81
-
dez #81 (#77 vs. #79, no comment.) -
dez #80 Te frankón beteg vagy. -
#79 És ismét egy tipikus dez féle hozzászólás, "ha már nem tudunk értelmeset írni, és nem fér bele a vilgáképünkbe amit más mond" akkor jön a fikázás. Ezért tart itt az sg forum. -
dez #78 Annak, hogy nem tudsz semmi értelmeset írni, nyilván semmi köze ahhoz, hogy totálisan hiányzik a repertoárodból az "oké, ezt elismerem", az "ez tényleg jó lehet", az "ebben igazad van" és társai. Nem, nem, te sosem adod alább. Csak sajnos jobb helyeken ezt úgy hívják, vitaképtelenség. Persze itt az SG-n ez már fel sem tűnik, szorgos közreműködéseddel meghonosodott a dolog. Remélem, büszke vagy! -
#77 Megint semmi olyat nem irtál amire bármit is lehetne válaszolni. Üres frázisokat ismételsz minden egyes hozzászólásodban már évek óta. -
dez #76 Nem tudom, itt megint miből indulsz ki és csinálsz belőle általános szabályt, de jobb helyeken erősen jön divatba az asztalon használt laptop. Nyilvánvalóan sokat használnak videofeldolgozásra is közülük. A Toshiba éppen ezt aknázta ki a SpursEngine-nel szerelt gépével. (Szóval az a "felkészítés" éppen ezt jelenti...) De nem vehet mindenki olyat, akinél képbe került a dolog, főleg ha már van egy másik. Sok esetben adott egy PS3 is. Szóval nem kell bemagyarázni, hogy csakis egy szokványos, nagy asztali gép és egy nagyobb videokártya jöhet csak számításba. Az persze lehet, hogy ez a leggyakoribb eset. -
dez #75 Nos, onnan indult a dolog, hogy:
"Egy mai modern GPU bármelyik (ismétlem bármelyik) CPU-t kenterbe veri számítási feladatokban. Negyedáron."
Aztán eme alaptalan kijelentésekkel folytatódott:
"Nem utálom, csak éppen negyed annyit sem hoz mint a beharangozások. A ray tracinget nem ismerem itt lehet hogy van a cellnek előnye, de videotömörítésben, különféle analizálásokban sehol nincs egy GPU-hoz képest."
A többi csak ráadás volt:
"Ráadásként a GPU-kra naponta jelennek meg új alkalmazások mig cell-re nem nagyon találni semmit, főleg nem home userként."
Lényeg, hogy te tényként adsz elő kisujjadból szopott dolgokat, aztán a tényekkel való szembesítés után (na persze ilyenkor is próbálsz jabbra-balra nézni, csak az orrod elé nem) nekiállsz kimagyarázni és kifogásokat keresni. (Nem írtam ide már vagy 2 éve, de amikor néha-néha benéztem, állandóan ugyanez ment.) -
#74 Persze lehet mindenféle példát felhozni, de ha valaki videot szokott vágni azt nem notin teszi, vagy legalábbis nem olyanon ami nincs erre felkészitve. Megint lehet hogy én vagyok hülye ráadásul de ha vennem kell valami kiegészitő cuccot a videovágáshoz akkor olyat veszek már amivel mást is tudok csinálni. -
#73 "Azt magam is írtam már, hogy ez egy demó verzió, komolyabb felhasználáshoz fel kell venni a kapcsolatot az IBM-mel. Néhány cég már alkalmazza."
Köszönöm, hogy ismét megerősítettél. Tehát én otthon nem tudom belőni, kvázi nem létezik otthoni felhasználóknak. -
dez #72 A korábbiakban többször is volt rá példa, hogy magadtól a szó szoros értelmében semmit sem találtál, így joggal gondolhattam, hogy most is erről van szó. Továbbra sem értem, mi a bonyolult egy telepítésben. Azt magam is írtam már, hogy ez egy demó verzió, komolyabb felhasználáshoz fel kell venni a kapcsolatot az IBM-mel. Néhány cég már alkalmazza.
Azt sem vagy hajlandó tudomásul venni (hence struccpolitika), hogy ha valaki laptopon akar videót vágni/szerkeszteni, akkor teljesen jó megoldás akár a SpursEngine (külső házban), akár (főleg ha amúgy is van otthon) a PS3-at használó CodecSys Personal. De akár desktop ház esetén is jó lehet, ha az illető nem akarja a csúcskártya zúgását hallgatni, különös teknitettel a jóval alacsonyabb fogyasztásra SpursEngine esetén.
Tudom, most majd jön, hogy vérpistike számára amúgy a játék a legfontosabb, tehát adott a komolyabb videokártya, stb. stb. -
#71 Na ehhez nagyon értesz. A félremagyarázáshoz.
"Ezt írtad: "googleban rákeresve a pl: iRT on Ps3 -ra semmi találatot nem ad ki ami nekem kicsit furcsa.)""
Ezt irtam igen, de előtte már beszéltünk erről, és a telepítéséről, működéséről, tehát ha tudsz értelmezni és magyarul akkor iszonyatos logikával kurvagyorsan rá kellett volna jönnöd, hogy nem ps3 irt youtube videora vagyok kiváncsi ahogy egy pár hozzászólással azelőtt már azt is leírtam, hogy nem techdemóra meg elméletre vagyok kiváncsi, hanem arra, hogy otthon 1db ps3-al, hogy fog ez működni. Nos ez még most sem derült ki, és google-n rákeresve ilyen infot nem is találtam, igy vagy annyira szarul működik hogy senkit nem érdekel, vagy senki nem találkozott még vele, vagy csak techdemok szintjén működik és nem teljesértékűen használható. Ne haragudj de nekem abszolút ez jön le és te ebben minden esetben meg is erősítesz. Az tisztán látszik, hogy te sem láttál még ilyet, tehát visszakanyarodtunk a legelejére a dolognak amiből az egész kiindult. Jobban jár az emberke aki videot akar várni, ha nem Core i5 vagy i7 CPU-t vesz hanem egy jó videokártyát. -
dez #70 Ez első sorod kicsit zavaros, de szerinem valamit félreértettél abban a cikkben. Arról írtak, hogy játékokban, azaz 3D motorokban egyelőre nem időszerű a ray-tracing használata, mert a jelenlegi erőforrások tekintetében továbbra optimálisabb megoldás a szokásos rasztergrafa. De ettől még a ray-tracing nem lesz felesleges dolog, mivel megvannak a maga előnyei (az élethűbb és külön trökközést nem igénylő tükröződés, fénytörés, és néhány más effektus mellett bizonyos poligonszám fölött hatékonyabb, mint a rasztergrafika). A Cell, vagy pl. a Larrabee számára jobban is fekszik.
Kifejtenéd, hogy a SpursEngine-en mi a haszontalan? -
dez #69 Ezt írtad: "googleban rákeresve a pl: iRT on Ps3 -ra semmi találatot nem ad ki ami nekem kicsit furcsa.)"
Nos, ez nekem is furcsa, mert én találok, többek között azokat a Youtube-os videókat. Úgy tűnik, a korábbiak alapján is, hogy valamilyen gonosz kis manócskák feltettek a gépedre egy anti-PS3 google-szűrőt. :P Bár, el tudok képzelni reálisabb lehetőségeket is. :) Pedig elég lett volna 1-2 kattintás is a megadott IBM-es oldalon, hogy kiderüljön a számodra, az ott csak egy demó verzió, és csak a két mellékelt scene-nel használható. (Viszont elvileg automatikusan felismeri a LAN-on clusterbe kötött PS3-akat.) Amúgy nem tudom, mi azon a bonyolult, hogy felinstallálni valamit.
A H.264 enkóder teljesen jól használható, és mivel Linux alapú, nyugodtan elképzelhető, hogy "megszerezhető". -
readswift #68 hát az hogy raytrace valaki valamit az egy rettenetes nagy borderline bullshit beyond3d-n kifejtve.
Tök haszonalannak tünik az a spursengine is, ok, ha hardware kulcsot akarsz árulni akkor nagyon jó neked.
Nekem vannak jó doksijaim de most nem fogom előkeresni azé mer valakinek vannak ilyen olyan haverjai : DDD
-
#67 Most nem teljesen értem. Tételezzük fel, hogy teljesen hülye vagyok a ps3-on futtatható dolgokkal kapcsolatban (ez igy is van), akkor ha annyira jani vagy akkor miért nem tudod leirni, hogy hogyan működik. Baszki egy youtube videoval amiben azt mutatják, hogy milyen szépen forgat egy kocsit azzal semmire nem megyek. Van itt néhány haver egyébként akit érdekelne (én nem raytracingelek), de hát ők sem találtak erről semmi használható infot. Ezért nem használ senki ilyen megoldásokat mert félmegoldások információ nélkül. -
dez #66 Na jó, szerintem meg nevezd át magad struccra. ;) -
#65 Megint adtál egy használhatatlan linket. Ezeket én is megtalálom, de itt semmi nem derül ki. Mindegyiken demoznak, a legfelsőn meg 3 ps3 nyomul összekötve.
Azt irta az egyik oldal (talán az első hasznos info), hogy az újabb Yellow dogban benne van alapból ez az iRT. Igaz ez az info? Felrakom azt a yellow dogot és megy is? Mert akkor kipróbálom. -
#64 Akkor eléggé félre tesztelték. A powerdirector ugyanolyan szépen kihasználja (persze ez sem plugines. Pluginben egyedül az adobe premier alá néztem plugint) -
#63 Oké ez már a teslával van egy súlycsoportban, de megint nem értem miről beszélsz. -
dez #62 Bocs a floodért, de ezt még kihagytam: a tesztekből az jön le, hogy a videokártyák teljesítményét az a bizonyos, hobbi célokra alkalmas Badaboom tudja csak maradéktalanul kihozni, a CUDA-s plug-ines megoldás lassabb. -
dez #61 Hozzátenném, ez a CodecSys Personal ($200, ha mégis meg kellene venni) akkor is megoldást nyújt, ha valakinek adott már egy PS3, és nem akaródzik külön venni egy GTX-285-öt, amivel a PS3 enkódolási teljesítménye egy szinten van (link). Vagy épp laptopja van az illetőnek...
Tudom, nagyon fáj, de ez egy valós alternatíva. ;) -
dez #60 (Egyébként van egy ilyen is PC-hez, de ez tényleg nem Pistikének való.) -
dez #59 És persze az általad említett programokhoz, legalábbis a többségükhöz természetesen van plug-in a SpursEngine kártyához is. -
dez #58 Nos igen, a cikkek érthető módon nem veszik számításba, hogy pistike warezol, és a legdrágább programokat használja hobbi célokra.
Mondjuk, nem értem, hogy akkor a PS3-as enkódolónál miért nem jutott eszedbe ez a lehetőség -- feltéve persze, hogy PS3 oldalon Linux alól fut a szoftver, nem játékprógram módjára gyári Blu-ray lemezről, bár nem hiszem. Apropó, ha még mindig nem jött volna be a kép a linkről (bár nekem mindig bejön, de mindegy), akkor itt van a honlapja: [link]
Mindenesetre annak, aki munkaként végzi a videofeldolgozást, jobb választás lehet a SpursEngine, hiszen sokkal kevesebbet fogyaszt és sokkal halkabb is, mint egy neki megfelelő videokártya.
(A 600 dolláros változat azért ilyen drága, mert külső házban van, ezt elsősorban asztalon használt laptopokhoz ajánlják. Asztali PC-be meg a sima kártyát.)
Nem tudom, te hogy keresel, hogy sosem találsz meg semmit... [link]
A GPU 2D és 3D gyorsítási fícsörjei vannak letiltva Linux alatt, ezért lassúcska az ablakkezelés, stb., de a Cell ugyanúgy használható, mint a saját OS-e alatt a játékok számára, és itt ez a lényeg. A 256 mega main ram tényleg elég kevés, no de ne felejtsük el, hogy itt egyrészt nem a Windowsról beszélünk, másrészt az iRT sem memóriapazarló. Emellett virtuálismemória-kezelés is van. -
#57 "Hozzáteszik: Badabam (vagy hogy hívják) olyan hibákat vét, hogy igazából eleve csak hobbi célokra alkalmas."
Ezt elhiszem. De ki a franc használ badaboomot ami egy egyklikkes áttömizős program egyébként, mindenféle állitási lehetőség nélkül, ennek megfelelő kvalitásokkal. Tehát szándékosan pistikének készült. Ez még nem jelenti azt, hogy ebből bármilyen következményt le kéne vonni, hiszen ha komolyabban akar használni bármit is akkor ott az adobe premiere, a Cyberlink teljes sorozata az egyklikkes pistike szoftvertől kezdve a powerdirectorig, de pistikéknek elérhető a nero mindenféle klikkelős videokonvertele is cuda verzióban. Nem hinném hogy attól, hogy a badaboom azt csinálja amire készült attól maga a GPU megoldás csak hobbi szinten működne.
Van itthon egy ps3-am amire anno még felraktam a linuxot (yellow dog), de maga az egész olyan lassú volt és hiányos, hogy leszedtem. Szóval erre kellene még az irt felraknom? Nah ezt lehet hogy kipróbálom, de a nativ linux is majdnem ledöglött a ps3-on, erre még ráhúzni egy raytracert az nekem furcsa. Ráadásul ha jól tudom azért is döglődött a linux rajta mert a sony valami vezérlést nem adott ki, illetve ugye a memória is édeskevés. Te ezt próbáltad már? Működik ez igy? (googleban rákeresve a pl: iRT on Ps3 -ra semmi találatot nem ad ki ami nekem kicsit furcsa.) Hol találok erről infot? -
dez #56 Hát igen, amit az ember nem akar látni, azt nem fogja látni... :)
Nem tudom, hogy nézted végig a topikot, mert több GPU-s összehasonlítást is tartalmazó tesztet is említenek, linkelnek benne. Az egyik összehasonlító cikk konklúziójában az szerepel, hogy ha valaki játékos, és amellett hobbiból szerkeszt videót, akkor a GPU-s megoldás a célszerűbb. Hozzáteszik: Badabam (vagy hogy hívják) olyan hibákat vét, hogy igazából eleve csak hobbi célokra alkalmas. De ha valaki akár csak félprofi szinten űzi a videózást, akkor nem vitás, hogy a SpursEngine a jobb választás. Tudom, tudom, a Pistékének jobb lesz tehát az első. De hát ugye nem csak Pistikék vannak (még ha te egyre jobban csak erre koncentrálsz is). Ja, és természetesen a SpursEngine esetén is van egy sor programhoz plug-in.
PS3 <- Linux (többféle közül választhatsz) <- iRT. Ha itt akarsz modellezni is, modellezők is vannak Linuxra.
Normális esetben (pl. ha munkára kell) az Adobe Premiere, Maya(!), 3D Studio is pénzbe kerül. (Az iRT ingyenes!) -
dez #55 Csak aztán nehogy izomlázat kapj... ;) -
#54 A kép sem igy sem a képen nem jelenik meg. A spursengines topikot végignéztem, igazán teszt nincs benne csak sima CPU-hoz hasonlitgatás amivel ugye nem vagyunk előrébb de jónéhány érdekes leírás van benne pl az a tény hogy a spursengine mellé még kell egy videokártya, és többen is javasolják, hogy az egész cókmók helyett pakolj be egy GPU-t és megoldódott az összes gond, ráadásul lényegesen olcsóbban. (Itt pl a komolyabb spursengine kártyák 600$-tól indulnak, ennyi pénzért már nagyon gyors GPU-t lehet kapni a szoftverellátotság meg lényegesen jobb mint a SE esetében)
Ez a ray tracer nekem megint nagyon furcsa megközelitésnek tűnik bár ray tracingben tényleg nem vagyok otthon, de ez alapján nem látom, hogy hogy rakom én ezt fel egy PS3-ra. ÉS akkor megint visszakanyarodunk, oda hogy amire nekem kell. Videovágás/tömörítés ps3-on? 3D modellezés? GPU oldalról mégegyszer; ez pofonegyszerű mert bent van a kártya fent van a driver és onnantól tudom használni Adobe Premierben, 3d oldalon Mayaban, vagy 3D Studioban. Nem kell valami tök más idegen rendszerbe csocsózni. És mégegyszer. Mindezt egy videokártya áron.
-
#53 "Amúgy mi is írtál: "bármelyik (ismétlem bármelyik) CPU-t kenterbe veri"... "
Igen ezt most is tartom. -
dez #52 Ha a kép nem jelenne meg: [link] -
dez #51 Nincs?
Ebben a topikban számos tesztet találhatsz a SpursEngine-ről.
Az IBM PS3-on (vagy akár azok LAN-os clusterén) is futtatható, kívülről scriptekkel is vezérelhető, igen gyors ray-tracerét (iRT) innen töltheted le. -
dez #50 Miért vagy olyan biztos ebben? Vannak itt tudományos hírek is.
Amúgy mi is írtál: "bármelyik (ismétlem bármelyik) CPU-t kenterbe veri"... -
#49 Még mindig ugyanott tartunk. Tök jó a Toshiba Cell techdemója, de ezen kivül sehol máshol nem tudták bemutatni. Nincs a ps3-ra szoftver ami bármi ilyesmit tudna, az ibm cell processzorain sem találkoztam még ilyennel.
Spursengines teszteket nem találtam tudsz adni linket? (gyanitom hogy a 280$ spursengine kártya semmivel sem lesz gyorsabb mint egy 280$ GPU ami más funkciót is ellát de azért kiváncsi lennék a tesztre.)
Summa summárum, megint kisérleti linkeket, techdemókat stb, küldözgettél. Küljd nekem egy olyan linket amit én pistike egy otthoni ps3-al egy otthoni vingyógy vagy linux környezetben hasznositani tudok, vagy 3d animáció, vagy HD videovágás/tömörítés okán. -
#48 Természetesen nézhetünk szerver és egyéb cpu-kat a megfelelő gpu alternativával, de ez az sg.hu olvasói számára semmilyen jelentőséggel nem birnak. -
dez #47 És még folynak is jópár évig (nemsokára jön a 32nm-es, ebből lesz sima és többszörös elemszámú is), mint ahogy a PC-s chipeket is folyamatosan fejlesztik. De attól még be lehet szerezni az aktuális példányokat. :P
Melyik horror árú szoftverről van szó? (Az összeköttetés ugye sima LAN.) -
dez #46 "Itt ugye home processzorokról és home gpukról beszélünk."
Igen? Ezt az elején nem említetted. :)
Ez még 2005-ből való, itt 48 SD Mpeg2 sream-et dekódolt, méretezett át és tett ki egy full-hd-s képre real-time egy 3.2 GHz-es Cell.
A SpursEngine PC-s kártyán is elérhető, legalábbis tavaly óta Japánban, eredetileg ~280 dollárért. [link] Hogy mit tud, azt elolvashatod a linken. Néhány videofeldolgozó program támogatja is, voltak is róla már tesztek.
A QS21-esen 2db Cell van.
Ha olcsó alternatíva kell, PS3-akból is lehet clustert építeni, és van már néhány program, ami kihasználja, elsősorban tudományos célra, kisebb költségvetésű intézmények számára. De elsősorban nem kész programok forgalmazására törekszenek itt, hanem pl. tudományos intézmények házon belüli, saját célú fejlesztéseiről van szó.
Ha 3D kell, ott van a szabadon letölthető, akármennyi Cellt igénybe venni tudó RTi ray-tracer, ami scriptekkel kívülről vezérelhető (PovRay feeling, de sokaknak bejön). -
#45 Na ezaz, hogy még mindig az van, hogy folynak fejlesztések stb. Tisztában vagyok mi van a ps3-ban, csak azt nem tudom, hogy hogy lesz nekem ebből gyors tömörítésem, videofeldolgozásom. (GPU-nál tiszta sor, be van rakva a gépbe, fent van a driver, felrak az ember egy olyan videovágó/tömörítő programot ami támogatja és működik. A másik felére kérnék megoldást, mert én sehol nem találok ps3 videvágó alkalmazást. Egyet találtam valamilyen cég pluginként köti a ps3-at a pcre valami horror árú szoftverrel, ami igy már tud olyan szinten tömöríteni mint egy home gpu. Nagyon elmés. -
#44 Spursengine a nagyobb toshiba notikban van, de a támogatása szinte semmi, néhány progamtól eltekintve. Itt ugye home processzorokról és home gpukról beszélünk. Lehet hogy a cell nagyon ott van videtömörítésben de én nem látom, tehát jó lenne nekem egy link, hogy én most otthon, hogy tudok profitálni olcsón a cell videotömörítéséből. (engem komolyan érdekel, mert nonstop tömörít szinte a gépem, tehát minél gyorsabb megoldás annál jobb).
Egyébként a Bladecenter QS21 egy hasonló Nvidia Tesla rendszernél 2-3000 dollárral drágább, úgy hogy még nincs meg a blade kereted, tehát kvázi használhatatlan, bár nem a teslákról beszélgetünk hanem arról, hogy otthon, hogy tud az ember gyorsan tömöríteni és videozni, 3D-zni. -
dez #43 A 45nm-es Cell az év eleje óta tömeggyártásban van. Ez van a slim PS3-ban is, és nyilván az IBM sem a polcra teszi őket.
Egyébként a Cellre az nem talál semmit, aki nem keres. Számos egyetemen, céges szinten és open-source alapon folynak fejlesztések (a Linux kernel 2006. március óta hivatalosan is támogaja). Ezek tényleg nem a home usert célozzák, hanem tudományos és ipari célzatúak (HPC, clusterek, stb.). Többek között OpenCV alapon, ami nagyobb múltra tekint vissza, mint az OpenCL. -
dez #42 Miért, mik voltak a "beharangozások"?
Nem tudom, mi alapján állítod, hogy videotömörítésben sehol sincs, ugyanis nagyon is ott van ebben is. Analizálásban már feladatfüggő a dolog (mennyire bonyolult számítás, mennyi a feltételvizsgálat).
Igaz, a vevő szempontjából az eladási ár számít, de szerintem itt sincs túl nagy különbség egy Nvidia Tesla és egy IBM BladeCenter QS21/QS22 alapú rendszer között. A Toshiba Cell-variáns SpursEngine kártyája meg valami néhányszáz dollárért kapható.
Hogy egy mezei user számára mi elérhető, az egy kicsit más téma.