Berta Sándor

Újabb elektronikuskönyv-olvasók jelennek meg októberben

Számos új e-könyv olvasó debütál majd az októberi frankfurti könyvvásáron. Az új készülékeknek már nagyobb kijelzőik vannak, de a felhasználók könnyen elveszhetnek a formátumtengerben.

A napjainkban megjelenő elektronikuskönyv-olvasók képernyői már jól olvashatók, akkumulátoridejük is jelentősen nőtt. Egyetlen problémát már csak a számos eltérő formátum jelent. A mai e-könyv olvasó készülékek akár több száz e-könyv tárolására is képesek, memóriakártyákkal bővíthetők, a megjelenített szöveg minősége pedig az eredeti könyvek betűinek minőségével vetekszik. Tizenegy évvel ezelőtt a Rocket eBook esetében ez még közel sem volt így. A várt siker elmaradt, igaz ez elsősorban az eszköz 649 márkás árának volt köszönhető. Az igazi áttörést az Amazon Kindle modelljének megjelenése jelentette.


Stephen King kezében egy rózsaszín Amazon Kindle 2-vel

A Frankfurti Könyvvásáron már bemutatkoztak a Kindle mellett a Sony és a Bookeen készülékei is. Azóta már kapható a Kindle 2 és a Kindle DX is. Október közepén érkezik a Sony Touch Edition PRS 600, amelyet már érintőképernyővel láttak el és amelynek az 512 megabájtos memóriakapacitása 16 gigabájtra bővíthető. Ekkora tárhelyen akár 13 000 e-könyv is biztonságosan elfér. Az érintőképernyő segítségével bárki kereshet a könyvek szövegeiben és kijelölheti a tartalmakat. Emellett zeneszámok is meghallgathatók és lehetőség van fotók megjelenítésére. További új Sony modellek a Reader Pocket Edition (PRS-300), a Reader Touch Edition (PRS-700), valamint a vezeték nélküli modullal kiegészített Daily Edition.

Frankfurtban mutatkozik be a Bookeen Cybook Opus is, amelynek bevezető ára 249 euró lesz. A mindössze 150 grammos készülék kijelző 5 colos, a belső memóriakapacitása azonban csak 1 gigabájt. Szintén e-book olvasót dob a piacra 2010 elején a Plastic Logic céggel közösen a Barnes & Noble. A 9,7 colos érintőképernyővel és két vezeték nélküli adapterrel ellátott terméket a Kindle DX konkurenciájának szánják és a szöveg-, valamint képformátumok mellett támogatja az elterjedt Office formátumokat is.


Az Amazon babérjaira tör az iRex iLiad, ami potom 400 euróba fog kerülni, tömege pedig 390 gramm lesz. Az eszköz egyetlen feltöltéssel több mint 20 órán át működhet.
Frankfurtban lesz látható a Wizpac txtr reader terméke és a Sony iRiverje. Utóbbinak billentyűzete van, a belső memóriakapacitása 2 gigabájt, az ára pedig 300 euró alatt lesz. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban e-olvasókat terveznek a PC-gyártók, konkrétan az Asus és az MSI. Vagyis a felhasználók a közeljövőben már megfelelő kínálatból válogathatnak majd.

"Elméletileg egy e-book megvásárlása semmiben sem különbözik egy nyomtatott könyv online megrendelésétől. A különbség az, hogy a kiválasztott művek másodpercek alatt letölthetők a számítógépre" - mondta Roland Schild, a Libreka online könyvesbolt-hálózat munkatársa. A szakemberek egyetértenek abban, hogy most már a gyártóknak egy megfelelő formátum kidolgozására kellene koncentrálniuk. A Google ugyanis az ePubot támogatja, és az ePub mellett állt ki a Sony is. Az Amazon e-könyvei viszont kizárólag a Kindle és az iPhone képernyőjén olvashatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #32
    "Megjegyzem, 100 év múlva csak mosolyogni fogunk ezeken. "
    Tudod?!...szeretnék együtt mosolyogni Veled! (De szerintem mindannyian.)
  • Cleawer #31
    " kevesebb macerával (fejlesztés és gyártás nélkül) lehet ugyanannyit lopni."
    Hö? ugyanannyit? JÓVAL többet.
    Amúgy nem lenne hülyeség egy ilyet beszerezni ,mert egyre több jegyzet jön ki pdfben, csupán 2 tárgy jegyzete lenne 400 oldal...meg a hefop keretében qrva sok jegyzet látott világot amit vonatocskázás/buszozás közben is lehetne olvasni ,és nem kell egy papírköteget cipelni.
    Egy 10éves kölöknek nemadnék ilyet(ennyiért) a kezébe,gyúrjon könyvekkel:P
    Én meg akkor vennék ilyet a kezembe buszmegállóban ha lenne láncingem,ami felfogná a hátrányoshelyzetűek fegyveres kéregetését...
  • Epikurosz #30
    Pontyosan! Meg ugye az off-shore cégek.

    Egyébként, kvp kolléga, ha ilyen elmés és szenzációs projekted volt, miért nem kerestél más, nem magyar állami finanszírozót? Akár bankot is. Mert azért egy ilyen ötletre a bankok is szívesen adnak forrást, volt már rá példa.
  • KillerBee #29
    "Aztan kiderult, hogy az allam megsem ad tamogatast a project-re"

    Ez magyar fejlesztés lett volna?
    Nem biztos, hogy a túlzott olcsóság lett volna az ok, hiszen a tényleges gyártási költségektől függetlenül bérmilyen pofátlan árat el lehetett volna érni, állami finanszírozásról lévén szó.

    A digitális táblákat importálják? Mert ha igen, akkor megvan a magyarázat: kevesebb macerával (fejlesztés és gyártás nélkül) lehet ugyanannyit lopni.
  • kvp #28
    "és mi lenne 4 réteg e-paper lenne egymáson, 3alapszín +fekete.. és akkor újságpapír szerűen keverhetné a színeket ha valaki színes magazint olvasna.."

    Az epapir technologia nem atlatszo hanem reflektiv. Ezert van az, hogy a szines epapir rendszerekben egymas _mellett_ vannak a szinek (mint a monitorokon), tobbnyire az rgb harmas fekete hatterrel. Az alternativanal ugyanugy egymas mellett/alatt vannak a szinek, de feher hatterrel cmyk kombinacioban. Letezik csak egyelore draga, ezert nem latni kereskedelmi termekekben.

    Egyebkent en anno olvastam e-konyveket a regi thinkpad laptopomon, pedig az 14 inches es 1.5 kg. (neha a gepet elforgatva, neha ket oldalt egymas mellett megjelenitve normal allasban).

    Ebook olvasok eseten a legolcsobbat (a5-os meret, fekete-feher) ki lehetne hozni 10-15 ezer forintbol, halozat helyett csak infrat vagy bluetooth-ot es usb-t hasznalva, tovabba bepitett memoria nelkul, csak kartyahellyel, viszont erintesezekeny felulettel es jegyzetelesi lehetoseggel (digitalis konyv/jegyzetfuzet). Protipus szintjen normal hasznalat mellett ket ceruzalelemrol elmegy kb. 2 hetet. Aztan kiderult, hogy az allam megsem ad tamogatast a project-re, mert a digitalis tablakra kell a penz, ugyhogy vegul le lett fujva. Valoszinuleg tul olcso lett volna minden diaknak ilyet adni. Meg jegyzetelni es dolgozatot beadni is tudtak volna vele. Hang, mp3, video lejatszas es internetbongeszes nem volt a tervekben, de a szovegek melett a fekete feher kepeket kezelte volna. (a meglevo tankonyvek digitalizalasa csak egy scan-elest igenyelt volna, minden konyvet kepsorozatkent elmentve)
  • Epikurosz #27
    Megjegyzem, 100 év múlva csak mosolyogni fogunk ezeken.
  • Epikurosz #26
    vízszintes és függőleges görgetősáv nincs rajtuk?
  • BlackVoid #25
    PDF tamogatas: az A4-esre formazott PDF-eket a 6"-es olvasok nem tudjak normalisan kezelni, ezekhez nagyobb kepernyo kell. Erdemesebb a PDF-et ilyenkor konvertalni, de a tobbhasabos, keppel teletuzdelt doksiknal ez nagyon maceras.

    A csak szoveges PDF konyveket viszont 2 perc atkonvertalni es maris szepen jeleniti meg az olvaso.
  • BlackVoid #24
    "Az ideális (szerintem) az lenne ha a net/smartbook-ok végre elforgatható érintő képernyővel jönnenek ki, normális aksival."

    LCD-t nem jo olvasni. A netbook nagy es nehez is olvashoz. Dolgozni meg tul kicsi szerintem.
  • grobs #23
    "A digitális képkeret nagy baromság, de az e-olvasó egyáltalán nem az. Azért nem mindegy, hogy a gyereknek 20 kg könyvet kell cipelnie a hátán, vagy egy ~0,5 kg körüli kütyüt."

    Csak, hogy tiszta legyen: a digitális képkeretek is megjelenítik (általában) az elterjedt e-book formátumokat, pluszban dvd felbontásig lejátszák a filmeket is.
    Cserebe nem e-ink, és az aksival szállított keretek 2x annyiba kerülnek mint az aksi nélküliek.
    Az ideális (szerintem) az lenne ha a net/smartbook-ok végre elforgatható érintő képernyővel jönnenek ki, normális aksival. De addig amíg ezen a fronton nem csinál senki egy olyan huszárvágást mint az apple az iphone-nal addig marad az, hogy kell e-book, meg külön egy hordozható gép, vagy egy tablétpc, de az meg nem tömegtermék.