Kruza Richárd

Nikon Cooplix S1000pj ismertető

Klikk ide! Felbontás: 12,1 megapixel (4000 x 3000)
Optikai zoom: 5x (28-140 mm)
Videorögzítés: 640x480, hanggal
LCD kijelző: 2,7", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC + 36MB belső memória
Energiaellátás: Li-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 105 000 Ft
A karácsony közeledtével bizonyára nagyon sokan lesznek akik az árúházak vagy szaküzletek pultjainál kötnek ki, és szabályosan vibrál a szemük a hatalmas választékot látván. Nagyon sok potenciális vevőnek ilyenkor fogalma sincs, mit válasszon. A gyártók ezt nagyon is jól tudják, és a vevők elcsábítása érdekében tisztességes és tisztességtelen módszereket egyaránt bevetnek.

A Nikon Cooplix S1000pj a világ első beépített kivetítőjével rendelkező fényképezőgépe. Azon túl, hogy valódi technikai újdonságról van szó, a jövő fogja eldönteni, hogy mennyi létjogosultsága van egy ilyen szerkezetnek. Természetesen az ügyes marketing az újdonságot meglovagolván egyenesen olyanokat is állít, hogy a Polaroid fényképezőgépekhez és a mobiltelefonhoz hasonló, a technikai világot alapjaiban megrengető szuperújdonságról van szó. Mindenesetre nem árt ha közelebről is szemügyre vesszük.

Kívülről

Az első pozitív benyomást kézbevételkor a gép robusztus háza adja. Az akkumulátorajtó és a gép tetején lévő fekete lap kivételével mindene fém, ezek közül az oldallapok és a gép teteje, mint egy keret különösen vastag és erős. Ennek a gyakorlatban nagyon nagy szerepe van, mivel egészen más egy olyan géppel mozogni, amire nem kell lépten nyomon vigyázni, nehogy sérüljön vagy karcolódjon. Az anyagok minősége, valamint a kidolgozás első osztályú, a gép olyan mint egy tömör fémdarab.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Teszgépünk külsö megjelenésben eltér a szokásostól, aminek valószínűleg az az oka, hogy a gyártó - kivetítős gép lévén - szerette volna, hogy kilógjon a sorból. Ez sikerült is: elölről nézve a legfontosabb vizális elem jelen esetben nem az optika, hanem a kivetítő, ami a vakuval együtt egy markáns, középen elhelyezett, szálcsiszolt, kiemelkedő részen helyezkedik el. Az optika csak úgy "mellékesen", tőle jobbra található, kikapcsolt állapotban egy takarólemez mögött.

A hátlap kezelőszervei már tipikusak, mennyiségük pedig minimális. Módtárcsa- vagy kapcsoló nincs, amiről már következtethetünk arra, hogy tudásban kevésre kell számítanunk. Mivel a gép a szokásos utrakompaktoknál egy kicsit nagyobb (99.5 x 62.5 x 23 mm), ezért a képernyő jobb oldalán lévő gomboknak egy kicsit tágasabb hely maradt, azonban a tervezők nem használták ki ezt a lehetőséget. Igazán kár, mert a gombok picik, és kialakítás szempontjából sem tartoznak a legjobbak közé: elég könnyű véletlenül két gombot megnyomni egyszerre.

A felső oldalon középen található a kivetítő élességállításra használható csúszkája. Az exponálógomb körül található a zoomgyűrű, mely feltűnően lötyög, pontosabban igen nagy a holtjátéka. A gép fogása sajnos csak közepes: az exponálógomb túlságosan jobb oldalra került, ami miatt a mutatóujjunkat nagyon be kell görbíteni. Ezen kívül a gép külső felülete csúszik - nagyon elkelne valamilyen gumiborítás vagy ujjtámasz erre a szerkezetre, ideális fogásról tehát még kompakt gép lévén sem beszélhetünk a Cooplix S1000pj esetében.

Kijelző, kereső

A kijelző mérete 2,7 coll, felbontása 230 ezer pixel. A kép minősége a célnak megfelel, a színvilág semleges. Átnézeti kereső sajnos nincs a gépen, pedig erős fényben elkelne.

Menürendszer, üzemmódok

Mivel az optikának nincs mülső mechanikai mozgása, elég gyorsan, bekapcsolástól számítva 1,4 másodperc alatt készen áll. A gép funkciói a minimálisra vannak korlátozva, azonban ez az előnyei közé sorolható. Felesleges tudással ugyanis nincs teletömve, ami viszont maradt, az jó, értelmes és hasznos, ráadásul bárki számára könnyen kezelhető. Módtárcsa tehát nincs, és nem is kell. A gép kezelése még a legnagyobb technikai antitalentumnak is egyszerű.

Van viszont optikai képstabilizálás (Vibration Reduction, VR), ami a márkától megszokott módon kítűnően teszi a dolgát. A rendszer CCD-eltolásos módszerrel működik. Az automata módon felül megtalálható a gépben az automata témaválasztás funkció, mely szintén jól működik - ez olyan fejlettségi szinten van, ami jól használhatóvá teszi (nem minden újdonsággal van ez így). A gép autofókuszának sebessége inkább jó mint közepes, ami zoomoláskor temészetesen érezhetően lassul. Kevés fényben viszont meglepően jól végezte dolgát.

Érzékenység vonatkozásában hatalmas a választék: szükség szerint ISO 80 és ISO 6400 közötti értékek közül választhatunk. Automata módban használhatjuk a teljes spektrumot, vagy leszűkíthetjük ISO 80-200, vagy ISO 80-400 közé. Megtalálható a gépen a dinamikatartományt növelő rendszer is, melyet a Nikon komoly gépeihez hasonlóan D-Lighting-nak neveznek. Kisszenzoros gép lévén érdemes bekapcsolva hagyni, igaz, csínján kell vele bánni, mert óhatatlanül növelni fogja az ISO érzékenységet. Ez azért lényeges, mert a gép képzaj vonatkozásában egyáltalán nem produkál jobbat mint a kompakt gépek általában.

"Best Shot Selector" - eme automatika használatakor a gép 10 képet csinál, majd kiválasztja a legélesebbet. Őszintén szólva talán ez az egyetlen olyan funkció a gépben, aminen gyakorlati hasznát igencsak keresni kell.

Optika, érzékelő

Az 5-szörös Nikkor optika gyújtótávolsága 35mm-es ekvivalenciában 28-140 mm. A nagylátószög különösen örvendetes, a fényáteresztés már kevésbé: f3.9-f5.8. A 1/2.3 collos CCD érzékelőnek nem kevesebb, mint 12,1 megapixeles felbontása van, ami a fenti fényáteresztéssel kombinálva igencsak behatárolja a képminőséggel kapcsolatos lehetőségeket.

Kivetítő

Elérkeztünk a teszt legfontosabb részéhez. Annak ellenére, hogy világújdonságról van szó, nincs sok írnivaló róla, mivel kezelése a lehető legegyszerűbb. Bekapcsolása egyetlen gombnyomással történik. Fontos, hogy ez ne történjék meg miközben gépünk rá van irányítva valakinek a szemére, mert a projektor vakító fénye nem éppen kellemes élmény.

Bekapcsoláskor a gépet sima falfelületre irányítva diavetítést tarthatunk. Érdemes a gyári talpat hasznáni, és így egy asztalra helyezni alkalmi kivetítőnket. Maximum körülbelül 2 méter távolságig érdemes menni a faltól a géppel. Az élességállítás pofonegyszerű, a kivetített VGA felbontású kép élvezhető, a színek a gép méretéhez képest meglepően élethűek és kontrasztosak - legalábbis sokkal rosszabbra számítottunk. A 10 lumenes fényerő miatt jobb, ha félhományt biztosítunk, vagy akár teljes sötétséget. A kivetítő teljesítménye kizárólag családi körben, mondjuk a nappaliban való képnézegetésre teszi alkalmassá teszgépünket, többre nem. Igaz, nem is erre készült.

A tartozék távirányítónak köszönhetően a géphez nem kell hozzányúlni, a fotelből, távolról tarthatunk bemutatót, és természetesen a videókat is levetíthetjük. Fontos tudni, hogy vetítés közben több áramot fogyaszt a gép, ilyenkor egy töltéssel körülbelül 1 órát üzemel.

Képminőség

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az optikai hibákat a kellemes, élethű színvilág kompenzálja, ez az ami miatt első ránézésre kellemes benyomást keltenek a Cooplix S1000pj-vel készült fotók. Sajnos ez sem mindig van így, mert kevesebb fényben a minőség láthatóan romlik. A legfurcsább az, hogy fényerőtől függetlenül, igen változó teljesítményt nyújtott a tesztgép, és nem is igen jöttem rá mit szeret és mit nem. Ami biztos, hogy zoomoláskor lényegesen romlik a minőség, valamint az, hogy még ideális helyzetben, nagyítás nélkül is jól látható a képszéleknél meglévő mosottság.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Amint tehát kevesebb lesz a fény és zoomolunk, hatványozódnak a problémák, melyek nagyításkor egész extrém mértéket is elérhetnek. A képzaj nagyjából átlagos, a képzajcsökkentés okozta lágyulás viszont már nem.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

A képzaj mint láthatóan zavaró tényező ISO 400-nál jelenik meg, ISO 1600-nál pedig már teljes a katasztrófa, mivel a színvilág is annyira megváltozik, mintha valamilyen szűrőt tettünk volna a lencse elé. Innen felfelé ISO 3200-nál a kisebb felbontásnak köszönhetően jobb a helyzet, az ISO 6400-at pedig már impresszionista művészi szűrőnek is igen jól lehet használni.

Áramellátás, memória

Li-ion akkumulátor van a gépben, amit a tartozék asztali töltővel lehet életre kelteni. Egyetlen feltöltéssel a gyári adatok szerint 220 képet lehet készíteni, hosszabb utakra tehát nem árt tartalék akkumulátort vásárolni. Kölönösen, ha közben vetítünk is néha: ahogy fent már említettem, a gép egy feltöltéssel 1 óráig üzemel vevítőként. SD/SDHC memóriakártyákat fogad a gép, és rendelkezik 36 MB belső memóriával is.

Összegzés

A jelenleg kapható kompakt gépek tele vannak különféle vevőcsalogató funkciókkal, melyek nagy részének semmilyen funkcionális szerepe nincs. Persze nem minden esetben van ez így, és a Cooplix S1000pj kivetítős tudása igazi csemege. A gép arra jó, amire készült: családi körben való fényképnézegetésre, tehát még véletlenül se gondoljon senki többre.

Ajándéknak kiváló, mivel technikai exotikumnak számít, azonban fontos belekalkulálni, hogy képminősége alulmarad a nála olcsóbb kategóriatársakéhoz képest. Azt is érdemes végigondolni, hogy igazából mennyire lenne kihasználva a gép kivetítője. Fényképeinket ugyanis nem memóriakártyákon, hanem merevlemezen vagy CD/DVD-n tároljuk, ezért mindig csak azokat a fotókat vetíthetjük ki, melyeket még nem töltöttünk le. A másik megoldás, ha készülünk, és fotókat töltünk fel az SD kártyánkra, azonban a tesztidőszak alatt egyetlen esetben sem került erre sor. Ennek oka, hogy egyszerűbb előkapni a laptopot, és a kivetítő teljesítménye nem elég jó ahhoz, hogy külön készüljünk egy diavetítésre.

Mindezen azért érdemes ilyen aprólékosan elgondolkozni, mert a Cooplix S1000pj nem olcsó játék: jelenleg 105 ezer forintba kerül. Bár nagyon szimpatikus, jó minőségű szerkezet, valódi technikai érdekesség, valószínűleg akkor érdemes csak a vásárláson gondolkozni, ha a képminőséggel elégedettek tudunk lenni, és kifejezetten beleszerettünk a kivetítő-funkcióba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #13
    Hagyd, a professzor úr fantáziája, képzelőereje egyenlő a fotós szaktudásával.
  • Blasta #12
    "Fotódolgokról szakvéleményt szoktam adni"

    LOOOOOOOOOOOOOL
    Ez a hónap poénja, hatalmas!!! :DDDDDDDDDDDDDD
  • xyl #11
    Egy lehetséges felhasználás: Hátizsákos nyári tábor. Fal helyett egy fehér kendő is elég...
  • Ferrer #9
    Az már egy egész jó felbontás.. nyilván nem egész falra vetítésre való.
  • KillerBee #7
    VGA felbontásban vajon mennyi értelme lehet a kivetítésnek?
  • babajaga #6
    Fotódolgokról szakvéleményt szoktam adni, és ez szakmailag értelmetlen ilyen szintű gépért 100 ezer Ft-ot értelmetlen kiadni amikor ott a monitor amin a kép csak jobb lehet.
  • Cat #5
    Ha nincs, nem használod.

    Fáj neked hogy ilyen is van már? Ha haszontalannak tartod, nem veszed meg, ennyi.
  • babajaga #4
    És mit ér? Hány lakásban van hófehér fal?
  • Cat #3
    Számítógépen nézheted a többi 99,99% fényképezőgép képeit. Ezét a falon is, a PC mellett. Plusz lehetőség, ami a többiben nincs meg.
  • babajaga #2
    "Bekapcsoláskor a gépet sima falfelületre irányítva diavetítést tarthatunk"

    Annál sokkal értelmesebb volna PC-n nézni a képeket, mivel szinte mindenkinek van PC-je.A lakások igen nagy részében nincs értelemszerűen sima fehér fal.