Gyurkity Péter

Intel: itt az olcsóbb Core i7 és i5

Az Intel kilenc új processzort jelentett be, amelyből csak hármat szánnak az asztali szegmensbe, ám így is kiemelten fontos lehet az első Core i5 chip, valamint az olcsóbb i7 változatok bemutatása.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy végre sort kerítettek a Lynnfield sorozat első példányainak bemutatkozására, amivel pedig már egy ideje adós volt a gyártó. Egészen pontosan nyolc új processzorról és egy kilencedik meglepetésről van szó, ezen chipekből azonban csak hármat találunk majd meg az asztali számítógépekben, a többiek mind a szervervonalon harcba küldendő Xeonok.



A Lynnfield esetében a négymagos felépítés, a HyperThreading támogatása a legtöbb példányon, a P55 chipkészlet támogatása, kellemes teljesítmény és fogyasztási mutatók, a Turbo Boost, 8 MB gyorsítótár, valamint a beépített PCI 2.0 grafikus vezérlő interfész érdemel említést. A Core i7 családban ezúttal olcsóbb példányokhoz juthatunk, hiszen mind az i7-870, mind pedig az i7-860 alacsonyabb áron érkezik (562, illetve 284 dollár ezer darabos megrendelésnél), órajelük pedig 2,93 és 2,8 GHz. A HyperThreading támogatása esetükben megoldott, ez azonban hiányzik a Core i5-750 jelzésű példányból, amely két nagytestvéréhez hasonlóan kétcsatornás memóriavezérlővel érkezik (ez háromcsatornás volt az eredeti i7-900 chipeken).


A processzorokba integrált vezérlők révén P55 szinte már a "chipkészlet" elnevezést sem érdemli meg, hiszen egyetlen chippel érkezik. Itt az Intel szerint legfeljebb két grafikus kártyát (x8 PCI 2.0 foglalatokkal), nyolc PCI 2.0 x1 eszközt, 14 USB 2.0 csatlakozót, valamint hat SATA 2 portot pakolhatunk egyetlen alaplapra (utóbbiak a RAID 0/1/5/10 felállásokat is támogatják). Az alacsonyabb árak mindenképpen kedvező fejleménynek számítanak, hiszen így az Intel megkezdheti a térhódítást a felső-középkategóriában is.

A Xeonok természetesen kivétel nélkül a szerverekben kapnak majd helyet, 95 wattos jellemző fogyasztással, 2,8 és 3,6 GHz közötti órajeleken. Meglepetésnek számít az L3426 érkezése, amely mindössze 45 wattos étvággyal érkezik, 1,86 GHz-es órajelen - ezt a példányt az egychipes, nem beágyazott megoldásokba szánja a gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #81
    (#77 vs. #79, no comment.)
  • dez #80
    Te frankón beteg vagy.
  • narumon #79
    És ismét egy tipikus dez féle hozzászólás, "ha már nem tudunk értelmeset írni, és nem fér bele a vilgáképünkbe amit más mond" akkor jön a fikázás. Ezért tart itt az sg forum.
  • dez #78
    Annak, hogy nem tudsz semmi értelmeset írni, nyilván semmi köze ahhoz, hogy totálisan hiányzik a repertoárodból az "oké, ezt elismerem", az "ez tényleg jó lehet", az "ebben igazad van" és társai. Nem, nem, te sosem adod alább. Csak sajnos jobb helyeken ezt úgy hívják, vitaképtelenség. Persze itt az SG-n ez már fel sem tűnik, szorgos közreműködéseddel meghonosodott a dolog. Remélem, büszke vagy!
  • narumon #77
    Megint semmi olyat nem irtál amire bármit is lehetne válaszolni. Üres frázisokat ismételsz minden egyes hozzászólásodban már évek óta.
  • dez #76
    Nem tudom, itt megint miből indulsz ki és csinálsz belőle általános szabályt, de jobb helyeken erősen jön divatba az asztalon használt laptop. Nyilvánvalóan sokat használnak videofeldolgozásra is közülük. A Toshiba éppen ezt aknázta ki a SpursEngine-nel szerelt gépével. (Szóval az a "felkészítés" éppen ezt jelenti...) De nem vehet mindenki olyat, akinél képbe került a dolog, főleg ha már van egy másik. Sok esetben adott egy PS3 is. Szóval nem kell bemagyarázni, hogy csakis egy szokványos, nagy asztali gép és egy nagyobb videokártya jöhet csak számításba. Az persze lehet, hogy ez a leggyakoribb eset.
  • dez #75
    Nos, onnan indult a dolog, hogy:
    "Egy mai modern GPU bármelyik (ismétlem bármelyik) CPU-t kenterbe veri számítási feladatokban. Negyedáron."

    Aztán eme alaptalan kijelentésekkel folytatódott:
    "Nem utálom, csak éppen negyed annyit sem hoz mint a beharangozások. A ray tracinget nem ismerem itt lehet hogy van a cellnek előnye, de videotömörítésben, különféle analizálásokban sehol nincs egy GPU-hoz képest."

    A többi csak ráadás volt:
    "Ráadásként a GPU-kra naponta jelennek meg új alkalmazások mig cell-re nem nagyon találni semmit, főleg nem home userként."

    Lényeg, hogy te tényként adsz elő kisujjadból szopott dolgokat, aztán a tényekkel való szembesítés után (na persze ilyenkor is próbálsz jabbra-balra nézni, csak az orrod elé nem) nekiállsz kimagyarázni és kifogásokat keresni. (Nem írtam ide már vagy 2 éve, de amikor néha-néha benéztem, állandóan ugyanez ment.)
  • narumon #74
    Persze lehet mindenféle példát felhozni, de ha valaki videot szokott vágni azt nem notin teszi, vagy legalábbis nem olyanon ami nincs erre felkészitve. Megint lehet hogy én vagyok hülye ráadásul de ha vennem kell valami kiegészitő cuccot a videovágáshoz akkor olyat veszek már amivel mást is tudok csinálni.
  • narumon #73
    "Azt magam is írtam már, hogy ez egy demó verzió, komolyabb felhasználáshoz fel kell venni a kapcsolatot az IBM-mel. Néhány cég már alkalmazza."

    Köszönöm, hogy ismét megerősítettél. Tehát én otthon nem tudom belőni, kvázi nem létezik otthoni felhasználóknak.
  • dez #72
    A korábbiakban többször is volt rá példa, hogy magadtól a szó szoros értelmében semmit sem találtál, így joggal gondolhattam, hogy most is erről van szó. Továbbra sem értem, mi a bonyolult egy telepítésben. Azt magam is írtam már, hogy ez egy demó verzió, komolyabb felhasználáshoz fel kell venni a kapcsolatot az IBM-mel. Néhány cég már alkalmazza.

    Azt sem vagy hajlandó tudomásul venni (hence struccpolitika), hogy ha valaki laptopon akar videót vágni/szerkeszteni, akkor teljesen jó megoldás akár a SpursEngine (külső házban), akár (főleg ha amúgy is van otthon) a PS3-at használó CodecSys Personal. De akár desktop ház esetén is jó lehet, ha az illető nem akarja a csúcskártya zúgását hallgatni, különös teknitettel a jóval alacsonyabb fogyasztásra SpursEngine esetén.

    Tudom, most majd jön, hogy vérpistike számára amúgy a játék a legfontosabb, tehát adott a komolyabb videokártya, stb. stb.