Franczy

Dual-band Wi-Fi kompatibilis Toshiba notebook

A Toshiba a napokban Las Vegas-ban zajló Comdex szakkiállításon várhatóan számos új információt el fog árulni arról a várhatóan decemberben bemutatkozó vadonatúj hordozható számítógépéről, mely több vezeték nélküli hálózati szabvánnyal is kompatibilis. A Toshiba új Satellite Pro notebookja elsősorban úgynevezett dual-band Wi-Fi hálózati technológiájáról lesz ismeretes. Ezen technológia révén az újgenerációs Toshiba notebook tulajdonosai számára lehetővé válik, hogy mintegy 90-100 méteres körzetben vezeték nélküli adatcserét folytassanak 802.11a, illetve 802.11b-alapú hálózatokkal.

Oscar Koenders, a Toshiba termékmarketing részlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy már a jelenlegi vezeték nélküli hálózati megoldások is nagy népszerűségnek örvendenek az üzleti felhasználók körében, azonban a korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet biztosító 802.11a szabvánnyal is kompatibilis újgenerációs notebookok révén a vezeték nélküli technológiák népszerűsége tovább növekedhet.

"A legfrissebb előrejelzések arról szólnak, hogy az elkövetkezendő három évben először a dual-band, később pedig a tri-band vezeték nélküli eszközök jutnak fontos szerephez. Utóbbi technológiáról röviden annyit kell tudni hogy, a 802.11a, illetve 802.11b-n kívül az újabb és egyben gyorsabb 802.11g szabványt is támogatni fogja. A dual-band Wi-Fi kompatibilis Satellite Pro notebook közeljövőbeli piacra dobásával a Toshiba lényegében nem tesz mást, mint megadja a kezdőlökést az új technológiáknak. Véleményem szerint csupán idő és pénz kérdése a vezeték nélküli újdonságok elterjedése" - nyilatkozta Koenders, majd hozzátette, hogy a dual-band Wi-Fi kompatibilis Toshiba notebookok körülbelül 100 dollárral kerülnek majd többe a csak a 802.11b-vel kompatibilis hordozható számítógépeknél.

A jelenleg széles körben használatos 802.11b típusjelzésű vezeték nélküli hálózati szabvány 90-100 méteres körzetben mintegy 11 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, az újabb 802.11a szabvány által biztosított sávszélesség viszont már eléri az 54 Mbps-ot. A 802.11g szabvány leginkább az utóbbi 802.11a szabványhoz hasonlatos, azonban az általa használt frekvencia már 5,4 GHz-es. A 802.11g végleges változatát egyébként várhatóan csak a jövő év közepén fogják elfogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #1
    "A 802.11g szabvány leginkább az utóbbi 802.11a szabványhoz hasonlatos (sebességbenszintén 54Mbps), azonban az általa használt frekvencia 2,4 GHz-es, megőrizve a kompatibilítását a korábbi 802.11b-vel."

    Ez talán egy jobb mondat lenne a végé felé, a lényeg nem 5.4 hanem 2.4Ghz.