Berta Sándor

Markus Beckedahl: Naponta öt biztonsági résről értesítenek

A Netzpolitik.org és Markus Beckedahl, a blog üzemeltetője néhány hónapon belül az egyik legismertebb bloggerré vált, nem csak Németországban, hanem Európában.

A fiatalember azután lett ismert, hogy a blogjában megjelentette a német vasúttársaság (DB) botrányával kapcsolatos anyagokat, majd nem volt hajlandó engedni a konszern nyomásának. Beckedahl nemrég a SchülerVZ regisztrált felhasználóinak személyes információit kapta meg egy ismeretlen személytől és az esetből ismét botrány lett.

Nem véletlen, hogy a Netzpolitik.orgnál és annak üzemeltetőjénél az elmúlt napokban többen is jelentkeztek. Mindannyian a tudomásukra jutott biztonsági résekről akartak beszámolni. "Naponta átlagosan öt olyan utalást, információt vagy megkeresést kapunk, amelyik egy biztonsági hibáról szól. De ezek közül nem mindegyiket tudjuk kivizsgálni. Általában csak azokat az eseteket jelentetem meg, amelyek mindenki számára könnyen érthetőek és nyomon követhetőek vagy például ismert szolgáltatásokat, cégeket érintenek és bizonyítható, hogy az adatok védelmet meglehetősen felelőtlenül kezelték." - jelentette ki Beckedahl.

"A jelentkezők többsége rendkívül fontosnak tartja az adatvédelmet és gyakori, hogy mielőtt megkeresnek, tájékoztatják az érintett céget, annak vezetői azonban a fülük botját sem mozdítják. Pedig az informátorok motivációja mindig a biztonsági rések megszüntetése, mivel gyakran ők is az adott vállalat ügyfelei" - tette hozzá exkluzív interjújában.

A Netzpolitik.org alapító-főszerkesztője és kollégái elsősorban az adatvédelemmel, az internetblokádokkal, a nyílt forráskódú programokkal és a szerzői jogi kérdésekkel foglalkoznak. "Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy ilyen esetekben mindig sérül az érintett cég imázsa. Emellett sok informátor fél, hogy - a rossz hír meghozójaként - ő ellene indítanak eljárást. Ugyanakkor a zömük tudja, hogy nálunk ezek az információk jó kezekben vannak és a technikai adatok sem idegenek a számunkra. Úgy gondolom, hogy a biztonsági rések számának csökkenéséhez mindenekelőtt egy jobb adatvédelmi törvényi környezetre lenne szükség. Fontos lenne, hogy ez a jogi háttér egyszerű legyen és a hibázó cégeket is komolyabb büntetéssel lehessen sújtani. Így ugyanis nekik is érdekük lenne, hogy mielőbb lépjenek valamit ezen a területen és időben beruházzanak a megfelelő IT-technológiákba."

"A törvényi háttér képes lehet lépést tartani a technikai fejlődés sebességével, de a jelenlegi adatvédelmi törvény átfogó reformjára van szükség. Ezt bármelyik politikai erő megteheti. Kíváncsian várom, hogy az új koalíció ebben a kérdésben meg tud-e lepni" - szögezte le Markus Beckedahl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #1
    Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezeket a biztonsági réseket, egyrészt nem linuxokban találják, hanem a Windowsokban, azon belül is az új WinFOS-okban : WinFOS Cista és a WinFOS 7, valamint az is a gyanúm, hogy ezeket a "hibákat" , réseket, szánt szándékkal tették bele a programozók, a világuralmi cionista szappanakvaló szekták megbízására.