Berta Sándor

Egyre nagyobb üzlet a hackervédelem

A kiberbűnözés a mindennapok részévé vált, az ellene való védekezés pedig jól jövedelmező üzlet. Egy számítógép sok rossz célra használható fel, megszerezhetők vele például mások banki, e-mail vagy hitelkártya-adatai. Az online feketepiacon a bűnözők szabályosan adják-veszik a megszerzett információkat.

"Az aktuális híreknek köszönhetően számos elbizonytalanodott PC-használó keresett meg minket" - közölte a G Data Software német számítógépes biztonsági cég szóvivője. Az érdeklődés elsősorban annak tudható be, hogy a felhasználók szeretnének megnyugodni, hogy megfelelő a PC-ik és a notebookjaik védelme, másrészt érdeklődnek az új védelmi megoldások iránt.

Tény, hogy az új biztonsági fenyegetések hatására mindig jelentős mértékben nő a védelmi szoftvereket fejlesztő vállalatok forgalma és bevétele. Ez az összeg pedig a Gartner előrejelzése szerint - a gazdasági válság ellenére is - az idén elérheti a 14,5 milliárd dollárt. A piac pedig jövőre további 13 százalékkal növekedhet. A számítógépes biztonsági programokra szükség van, ezt senki sem vitatja. Azonban az is tény, hogy ez az üzlet egyre több pénzt jövedelmez. Különösen a cégek fordítanak sok pénzt az adataik védelmére. Az információvesztést azonban még így sem lehet kivédeni. Elég például csak a mostani hitelkártya-csalássorozatra vagy éppen a Hotmaillel kapcsolatos jelszólopási ügyre gondolni, amelyről később kiderült, hogy más szolgáltatók is érintettek.

"Naponta csak Európában több mint 30 000 fertőzött és a távolból irányított számítógép dolgozik" - közölte Candid Wüest, a Symantec biztonsági szakértője. A veszély gyakorlatilag minden internetezőt fenyeget. "Mivel vannak olyan PC-k, mind a felhasználók, mind a nagyobb konszernek tulajdonában, amelyek alig védettek, így elsősorban azok a támadások első számú célpontjai. Különösen a kis- és közepes vállalatoknál nem figyelnek eléggé erre a területre" - hangsúlyozta Michael Hange, a német Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) elnöke.

A legfontosabb, hogy mindenki használjon valamilyen vírusirtót. A legrosszabb megoldás egy védtelen PC előtt ülni. Aki nem szeretne pénzt áldozni, az válogathat a számos, magyar nyelven is elérhető biztonsági alkalmazás között. A második legfontosabb pedig, hogy a telepített biztonsági szoftvert rendszeresen frissíteni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #3
    ilyen címek olvasások falnak tudnék menni
    aztán lehet, hogy igazad van duke :)
    szegényeket mindenki bántja, pedig ők csak, a szabad információ áramlás eszmélye mentén dolgoznak :)
  • Ferrer #2
    Ez olyan, mint a tűzvédelem..
  • duke #1
    "Egyre nagyobb üzlet a hackervédelem"

    A hackerkedes veszelyes dolog,epp itt az ideje hogy oket is megvedjek.Tamogatom vedjuk meg a hackereket.