Gyurkity Péter

Növekvő politikai támogatás a NASA-hacker mellett

Miközben a brit hacker egymás után veszíti el a fellebbezési procedúrákat, egyre több, magasrangú szigetországi politikus nyilatkozik kedvezően mellette, így elkerülhetné az amerikai börtönbüntetést.

Az ügyet végig figyelemmel kísérő ZDNet ezúttal a belföldi politikusok szájából a hétvégén és rögtön azt követően elhangzott kijelentéseket vette sorra, amelyekből egyértelműen látszik, hogy egyre többen foglalnak állást a hacker ügyében számára kedvezően. Kezdésként rögtön megemlíthető a miniszterelnök-helyettes, aki szerint a férfinek az esetleges büntetést hazájában kellene leülnie, vagy a kabinet több tagja is, akik magát a kiadatást is elkerülnék.

A kormánypárti és ellenzéki politikusok jó részét nem is a férfi kiadatása zavarja, hanem az Egyesült Államokkal évekkel ezelőtt kötött egyezmény részletei, amelyek - különösen a mostani ügy által - jól mutatják, hogy a két ország nincs egyenlő pozícióban. A britek hiányolják a kölcsönösséget a megállapodásból, Gary McKinnon ügyében pedig azt szeretnék elérni, hogy a kiadatásra ne kerüljön sor, illetve az ítélethirdetést követően a férfi hazájában tölthesse le büntetését. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy az Asperger-szindrómával diagnosztizált hacker otthonában követte el a bűncselekményeket, így brit földön kellene elítélni.

A belügyminiszter a napokban jelezte, hogy nem kíván beavatkozni az ügy menetébe, hiszen erre nincs törvényi lehetősége, a férfi ráadásul komoly bűntetteket követett el az USA-val szemben, így utóbbinak minden joga megvan a kiadatás követelésére. London főpolgármestere viszont már nem így gondolja, ő nem is látja értelmét a férfi tengerentúli meghurcoltatásának, és elsősorban arra kíváncsi, hogy az amerikai fél pontosan mit is szeretne bizonyítani a várhatóan szigorú ítélettel. Szerinte a katonai hálózatokba történő behatolás és sértő üzenetek ("a biztonság nálatok egy kalap sz*r") elhelyezése nem érdemel életre szóló börtönt.

Meglátjuk, hogy a növekvő politika támogatás mit hoz majd a hackernek, eddig ugyanis ez nem bizonyult elegendőnek a sikeres fellebbezéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kozik #5
    Azt meg meg sem emlitjuk, hogy jobb helyeken fizetnek az ilyen jellegu szolgaltatasokert, csak az USA-nak nagyobb volt a pofaja, mint az esze, amikor ez kitudodott, aztan azota hajtja oket a sajat arcuk.
    Ha ugy kezdtek volna, hogy szerzodest irnak a csavoval, akkor sokkal kisebb eges es sokkal jobb szakmai szinvonal lett volna belole.
    Most mar persze, hogy megprobaljak megszerezni es fobe loni, nem is tehetnenek mast.
    Hogy az angol politikusok miert kezdtek el vele szimpatizalni, az meg #2.
  • Mike at home #4
    szerintem meg éppen hogy érdekli őket
    szerintetek anglia nem kémked mindenfelé? USA nem kémked az EU-n belül is? óh dehogynem
  • Mike at home #3
    jé, csak feltünt nekik, hogy a szerződésiek szerint, nincsenek egyenlő pozicióban
    én az amcsi túrístákra is bevezetném a vízumkényszert, a testüregi motozást, csak az egyenlőség kedvéért

    egy ügyes hacker meg mindig jól jön az országnak, persze, hogy nem engedik el. ülni sem fog egy percet sem.
  • tntmax #2
    Ez egy felkapott téma ahol a politikusok tudnak tetszelegni és szimpátitát kiváltani az emberekből.
    Ez is csak polikita.. nem érdekli azokat ez az ember.
  • lammaer #1
    Lőjék már le :P

    "London főpolgármestere" - ennek meg mi koze van az ugyhoz?