Kruza Richárd

Megjelent a Nikon D3S és egy új makrooptika

A D3s a professzionális világ, az új optika pedig a makrofotózással most ismerkedők számára készült. A D3 alapjaira épülő gép újdonsága a videókészítés.

Nikon D3s

A bejelentés szerint a D3s esetében a fejlesztések jellege a professzionális felhasználást, a sajtó és a sportfotózás műfaját célozzák, a gyártó szerint a HD videofelvételi lehetőség ugyanis éppen ezt szolgálja. FX formátumú gép lévén a D3s esetében a profi videokamerákhoz hasonlóan lehet a mélységélességgel bánni. A rögzített felvételek Full HD minőségben, 24 fps sebességgel kerülnek rögzítésre, valamint a nemrégen megjelent D300s-hez hasonlóan a sztereó mikrofonbemenet is található a gép oldalán. A videofelvétel elindítása dedikált gombbal történik, így váratlan helyzetben is lehetőség van a gyors cselekvésre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az újratervezett képérzékelő felbontása nem változott, érzékenységtartománya viszont igen: ISO 200-12 800, ami kiterjeszthető egészen ISO 102 400-ig. Maradt a Nikon 51 pontos Multi-CAM3500 AF-rendszer, ami mostantól élőkép és video módban egyaránt használható. Át lett alakítva a szenzortisztítás is: immár négy különféle frekvencián csökkenti a por felhalmozódását a képérzékelő előtti optikai aluláteresztő szűrőn. Újdonság még a Halk Exponálás mód, a javított Aktív D-Lighting rendszer, valamint a három féle, - 5:4 (30x24), 1,2x (30x20) és DX (24x16) - kivágási mód. Fejlesztettek a gépen belüli utófeldolgozáson is, melynek segítségével a RAW (NIF) fájlokba is belenyúlhatunk a gépen belül.

AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR

A kis tömegű, DX formátumú kompakt makroopika ED lencsét tartalmaz. A bejelentés szerint a szerkezet apró mérete miatt jól alkalmazkodik olyan kisebb gépvázakhoz, mint a D5000 és a D90. Az 1:1 leképezési aránnyal rendelkező új optika FX/35 mm-es formátumban 127,5 mm-nek megfelelő képszöget produkál, ami miatt ilyen esetben alkalmassá valik a portéfotózásra. Az optika rendelkezik a Nikon második generációs rázkódáscsökkentő rendszerével (VR II), valamint nem elforduló, 52mm-es szűrővel rendelkezik, ami miatt használható az SB-R1C1 makrovaku szettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carsee #4
    Engem ez zavart meg picit: "FX/35 mm-es formátumban 127,5 mm-nek megfelelő képszöget produkál, ami miatt ilyen esetben alkalmassá valik a portéfotózásra."

    De ki használná FF-en ezt az obit (ha nem DX-es kivágással akar dolgozni)?
  • babajaga #3
    "kompakt makroopika ED lencsét tartalmaz"

    Ezt a kompakt optikát nem értem, mert a kompakt azt jelenti minden egyben. A jobb optikák 3 színkorrektor lencsét is tartalmaznak az egy az olcsóbb optikák jellemzője.
  • Tetsuo #2
    A fenti objektiv nem a fenti vazhoz keszult.. azt nem ertem miert vannak 1 cikkben. Ennyi erovel uj nyakpantot is reklamozhatnak a csucsgeppel..

    Tobb hsz-re szamitottam. ;)
  • Carsee #1
    Ez az objektív DX-es, szóval FX vázon lehet a képszéleken nem egészen lesz rendben a képe, miután DX-es képkört rajzol csak ki.