a tanulmányozott 104 TLD kevesebb, mint a fele a létező legfelső szintű doméntartomány-neveknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mainruler #13
  Ez valami decemberi tréfa? A második legveszélyesebb kiterjesztés a .com?
  És a legkevésbé az a .SG??
 • gothmog #12
  Témafüggő. Ez pl. a cearlooks compact. Gondolom ha nincs definiálva a panel háttere, akkor nincs és átlátszóvá tehető.
  Belenyúlhatsz a témába (én annyira nem másztam bele), vagy választhatsz olyat ami ilyen.
 • archelf #11
  Governmental (.gov)
  Kockázatos lapok: 2 / 4,345
  Súlyozott kockázat: 0.0%
  Súlyozatlan kockázat: 0.0%

 • archelf #10
  Ehh, legalább ne ferdített volna a cikk ferdítője. A TOP5:
  • .GOV
  • .JP
  • .EDU
  • .IE
  • .HR
 • archelf #9
  .gov hátrébb végzett, mint több ország... Ezek szerint még US állami oldalakon is lehet rosszindulatú kódot találni :)
 • lAngelus #8
  Én Luxemburgra helyezném a voksomat.
 • Utokverek #7
  Firebug firefox alá, abban szerkesztheted a megjelenített html-t, meg elég jó forrásnézegető/elemző/css/js/html debug tool
 • laci 700 #6
  ubuntu alatt hogy csináltad meg hogy átlátszó legyen a tálca? THX! :D
  (nekem csak a középső részt sikerült átlátszóvá tenni ahol épp nincs semmi...)
 • gothmog #5
  ez van rajta :)
  Csupa fantasztikus ingyenes ajándék, csak az ímél cím kell hozzá. Szerinted?
  ;)
 • carville #2
  Ez elég gonosz komment mert erre úgy is mindenki megakarja nézni.
  Na majd Machintos alatt lehet hogy ránéeek, Windows alatt nem merek. :P