Berta Sándor

80 000 eurót érnek kétmillió ember személyes adatai?

Ahogy telnek a napok, egyre több információ lát napvilágot a SchülerVZ öngyilkosságot választó zsarolójáról és az ügy hátteréről.

A SchülerVZ közösségi portál ugyan német hálózat, de a zsarolás mégis nagy port kavart világszerte. Korábban ugyanis nem volt példa ilyen jellegű bűncselekményre és mindenképpen figyelmeztetésül szolgált a többi közösségi oldal üzemeltetőjének. Ugyan már 3 hét telt el az adatvédelmi botrány kirobbanása óta, de a Stern magazinnak köszönhetően számos részlet csak most vált ismertté.

A lap birtokába került számos információ, amelyek igen érdekessé teszik az ügy hátterét. A zsarolással gyanúsított Matthias L. ugyanis azt állította rendőrségi kihallgatásakor, hogy majdnem sikerült megegyeznie a VZ-hálózat vezetőivel és már egy szerződéstervezetet is elkészítettek. Utóbbi egy zsarolási kísérlet esetében meglehetősen érdekes. A kihallgatás során kiderült az is, hogy a VZnet ügyvezetője beleegyezett abba, hogy 80 000 eurót fizetnek a fiatalembernek, amennyiben teljesíti a cég követeléseit.

Az üzlet azután esett kútba, hogy a 20 éves hacker megtagadta 17 számítógépes cím kiadását. A VZnet ezután fordult a rendőrséghez, a hatóság pedig az egyeztetésre érkező fiatalembert őrizetbe vette. Mivel Matthias L. a teljes egyeztetést online végezte chaten és a beszélgetéseit elmentette, így a VZnet nem tudja cáfolni a történteket. Sőt, ismertté vált, hogy elvileg L. nem is zsarolta a vállalatot. Ugyanis a VZnet képviselője írta azt az egyik beszélgetésben, hogy: "Amennyiben minden adatot törölnének, úgy az nekünk is pénzbe kerülne." L. részéről fel sem merült a pénzkérés.

A hacker a HartzIV szociális rendszer keretében kapott támogatásból élt egy szükséglakásban és korábban kisebb internetes bűncselekmények miatt már elítélték. A nyomozók előtt tehát ismert volt és azt is tudták, hogy "kombinált személyiségzavarban" szenved. Matthias L. összesen több mint 2 millió felhasználó adatcsomagot töltött le a VZnet által működtetett közösségi portálokról és azok egy részét elküldte a Netzpolitik.org blog üzemeltetőjének, majd november elején öngyilkos lett a vizsgálati fogságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!