MTI

A Facebook betömi az adatvédelmi lyukakat

Javítani fog a személyes adatokat kezelő beállításain a Facebook; az amerikai székhelyű közösségi portál azt követően jelentette be a lépést, hogy kanadai adatvédők panaszt tettek a rendszerben észlelhető adatvédelmi rések miatt.

"A Facebook felhasználói a jövőben sokkal jobban védve lesznek Kanadában és mindenütt máshol a világon" - emelte ki Jennifer Stoddart adatvédelmi biztos egy csütörtökön Ottawában közzétett beszámolóban. Stoddart július közepén a Facebook oldalán tapasztalható "komoly adatvédelmi résekről" tett jelentést, a mulasztások elsősorban a közösségi portálon fellelhető tartalmak kívülállóknak történő továbbadását érintették.

Az oldalnak világszerte mintegy 250 millió felhasználója van, akik a rendszeresen osztanak meg részleteket magán- vagy munkahelyi életükről, és helyeznek el fényképeket a hálón. A Facebookon fellelhető tartalmakat nemcsak a webböngészők révén lehet megjeleníteni, hanem azok az alkalmazásprogramozási felületek (API) segítségével más szolgáltatók vagy számítógépes alkalmazások számára is felhasználhatóvá válhatnak.

A Facebook szerint az új adatvédelmi irányelvek nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést biztosítanak az információk felett a tagok számára. "Úgy gondoljuk, hogy ezek a változtatások jelentősek a felhasználók számára, és tekintetbe veszik az adatvédelmi megbízottak aggodalmait is. Emellett új mértéket szabnak az egész iparág számára" - mondta Elliot Schrage, a Facebook szóvivője.

A változtatások jegyében szigorítják a profilokhoz való hozzáférést, főleg az elhunyt felhasználók születési adatait és bankszámláit illetően, és világosabbá teszik a felhasználók számára, hogy mi a különbség a tagság deaktiválása és végleges törlése között. A cég jobban elmagyarázza munkavállalóinak az alkalmazott reklámmodellt, felhasználói számára pedig továbbra is hangsúlyozni fogja, hogy alaposan fontolják meg a személyes adatok beállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!