Berta Sándor

Újraindulhat a Clear program

Egy pénzügyi befektető újraélesztené a Verified identity Pass nevű amerikai cég korábban sokat támadott Clear biometrikus programját.

A Clear rendszer lényege, hogy a regisztrált személyeket az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma világítja át és később sokkal gyorsabban túleshetnek a határellenőrzéseken. Minden jelentkezőnek először rögzítik az ujjlenyomatait és az íriszmintáját, majd a személyes adataikkal együtt automatikusan bekerülnek a belbiztonsági minisztérium Registered Traveler Programjába. A cél az, hogy évi 199 dollár befizetéséért cserébe bárki megtakaríthassa magának a hosszú sorban állást.

A Verified Identity Pass tavaly csődbe jutott, aminek köszönhetően a vállalat mintegy 200 000 ügyfele nem kapta vissza a pénzét. Voltak olyanok, akikkel évekkel előre kifizették a 199 dolláros díjakat. Most Kurtis Fechtmeyer befektetési bankár és a Henry Inc. nevű cége megvásárolná a Verified Identity Passt és egyúttal újraindítaná a Clear szolgáltatást is. A szakember már alá is írt egy megállapodást a Morgan Stanley Bankkal. Ennek értelmében Fechtmeyer átveszi a Verified Indentity Pass teljes adósságát és garantálja a korábbi szolgáltatás elindítását. A befektetési bankár úgy gondolta, hogy nagy az érdeklődés a Clear iránt, a korábbi ügyfelek 70 százaléka továbbra is örömmel használná a szolgáltatást.

A programot korábban számos botrány jellemezte. Steven Brill alapítót egy idő után kitessékelték a cégből, majd tavaly a San Fransiscó-i nemzetközi repülőtéren eltűnt egy notebook a Clearnél regisztrált 33 000 személy adataival, igaz később megkerült. Továbbra is sokan kétségbe vonják ugyanakkor a biometrikus határellenőrzési programok hasznosságát és sikerességét. Szerdán például a határellenőrzésekért felelős Transportation Security Administration (TSA) vezetőinek kellett részt venniük az amerikai képviselőház előtti meghallgatáson, ahol a szintén vitatott Registered Traveler Program jövője volt a fő napirendi pont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!