Gyurkity Péter

Sony: olcsó e-könyv olvasók érkezőben

A Sony az eddigi legkedvezőbb áron dobja piacra az Egyesült Államokban új olvasóját, abban a reményben, hogy megtörik az Amazon tekintélyes fölényét. A kedvezőbb ár kompromisszumokkal jár.

A Reuters számolt be elsőként a hírről, miszerint a Sony egészen pontosan két új készülékkel jelentkezik a tengerentúlon, amelyek előnyei között az alacsony ár és a gazdag funkcionalitás is megtalálható - némi hiányossággal vegyítve a képet. A cég célja a verseny fokozása az Amazon ellenében, amely a Kindle olvasókkal és saját online boltjával eddig vezeti a mezőnyt.

Az első változat a Reader Pocket Edition, avagy PRS-300 névre hallgat, ára mindössze 200 dollár, amivel egészen új szintre emelheti a piacot. Ezt az árat ugyanis eddig egyik nagyobb névnek sem sikerült megközelítenie, így vásárlók tömegei válthatnak a hagyományos könyvekről, hiszen a 200 dolláros kiadást jóval többen tartják ésszerűnek, még a kedvezőtlen gazdasági helyzetben is. A PRS-300 kijelzője mindössze 5 hüvelykes, a maximális felbontás 800 x 600 pixel, a készülék pontos méretei 6.2" x 4.2" x 2", az olvasóhoz pedig egy USB-kábelt és egy egyszerű tartót kapunk. A támogatott formátumok listáján szerepel az EPUB File (Non DRM/ Adobe DRM), a BBeB Book (Non DRM/ PRS DRM), a PDF (Non DRM/ Adobe DRM), a TXT, az RTF, valamint a Word.


A nagyobb változat PRS-700 néven érkezik, ezt a Sony Reader Touch Edition elnevezéssel egészíti ki. Nevének megfelelően a megoldás érintőképernyővel jelenik meg, 300 dolláros áron (amivel 50 dollárral olcsóbb az eredeti PRS-700 változathoz képest), a beépített szótár a kiválasztott szó felett jeleníti meg annak jelentéseit, a jegyzetek készítésében pedig a virtuális billentyűzet segít. Fontos eltérés a Kindle-sorozathoz képest, hogy egyik változat sem kap vezetéknélküli elérést, így a kiválasztott könyveket előbb PC-re, illetve Mac-re kell letöltenünk, onnan másolhatjuk majd át azokat az olvasókra.

A Sony ezzel egy időben 12 dollárról 10 dollárra csökkenti a kínálatában elérhető könyvek jó részének árát, hogy nagyjából egy szinten legyenek az Amazonnal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #34
    "Megjegyzés : PDF elég macerás rajta, nem jó. Lehet csak jó program kérdése és beállításé , de számomra használhatatlan erre a PSP ."

    BookR legutolsó változata tökéletesen kezel mindenféle PDF-et, én ezen olvasok menet közben minden ilyesmit. Mi volt neked a macerás benne?
  • Tetsuo #33
    6800at optimalis korulmenyek kozott.. bizonyos formatumok olvasasa jobban fogyaszt, mint a masik, ill. ha 1xre tobb konyvet olvasol, ide-oda lepegetsz mindig menuben, akkor joval kevesebbet tud, de meg az is eleg :)
    ha pc-re dugod, mar 1bol tolt.. 4ora alatt teljes toltest ir ki (valojaban kb 90%, de ez mas teszta).

    Nekem nagyon tetszik, nehany hianyossag:
    .doc-ot nem olvas csak bizonyos esetben ill ha a sajat programjaval atkonvertalod .rtf-be.
    Szepen elrendezett grafikus nagy pdf-ek szetesnek, de a felirat olvashato.
    Csak 3 lepesben novelheto az iras merete, soxor a legnagyobb olvashato csak (persze ez fugg az alapanyagtol/ forrastol).
    Az ekezetekkel van meg kis problema, neha nehany nem ugy jelenik meg (konvertalastol fugg), bar most nemtom leirni nektek, h melyik nem :DD, viszont megszokhato.

    A kijezoje pedig negyed ora utan, olyan mint 1 konyv lapja, a szemet 1altalan nem b*ssza, talan nekem kicsi 1 kicsit, surun kell lapozni..
  • Slim Rick #32
    Erről van esetleg valakinek tapasztalata ?

    http://www.walkbook.net/ma/index.html

    310 dódó
  • Slim Rick #31
    láttam még régen egy olyat, amit belehetett tekerni egy műanyag tokba, elegáns volt.
  • Slim Rick #30
    Ha csak olvasok PSP-n akkor az aksi ideje kitolódik 10+ órára, most már 3 éves a kütyü de 8-9 órát még mindig bírja x) .
  • Slim Rick #29
    Én is psp-t használom Ebook olvasónak . Az a tapasztalatom, hogy amikor a psp-n olvasok sokkal jobban koncentrálok az olvasmányra és gyorsabban is haladok vele ( legyen bármi is a téma ) . Hiába van meg könyvben az épp aktuális olvasmány, inkább PSP-n olvasom ezen okokból !

    Megjegyzés : PDF elég macerás rajta, nem jó. Lehet csak jó program kérdése és beállításé , de számomra használhatatlan erre a PSP .
  • Epikurosz #28
    netbook nem hajlékony. bumm!
  • Szefmester #27
    igazán türelmes lehetsz.. mellesleg ilyen kritériumok mellett inkább egy netbookra gyűjts.. abban hamarabb lesz meg az amit te e-readerben szeretnél..
  • Polemius #26
    Renátó1985: pdf-ből a legtöbb olvasó jelenleg azokkal boldogul legjobban, amit eleve ezekre szabtak.
    Pl. én pdf-ben pakolom rá többnyire amit olvasok, de eleve úgy, hogy megfeleljen a készüléknek. (Oldalméret, margók, fontok, miegymás.)
    Miért pdf? mert akkor úgy is néz ki, ahogy szeretném (megmaradnak a formázásaim).
  • Polemius #25
    waterman:

    Ja, az lehet. Nem nagyon tömegközlekedek. Viszont olvasok. Vettem is sony readert. :)