MTI

Digitálisan újra kiadják a Beatles összes dalát

Digitálisan újragondozott (remastered) változatban adják ki a teljes Beatles-gyűjteményt, a rajongók szeptembertől vásárolhatják meg a lemezeket - jelentette be kedden az együttes kiadója.

A felújított változat bemutatkozása egybeesik a "The Beatles: Rock Band" címet viselő videojáték piacra kerülésével. A játék révén a legendás együttes is megteszi az első jelentősebb lépést a digitális zene világában. A digitálisan újragondozott gyűjtemény azonban a közeljövőben nem lesz elérhető az interneten keresztül, noha a digitalizálásra széles körben úgy tekintenek, mint ami egy lépéssel közelebb visz az internetes elérhetőséghez.

"A gyűjtemény digitális értékesítéséről szóló viták tovább folytatódnak" - áll az EMI lemezkiadó vállalat és a Beatles Apple Corps nevű kiadója által nyilvánosságra hozott közleményben. A 600 millió lemezt eladó Beatles rajongói már régóta áhítoznak a gyűjtemény online kiadására. A liverpooli banda egyike a zenei világ azon kevés nagyjainak, akiknek zenéje egyelőre nem érhető el az Apple iTunes szolgáltatásán keresztül, bár sokáig úgy tűnt, hogy a lemezkiadóval 2007-ben kötött megállapodás végül tisztázza a helyzetet.

A szeptember 9-től kapható felújított gyűjtemény sztereo hangzásban foglalja magába a 12 lemezt, amelyekhez számlistát, egy rövid dokumentumfilmben a felvételekhez kapcsolódó információkat, és az eredeti borítókat is mellékelik - csakúgy, mint a Magical Mystery Tour című albumot, amely az együttes lemezeinek cédén való megjelenésekor vált a hivatalos katalógus részévé 1987-ben. A kollekcióhoz egybegyúrva a Past Masters Vol. I and II címet viselő válogatásokat is hozzáveszik, így 14 albumos lesz a gyűjtemény.

"Ez lesz az első alkalom, hogy az első négy Beatles-album sztereo hangzásban teljes egészében elérhető lesz cédén" - olvasható a közleményben. A lemezeket külön-külön, vagy együtt is megvásárolhatják a rajongók. Az ínyencek számára még egy különlegességet kínálnak: a "The Beatles in Mono" gyűjtemény az együttes mono hangzásra kevert dalait tartalmazza. A digitális újragondozás négy éven át tartott az EMI Abbey Road-i stúdióiban, Londonban, a programon dolgozó mérnökcsapat a legújabb technológiákat vetette be a munka során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #3
    Ultra Rare Trax vagy Early Tapes, azon a régiek rajta vannak.

    Én azt várom, hogy a Depeche Mode mikor lépi meg ugyanezt. Amikor még Composition of Sound volt a nevük, egy csomó számot csináltak a Speak and Spell előtt, ami hivatalosan nincs kiadva.
  • trogi #2
    Kérdés, hogy vajon a korai számaik is benne lesznek-e?
    Régebben valahol láttam és hallottam egy korai Beatles-számot (1962 előttit) , s nagyon tetszett. De hogy melyik volt az? Rosseb tudja...
  • szombi #1
    rég fent van a neten az összes, de a hülyék mégis megveszik.
    egy centet sem fognak látni az alkotók és családjaik...