Gyurkity Péter

Intel: vezeték nélküli áram a jövő

A kábelrengeteg egyre súlyosabb problémáját az Intel nem a mobil eszközök töltőinek egységesítésével, hanem a kábelek teljes kiiktatásával oldaná meg, vezeték nélküli áramellátással.

A processzorgyártó nemrég ismertette Wireless Resonant Energy Link (WREL) névre keresztelt technológiáját, amely állításuk szerint egyszer s mindenkorra megoldaná a kérdést. Amennyiben sikerrel járnak és megoldásuk a piacon is elterjed, a jövőben nem lenne gondunk a hordozható készülékek töltésével.

A hivatalos oldalon megtalálható videóban az Intel Labs egyik mérnöke ismerteti a platformot, amely a mágneses mezőkben szolgáltatja az áramot, a rezonanciát használva fel továbbító mechanizmusként, mindenféle kábeltől mentesen. Ez véleményük szerint kellőképp kényelmes platformot nyújtana mindazon hordozható eszközök és készülékek tulajdonosai számára, akik jelenleg folyamatosan az utántöltés és a rövid üzemidő miatt panaszkodnak. Nagy kérdés viszont, hogy megoldásuk mikor jelenhet meg.

Amennyiben a mindennapi életben is felbukkan majd a platform, a hordozható eszközöket az erre kijelölt, a technológiát használó helyeken tölthetnénk fel, anélkül, hogy ez bármit is igényelne a részünkről. Mindez nemcsak az utántöltés gondját venné le a hátunkról, de egyben drasztikus mértékben megnövelné az üzemidőt is, hiszen a beépített akkumulátorok energiaszintje nagyon ritkán csökkenne csak le a kritikus szintre. Mindenképpen hasznos és érdekes fejlesztésről van tehát szó, amely azonban további kérdésekkel szolgál.

Az Intel például egyelőre nem közölte, hogy megoldása mikor jelenhet meg legkorábban a kereskedelmi forgalomban kapható készülékekben, mint ahogy a költségekről sem esett még szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #28
    az úgy van, hogy a limonádé mesterséges citrompótlót tartalmaz, a bútorápoló meg valódi citromot.
  • KillerBee #27
    Jaj! Mondd, elolvastad akár csak a tiédet megelőző pár hozzászólást? Szó sincs itt elektromágneses energiáról, NEM az továbbítja az energiát.

    De hiába járatom a számat, eddig is már leírtam ezt párszor, noha a cikkből is világosan kiderül. :(
  • Evil Merodak #26
    Csak nehogy a sünök kezébe kerüljön!
  • waterman #25
    sajnos nemcsak hogy átveszik az uralmat, de már butítják tovább a népet. csak egy példa: albérletben eldugult a klotyó, albérlőtársam már mondta is, hogy hányféle duguláselhárító anyagot reklámoznak a tévében, már meg is kereste a duguláselhárítás telefonszámát, mire hazaértem ki is hívta őket.. én meg megoldottam egy wc pumpával, de azért perkálni kellett rendesen a kiszállási díjat az elhárítóknak. és ez megy mindenhol. aki nem hajlandó gondolkozni az legalább fizessen.
    a cikkhez: akkor használnék ilyen töltőket, ha más már véletlenül sem lenne. nekem bőven elég a háttérsugárzás, amihez pár évmillió alatt hozzászoktatott minket az anyatermészet. egyik korábbi cikkhez volt egy hozzászólás, a lényege, hogy hova kurvul a világ: a citromlében ezerféle adalékanyag van, a bútorápolóban meg valódi citrom.. gondolkodni kéne és nem elkényelmesedni.
  • Feco333 #24
    Ez egy mondva csinált probléma.
    Az áramot ehhez a vezeték nélküli energiatovábbítóhoz is vezetékeken kell eljuttatni. És mivel ez az elektromágneses energia a távolság növelésével négyzetes arányban csökken, közvetlenül rá kell helyezni a töltendő eszközt hogy a maximális hatásfokot el lehessen érni (ami így sem túl nagy). Tehát a tápvezeték pár centiméterre lesz a töltendő eszköztől. Csak nem abba lesz beledugva hanem amire rátesszük azt. Ha pedig a cél hogy bármit bárhol tölthessünk, csak a csatlakozók szabványosítására lenne szükség !

    Csak én látom úgy hogy kezdik a hülyék átvenni az uralmat a világon?
  • KillerBee #23
    Még egy CRT monitor sem sugároz ki több wattot, hát még egy LCD.

    Rezonáns csatolásról van szó, a hatásfok jóval több 10-20%-nál. 20-30kHz-en elég stabilra elkészíthető egy rezonáns tekercs, nemigen hangolódik el. Egyébként is némi elhangolódás nem növeli a veszteséget, ilyenkor egyszerűen kevesebb energiát vesz ki a primer tekercsből.

    Az 50% körüli veszteség és a változó mágneses tér azért nem teszi nagyon rokonszenvessé ezt a megoldást.
  • flexike #22
    Talán labor vagy rögzített trafó kivitelben, de ne beszélj már zöldségeket.
    Hogy hasonlíthatsz össze egy mobilba épjtett kis tekercset ezzel, amit majd egy asztalba épített tekercs közelébe fogsz hajítani, közel sem ideális körülményeket teremtve?
  • dez #21
    Nem beszélj már hülyeségeket...

    A hatásfoka ~40% körül van. Nesze neked, környezetvédelem.
  • flexike #20
    Ez kb. ugyanaz, mint az akkumulátoros vibráló fogkefe.
    A monitorod több sugárzást ad ki magából, mint amennyi egy mobil töltéshez kéne, és ráadásul az nem alacsony frekvenciásat...

    Viszont nem ejtenek szót a hatásfokról, ami viszont elég rossz ezeknél a légmagos, vagy nyitott magos tekercs megoldásoknál.
    A fogkefe 0.01W-jánál ez még nem okoz számottevő gondot.
    Sok értelme nem lesz 1W energia átadásához 5-10W energiát elpazarolni.

  • Ferrer #19
    Az csak jó, ha az Intelnél a vezeték nélküli áram a jövő. Így minden dolgozójuk meghal rákban rövid időn belül, és akkor majd az AMD, az AMD, az AMD...