Gyurkity Péter

Végleges az új vezetéknélküli szabvány

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) illetékes bizottsága véglegesített az évekig készülő, az utóbbi időszakban pedig korai formában a gyártók termékeiben is megtalálható 802.11n vezetéknélküli szabványt. Jöhetnek a nagyobb sebességet nyújtó eszközök.

Előbb egy blogbejegyzésben értesülhettünk a szabvány véglegesítéséről, ezt pedig egy hivatalos sajtóközlemény követte, amely egy meglehetősen hosszúra nyúló időszakot zárt le. Az első előzetes változat megjelenését követően ugyanis további hat éven át dolgoztak az IEEE 802.11n szabvány kialakításán, a lezárásra pedig egészen idáig kellett várni.

Amint arról augusztusban mi is hírt adtunk, az új szabvány elsősorban a sebesség terén kínál előrelépést elődeihez képest, 2, 3, avagy 4 csatorna egyidejű igénybe vételével, legfeljebb 600 Mbps-os sebességet nyújtva. Erre még a korai előzeteseken alapuló eszközök sem voltak megfelelők, ezeket a gyártók és a szabványt kidolgozó illetékesek meglehetősen egyszerű megoldásokként jellemeznek, kihangsúlyozva, hogy most értünk el az igazi áttöréshez. Hozzáteszik azonban, hogy nem lesz gond a kompatibilitással, arra ügyeltek, hogy bármely, a szabvány korábbi tervezetein alapuló vezetéknélküli adapterek a végleges verzió elterjedését követően is gond nélkül működjenek.

A Wi-Fi Alliance közlése szerint a firmware frissítések eredményeként a legtöbb ilyen eszközt a végleges szabvány alkalmazására is felkészíthetjük, bár ez az opció nem lesz elérhető minden egyes fejlesztés esetében - nyilván az adott termék gyártója közli majd a lehetséges frissítési útvonalakat. Az első hardveres termékek egyébként ezen a héten, avagy még a hónap vége előtt érkezhetnek, innentől kezdve pedig már szinte kizárólag a végleges szabványon alapuló komponensek kerülnek majd be az asztali, illetve mobil konfigurációkba.

Az új jövevény mindhárom korábbi szabvánnyal együttműködik majd, így nem jelenthet gondot az 802.11a, 802.11b, illetve 802.11g eszközök használata sem, bár itt nyilván az átviteli sebességben tapasztalunk majd nagy eltérést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!