Gyurkity Péter

Érkezőben az önszabályozó BitTorrent

A korábban beharangozott önszabályozó funkció hamarosan alapértelmezett módon elérhető lesz a legtöbb felhasználó számára, első körben ugyanis rögtön két kliens is alkalmazni fogja azt.

A TorrentFreak hosszabb beszámolóban ír arról, hogy az uTorrent fejlesztői hamarosan elkészülnek a második generáció első változatával, amely már alapesetben használja a korábban ismertetett uTP protokollt. Ennek célja a fájlcserélő kliensek önszabályozásának biztosítása, amely a felhasználóknak nem feltétlenül, ám a szolgáltatóknak biztosan előnyös lesz.

Emlékezhetünk arra, hogy az uTP kapcsán tavaly még egészen eltérő értelmű pletykák láttak napvilágot, amelyekben többek között a szolgáltatók által életbe léptetett hálózati forgalomkorlátozások megkerüléséről esett szó. A helyzet tisztázása a BitTorrent cég illetékeseire várt, akik szoros szövetséget alakítottak ki a népszerű uTorrent kliens készítőivel. Ezen feladatukat végre is hajtották, a hivatalos információkból pedig kiderült, hogy nem az internetszolgáltatók ellenében, hanem éppen azok megsegítése érdekében dolgozták ki az új protokollt.

Az uTP ugyanis figyeli a hálózati forgalom alakulását, amennyiben pedig fennakadást észlel bármely két fél között, automatikusan csökkenti a fel-, illetve a letöltési sebességet. Ezzel jelentős mértékben csökkentik a hálózat terhelését, mi több, a BitTorrent vezetői szerint teljesen feleslegessé teszik a szolgáltatók által dollármilliókért kialakított korlátozási mechanizmusokat. A jövőben (amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés és a gyakorlatban is beválik a megoldás) a BitTorrent forgalma önszabályozó lesz, az átviteli sebesség automatikusan csökken a hálózat tehermentesítése érdekében, a szolgáltatók jelentős pénzeket spórolhatnak meg, ideális esetben pedig a felhasználók is jobban járnak, hiszen a hálózat tehermentesítése végeredményben a letöltési sebességek javulását eredményezheti.

Az uTorrent 2.0 előzetes változatait több száz felhasználó teszteli, komoly panasz eddig nem érkezett, bár néhányan a sebesség jelentős csökkenéséről számoltak be, mások pedig eleve ellenségesen fogadták a újítást. Az új verzió alapértelmezett módon használni fogja a protokollt, elődei pedig minden esetben fogadják majd azt, amennyiben a másik fél ilyen kapcsolatot kezdeményez. A BitTorrent kliens készítői szintén alkalmazni fogják a megoldást, amelyet később elérhetővé tesznek majd mindenki számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • patyoamedve #35
    Jó cucc fullon töltöttem le és ment a youtube HD eddig ez lehetetlen volt éljen az utorrent 2.0.és minden más is mehet mellette .http://utorrent.hu/modules.php?name=Downloads&d_op=MostPopular itt letölthettek ha akrajátok szerintem megéri.
  • scarabeus86 #34
    Első: protokoll titkosítást engedélyezd(de ne erőltetve legyen)
    Második: haladó beállítások: bt.transp_disposition-t 13-ról 15-re állítsd át, klienst indítsd újra, és kész!
  • gemihu #33
    Szerintem célszerű külön nézni,hogy mi is a bittorrent lényege valamint azt,hogy ki mire használja. Azért ha most eddig az volt a baj,hogy a bittorrent sok sávot vesz el az átlag felhasználóktól,akkor ezt a problémát ezzel megoldják és ezzel magát a módszert tudják védeni.Onnantól,hogy ki mit tölt vele lehet csak a gond,de az már nem bittorrent problémája.
  • TeDDyRuSh #32
    Én nem vagyok híve ennek a gesztusnak. Kíváncsi lennék mikor ajándékozna meg a T-com akár csak +1kb feltöltési sebességgel, ha az új 2.0 uTorrentet használnám? Ezzel azt fogja elérni a Bit Torrent, hogy később el fogják várni az új forgalomkorlátozó fejlesztéseket. Mert tuti fel fog merülni a dolog, mikor majd több millió euróért kellen hálózatot fejleszteni a szolg-nak. A harc volt a jó. Ha sok terméket fogyasztasz (adatforgalom), akkor többet lehet eladni. Vagyis magasabb értéken, nagyobb netet. Ők majd kikalkulálják hogy éri meg nekik, de mindig is ez ment. Az volt a torrentezők egyetlen fegyvere, hogy a szolgáltatóknak magasabb kategóriát jelentettünk, több pénzzel. Ha lesz olyan felhasználó, aki olyan körzetbe lesz, hogy folyamatosan "optimalizálva" lesz a nete, akkor tuti visszavált, mert nem tudja kihasználni. És a torrentezők erre nagyon is odafigyelnek. Bittorentéknek a mi érdekeinket kellene figyelni, nem a szolgáltatónak nyalni. Lobbizzon, vívja meg a harcát a telekom. Bittorenték meg kerüljék ki a szűrést.
  • formatuq #31
    szerintem nem lesz nagy sikere. nem kene minden baszat "agyon" optimalizalni es automatizalni.

    Ha tud jonni a cucc, akkor csak jojjon.
    ISP meg szepen upgradeljen.
    Torrent keszitoi meg hálózati forgalomkorlátozások megkerüléséről gondolkodjanak.
  • hdo #30
    Ma 1,5 GB-ot töltöttem le, és 9,6 GB-ot töltöttem fel ... 2,6 Mbitre fizettem elő, és _mindig_legalább_ 330 kilobájttal töltök torrentet ... falunet rulez!!! xD
  • Ahoy #29
    Titkosítás engedélyezése, és Erőltetve. Sajna ez sem sokat segít minden esetben. A feltöltést, ha épp nálad azt korlátozzák, pedig úgy lehet kicselezni, hogy egyszerre sok-sok torrentet leszedsz, és seedeled őket. Több torrentnél nagyobb az esélye, hogy talál egy olyat, ami maxon tud szedni. Sajna pár napja nálam ez is befuccsolt :(
  • bbenii #28
    Mi volt az a 2 beallítás amitöl elmúlt az UPC korlátozása?
  • Alexease #27
    Ugy kell szamolni, hogy 1 torrentezo ember mondjuk 20-30 masik "normalisan" netezo ember sebesseget fogja le. Ha azt az egyet korlatozzak, optimalizaljak, akor a tobbi 20-30 begyorsulhat;)
  • Alexease #26
    120/10-es Fiber Power csoda, torrent lefele 50k, felfele neha eleri az 1-2k-t;DDDDD A betarcsazos cuccnal azert egy fokkal jobb:) De nem sokkalD