Berta Sándor

18 éves tehetségre figyel a Microsoft

Peter Kleissner az egyik legkeresettebb ifjú tehetség. Ugyan még iskolába jár, de már elmondhatja magáról, hogy előadást tartott a Black Hat konferencián.

"Az első a hírnév, a második a siker, a harmadik a pénz" - foglalja össze egy mondatban a mottóját Peter Kleissner. A fiatalember nem tűnik tipikus informatikusnak, sokkal inkább úgy néz ki, mintha valamelyik ifjúsági magazinból lépett volna elő. A látszat azonban csal. Az egy bécsi elővárosból származó diák még klubokba jár, hip-hop számokat hallgat, a zenei csatornákat nézi és mellékesen programoz. Legutóbb például egy lopakodó jelszólopó szoftvert. A legfontosabb alkotása a Stoned nevű alkalmazás, amely egyfajta álcázómodul. Emögött megbújva nyugodtan működhet az a szoftver, amely képes a TrueCypt segítségével titkosított merevlemezek jelszavait megszerezni. Érthető, hogy Kleissner és az általa kifejlesztett megoldás azonnal felkeltette számos cég és hivatal érdeklődését.

A fiatalember négyéves kora óta érdeklődik a számítógépek iránt. Az első konfigurációján még az MS-DOS és a Windows 3.11 futott. Azóta viszont az iskolában unalmasnak találta az informatikát, a kedvenc tantárgyai a gazdaság és a jog. S hogy miért nem szerette az informatikát? Nos, az ok egyszerű: a tanároknak eleinte még tetszett, később viszont már nem, hogy egy diák többet tud, mint ők. Ennek ellenére nem tudott elszakadni a területtől és 17 évesen úgy döntött, hogy jelentkezik az osztrák Ikarus Security Software cégnél.


"A korához képest nagyon jó kódoló volt" - emlékezett vissza Josef Pichlmayr, az Ikarus vezetője. A szakember ezért programozói másodállást kínált Kleissnernek. Pedig ha tudta volna, hogy kígyót melenget... A bécsi fiatalt ugyanis egyre inkább érdekelni kezdték a kártevők. Elsősorban azok az alkalmazások foglalkoztatták, amelyek képesek egy számítógépet megbénítani, adatokat kikémlelni vagy megsemmisíteni és PC-ket távirányítani. "Segítettem az iskolámnak a hálózata elleni támadások kivédésében, ennek ellenére törölték a hozzáférésemet" - jegyezte meg az ifjú hacker.

Idén májusban és júniusban a 40 órányi iskola és 20-30 órányi másodállás mellett 30 óra alatt elkészítette a Stoned programot, majd elküldte az információkat a Black Hat konferencia szervezőinek.Jeff Moss felfigyelt a fiatalemberre és meghívta a rendezvényre, így július végén repülőre szállt, majd előadást tartott a Stoned működéséről. A szállodában érte utol az Ikarus vezetőjének levele, amelyben felszólította, hogy hagyjon fel az álcázó értékesítésével és a hazatérése után haladéktalanul jelenjen meg az irodájában.

Ennek ellenére Kleissner élvezte a figyelmet, a Microsoft képviselői például azt javasolták neki, hogy menjen gyakorlatra a redmondi központba. A bécsi ifjú a visszaúton sem hazudtolta meg magát: elunva a 6 órás várakozást a zürichi repülőtéren, feltört egy elvileg védett számítógépet és kinyomtatott száz oldalnyi információt.

Visszatérve az Ikarushoz ultimátumot kapott Pichlmayrtől: vagy felhagy a Stoneddel vagy ki van rúgva. Hiába mondta Kleissner, hogy a programot a hivataloknak vagy nyomozóknak akarja eladni, de erre Pichlmayr úgy reagált, hogy ez nem egyeztethető össze a cége filozófiájával és a biztonsági szoftveripar kodexével.

Ugyan a kirúgása után megkereste az Alsó-szászországi tartományi Bűnügyi Hivatal, de túl sok esélye nincs a foglalkoztatására. Ennek ellenére Kleissner nem esett pánikba, nem az a fajta.

A fiatalember egyébként Windows Vistát használ és a gépén nincsen vírusirtó. A jövőbeni terveivel kapcsolatban megjegyezte, hogy talán bepereli az Ikarust, de a legfontosabb számára most az érettségi megszerzése, majd pedig jelentkezni akar a Bécsi Műszaki Egyetem Informatikai Szakára. S ki tudja, talán ellátogat Redmondba. Van még egy érvényes meghívása...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #31
    "legfontosabb számára most az érettségi megszerzése"
    Gondolom majd betör az iskola gépére és nyomtat egyet magának a repülőtéri nyomtatón ;-)
  • uiztu #30
    Mért, mégis milyen nyelven írtál?
  • Zoliz #29
    Kisköcsög :)
  • kvp #28
    "mien berlini hackerröl irtál?"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tron_(hacker)

    "Hát úgy, hogy olyan vírusokat képesek ezek felismerni amire más van ellenszer...vagy egy ismert módszert használ(heurisztika). Ehhez azonban a legtöbb eseten a vírusírót LE KELL FUTTATNI."

    Ma mar nem kell. Eleg ha tamogatott az on close scanning. A rendszer minden file-t megvizsgal a lezarasakor, tehat amikor a file lemezre irasa megtortent. Igy nem kerulhet fertozott file a rendszerbe, de a mar megvizsgalt file-ok beolvasasa nem lassitja a rendszert. Ezt kiegeszitve a hordozhato meghajtokon az on open scan-el, amikor megnyitaskor is vizsgal, az ismert virusoknak nem sok eselyuk van. A legtobb virusirto viszont csak az utobbi megoldast ismeri, ami miatt a gep ujraindulasakor bekerulhetnek olyan virusok, amik az elozo bekapcsolasnal csak telepitesre kerultek, de boot-kor aktivalodnak. Ezt kigeszitve egy reszben sandbox-okat letrehozo szolgaltatassal (pl. spybot) mar egesz jo eredmenyeket el lehet erni. Persze egy teljes virtualis gepet hasznalo sandbox rendszer lenne az idealis, de az csak a win7-tol lesz es az is csak a dragabb verziokban.
  • Landor #27

    ENNYI :D
    lamers must die :DD
  • ratata22 #26
    "Hát igen, lehet hogy a truecryptet magát se törte fel, hanem hátulról, egy wines kiskapu segítségével tette..."

    Még jó hogy nem törte fel a truecrypt által támogatott brutálerős titkosítások egyikét sem... csak egy ócska trükköt alkalmaz, egy sima troyant kell futtatni a vírus aktíválásához, aminek még az ötéves kisöcsém se dől már be
  • uiztu #25
    Helo!
    Nekem, az lenne a kérdésem, hogy ez a gyerek, ha annyira okos, milyen vagy hány nyelven/ken tanult meg programozni?
  • Stealth87 #24
    Mondjuk azt is kinézem a srácból hogy az informatika szakon levö szobatársától lenyulta a kódot :P
  • Stealth87 #23
    Szerintem is egy nagy kamu és az egész cikk sántit ugy ahogy van.szily3 egyetértek veled...KVP mien berlini hackerröl irtál?
  • willcox #22
    Bulvár kamu.