Berta Sándor

Nemzetközi egyezmény készül a hackertámadások ellen

Már az amerikai szenátus előtt van az a törvény, amely Hillary Clinton amerikai külügyminisztert felhatalmazza egy nemzetközi kibertámadások elleni egyezmény megkötésére.

A tervek szerint a tárgyalások legkésőbb már jövő ősszel megkezdődnek. A lépés válasz a Dél-Koreát és az Egyesült Államokat ért kiberakciókra. A Fostering a Global Response to Cyber Attacks Act nevű jogszabálytervezetet Kirsten Gillibrand New York-i demokrata szenátor nyújtotta be. A dokumentum legfontosabb pontjai a következők: a nemzetközi együttműködés erősítése azért, hogy világszerte javuljon az internetes biztonság; a nemzetközi szerződések és rendőrségi kooperáció elősegítése az online támadások és bűncselekmények kivédésére; valamint a magánéletet, a szólásszabadságot és az üzleti tranzakciókat óvó intézkedéseknek minden az internetet védelmét célzó egyezményben szerepelniük kell.

A két első pont nagyon hasonlít az Európa Tanács Kiberbűnözés Elleni Konvenció egyes szövegrészeire, amelyekben szerepelnek többek között a szerzői jogsértések elleni fellépések, a különleges szoftverek terjesztési tilalma, az online ellenőrzések megkönnyítése, a névtelenséget biztosító szolgáltatások elleni fellépés, a titkosítások megtiltása, valamint az internetes gyűlöletkeltés elleni harc. Az adatvédelmi és biztonsági szakemberek, valamint a gazdasági élet szereplői és a szakmai szervezetek négy éven át tiltakoztak a konvenció elfogadása ellen, mondván a dokumentum csak arra jó, hogy elriassza a felhasználókat és a befektetőket az éppen a szárnyait bontogató internetes piacról.

A dokumentum kidolgozását szorgalmazta Michael Chertoff későbbi amerikai belbiztonsági miniszter, aki 2001-ben az önálló hackertámadásokat az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztető legnagyobb fenyegetéseknek nevezte. Az egyezményt végül több helyen módosították, igaz, jobb nem lett. Ugyan 20 állam aláírta, de közülük Ausztria, Svédország, Svájc, Írország és Belgium a mai napig nem ratifikálta. Oroszország és Törökország pedig alá sem írta a szerződést.

Amennyiben a Szenátus elfogadja a tervezetet, akkor Hillary Clintonnak legfeljebb kilenc hónapja marad arra, hogy egy részletesen kidolgozott akciótervet mutasson be a szenátoroknak. "Az egyetlen értelmes megoldás a tengerentúlról érkező bombázások ellen, hogy az amerikai kormány feladja az eddigi mindent-én-csinálok stratégiáját és szorosan együttműködik más országokkal. A törvénytervezet éppen ezért nagyon hasznos" - közölte a kiszivárgott hírre reagálva Eugene Schultz, a SANS Intézet biztonsági szakértője.

A dél-koreai kormányzati honlapokat július elején érte a 16 országból indított hackertámadás, majd szintén DDoS-akciók voltak egyes amerikai oldalak, például a Fehér Ház hivatalos portálja ellen is. A gyanú előbb Kínára, majd Észak-Koreára terelődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegi90 #14
    Jól van, ülj le pistike, mindjárt hozok neked dumbóujságot.
  • Camouflage #12
    Kinaban az egyes MMORPG-ket csak a szemelyi igazolvany szamod megadasaval jatszhatod, es meg van szabva az ido, amit jatekkal tolthetsz. Nem olyan uj dolog ez, mint amilyennek ti gondoljatok.
  • Sanyix #11
    Na a Hiliöri Klingon...

    Ezek szerint mostmár monhatjuk, hogy: Csak nehogy hackerek kezére kerüljön! vagyis CS.N.H.K.K.!
  • Tetsuo #10
    A TOR es tobbi titkosito be lesz tiltva es minden internethozzaferes szemelyi azonositoval lesz lehetseges.. ezt tervezi USA es az EU is.. utanuk Azsia meg Ausztralia siman bevezeti.. 1-2 kozelkeleti ill Del-amerikai orszag nem fogja csak.. Afrikaban, ahol van komoly net (pl Del-Afrika (exangol gyarmat) ott is be lesz vezetve a tilalom es ellenorzes). 1 evtized realis ido a megvalositashoz..

    Szerintem ez azt eredmenyezi, h lesz 1 masodik (szakadár) internet, ami underground jelleggel fog mukodni esetleg mas protokollal (es elegge instabil lesz).
  • SW0RD FISH #9
    Ha majd nemtudnak semmi mással megvádolni akkor majd a titkosítás miatt csuknak börtönbe.
  • Ferrer #8
    Kicsit sem érzitek magatokat szánalmasnak, mi..
  • halgatyó #7
    Vajon mikor jönnek rá egyre többen, hogy az az iszonyat-világrend, ami minket fenyeget, még a halálnál is rosszabb?
    Hiába a "terrorellenes" foslékduma-rendszer.

    Ők az igazi terroristák.
  • halgatyó #6
    Ami leginkább kiverte a biztosítékot: "a titkosítások megtiltása"

    Vajon mikor fogják törvénybe iktatni, hogy "akiket eeezek (itt szalonképtelen kifejezés helye) megbombáznak, azoknak tilos védekezniük, sőt még elszaladniuk is"

    Ez már az őrület határait súrolja. Sőt tán már lassan át is lépi.
    Érdemes visszaemlékezni a "rendszerváltás" környékén tapasztalható értékrendekre, vágyainkra, gondolkodásmódunkra, jövőképünkre!

    És összehasonlítani mindezeket azokkal a tendenciákkal, amelyekkel a világra egyre jobban ráterpeszkedő háttérhatalom "megajándékozott" benünket.
  • Pares #3
    Mindig találnak egy "közellenséget"... Először a terroristák, aztán a pedofilok, most a hackerek.
    Globális rendőrállam?
  • lammaer #2
    "Az egyetlen értelmes megoldás a tengerentúlról érkező bombázások ellen"... ha mi is bombázzuk őket. Csak mi rendesen! :)

    Mi ebben az új?